Gemeente Maastricht (Gemeente), Zuyd Hogeschool (Zuyd) en de Universiteit Maastricht (UM) willen zich gezamenlijk meer inzetten voor maatschappelijke opgaven in de stad. De City Deal Kennis Maken biedt de mogelijkheid deze samenwerking tussen de instellingen, met bewoners en gemeente interdisciplinair en meer gestructureerd vorm te geven. De samenwerking tussen UM, Zuyd en de Gemeente rondom het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken, is nog te weinig vanzelfsprekend. Vandaar dat de Impulsregeling gebruikt wordt als de start van een nieuw tijdperk, waarin deze samenwerking ondersteunt en meer en meer versterkt zal wordt.
In de City Deal Kennis Maken ligt de focus op de wijk. De partners gaan, door inzet van studenten, docenten en onderzoekers, werken aan de leefbaarheid in de Maastrichtse wijken. Hiertoe is een multidisciplinaire (of interfacultaire) aanpak randvoorwaardelijk; samenwerking tussen studenten uit het sociale, technische, facilitaire /economische, technische en kunsten domein is vereist.
De UM en Zuyd willen via de City Deal de ontwikkeling van hun studenten verder versterken door actieonderzoek in het onderwijs te integreren. Hierdoor wordt hetgeen studenten leren actueel en innovatief, en verankert het onderwijs meer in de praktijk. Voor de studenten is en wordt de wijk een rijke leeromgeving.
Partners willen een win-win situatie creëren, waarin alle partijen (e.g. studenten, inwoners, docenten, onderzoeker, professionals, bedrijven, etc.) profiteren van elkaar en van het werk dat ze samen doen t.b.v. een betere leefbaarheid: Het creëren van een Maastricht waar iedereen zich thuis voelt.
De aanvraag maakt gebruik van een aantal stevige, reeds aanwezige bouwstenen:
- het lectoraat Smart Urban Redesign van Zuyd;
- het brede aanbod kunstvakonderwijs in Maastricht;
- “Match” van het Student Service Centre van de UM;
- de succesvolle samenwerking inzake de economische structuurversterking van de regio; o.a. via de Kennis-As Limburg en de Brightlands Campussen.