Project

City Deal Kennis Maken Ede-Wageningen 2020/2021

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

De twee CDKM verbinders aangesteld bij Wageningen University & Research (WUR) en Christelijke Hogeschool Ede (CHE) hebben de afgelopen 2 jaar gelobbyd onder collega’s en gezocht naar ruimte in curricula van WUR en CHE om vraagstukken vanuit de stad te verbinden met het academisch onderwijs. Dit heeft geresulteerd in 30 CDKM projecten waaraan 51 CHE studenten en 22 CHE docenten hebben bijgedragen in Ede. Daarnaast hebben in totaal 734 WUR studenten en 125 WUR docenten/onderzoekers gewerkt aan 124 projecten in Ede en Wageningen.
Door de CDKM aanpak is er een samenwerking ontstaan met de Wageningse bibliotheek
(BBLTHK) en wordt er nagedacht over het opzetten van een proeftuin over digitaal burgerschap. Zo komt er een fysiek dashboard in de publieksruimte van de BBLTHK, waarop bezoekers visualisaties zien van data verzameld door burgers over hun eigen leefomgeving. Deze proeftuin biedt de mogelijkheid om vragen van burgers op te halen en te verbinden aan de kennis, en expertise van de WUR. Daarnaast heeft CHE gewerkt aan het verbeteren van de interne logistiek om studenten te verbinden aan maatschappelijke opgaven.
Naast het koppelen van studenten en docenten aan maatschappelijke vraagstukken heeft dit project experimenteerruimte geboden om ervaring op te doen met interdisciplinair en multi-level leren en hoe de doorwerking van academische kennis te stimuleren. Dit project heeft ons de mogelijkheid geboden om 9 projecten te monitoren. De resultaten van het monitoringsonderzoek laten zien dat studenten erg graag een bijdrage leveren aan een maatschappelijk vraagstuk en opdrachtgevers enthousiast zijn over het werken met studenten omdat zij hen een ander perspectief bieden. Het onderzoek gaf per vak een aantal verbeterpunten deze zijn gedeeld met de desbetreffende docenten wat als heel waardevol werd ervaren.
In het algemeen heeft de CDKM aanpak de afgelopen jaren bijgedragen aan een betere relatie en nauwere samenwerking tussen de stad en kennisinstelling.


Description

De gemeenten Wageningen en Ede, woningcorporatie Idealis, Wageningen University & Research (WUR) en Christelijke Hogeschool Ede (CHE) willen de kennis en expertise van de aanwezige studenten en kennisinstellingen inzetten voor lokale maatschappelijke opgaves in de directe leefomgeving. We willen toewerken naar een duurzaam netwerk van betrokken personen en partijen: Ede Wageningen Samen Stad Maken. Hiermee bouwen we voort op de ervaringen die de CDKM partners het afgelopen CDKM jaar hebben opgedaan.

Met deze aanvraag willen we twee verbinders aanstellen per stad; één verbinder in Ede bij de CHE en één verbinder in Wageningen bij de WUR. Deze verbinders verstevigen de samenwerking tussen gemeenten, onderwijsinstellingen en Idealis waarbij wordt uitgegaan van de inhoudelijke thema’s zoals vastgelegd in de Strategische agenda gemeente Ede-CHE en de Stadsagenda gemeente Wageningen-WUR. Aan deze inhoudelijke thema’s werken we samen als CDKM partners binnen projecten. Dit zijn bestaande projecten en / of activiteiten in Ede en Wageningen waarin krachten worden gebundeld om oplossingen te bieden aan lokale maatschappelijke vraagstukken. Per stad willen we drie á vijf CDKM projecten selecteren met behulp van vooropgestelde criteria.

De projecten kunnen verschillend zijn van opzet; van Living Lab, proeftuin tot werkplaats. De CDKM projecten bieden de mogelijkheid om op een structurele wijze real life vraagstukken te verbinden aan het reguliere onderwijs van CHE en WUR. De projecten die we adopteren bieden een rijke leeromgeving waarin studenten op een ervaringsgerichte manier hun academische en professionele vaardigheden kunnen ontdekken en ontwikkelen zoals ondernemerschap, samenwerken en het begrijpen en faciliteren van duurzame maatschappelijke transities. De CDKM projecten zijn daarnaast ook het middel om de samenwerking te versterken tussen de CDKM partners. Met deze werkwijze verankeren we het werken aan lokale maatschappelijke opgaves binnen het onderwijs en onderzoek en werken toe naar groei van studenteninzet in de steden.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF