Project

Dieetbehandeling bij cardiovasculair risicomanagement

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Om beter inzicht te kunnen krijgen in het effect van de dieetbehandeling is het van belang dat diëtisten op een eenduidige wijze registreren. In het traject voorafgaand aan deze RAAK aanvraag hebben eerstelijns diëtisten, samen met het lectoraat Voeding in relatie tot Sport en Gezondheid (VSG) van de HAN, drie doelen met bijbehorende meetinstrumenten gekozen om inzicht te krijgen in het effect van dieetbegeleiding bij cardiovasculair risicomanagement (CVRM): De centrale vraag voor dit project was: is het werken met deze doelen uitvoerbaar in de dagelijkse praktijk en welke ondersteunende maatregelen zijn hierbij wenselijk, met speciale aandacht voor ICT-ondersteuning?
Uit semi-gestructureerde interviews met diëtisten bleek dat het werken met deze doelen leidt tot beter inzicht in resultaten, meer motivatie voor cliënt en bruikbaar kan zijn voor inzichtelijk maken van meerwaarde van de diëtist. Knelpunten waren dat het meten en registreren extra tijd kost, nog geen standaardwerkwijze is en (mede daardoor) snel wordt vergeten en dat digitale ondersteuning gewenst is. Vervolgens heeft een team van IT’ers en diëtisten een prototype tool ontwikkeld die werk uit handen neemt, reminders stuurt, resultaten visueel maakt en het verzenden en analyseren van vragenlijsten digitaliseert. Dit eerste prototype is vervolgens door een grotere groep diëtisten getest en verder doorontwikkeld. De tool blijkt makkelijk in gebruik en lijkt bij te dragen aan inzichtelijk maken van effect van behandeling. Een belangrijke voorwaarde voor verdere implementatie lijkt de integratie met bestaande registratiesystemen.


Description

De beroepsgroep van diëtisten staat voor de uitdaging om de bijdrage van diëtistische zorg in de behandeling transparanter te maken. Het aantonen van (kosten)effectiviteit van de behandeling wordt door de beroepsgroep gezien als een urgente en noodzakelijke voorwaarde voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en als wapen tegen dreigende bezuinigingen door overheid en zorgverzekeraars. Diëtisten hebben bovendien te maken met de toegenomen marktwerking in de zorg. De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties voor Thuiszorg afdelingen diëtetiek afgestoten en zijn diëtisten als zelfstandig ondernemer verder gegaan. Meer dan ooit wordt de noodzaak gevoeld om de toegevoegde waarde van de diëtist inzichtelijk te kunnen maken in onderhandelingen met zorgverzekeraars en zorggroepen. Zoals een diëtist het verwoordt: ?Zorgverzekeraars zullen in toenemende mate eisen stellen aan het aantonen van meerwaarde van dieet-behandeling en willen resultaat zien.? Van daaruit ontstaat vanuit de beroepspraktijk de vraag: ?Hoe kunnen we de meerwaarde van de diëtist aantonen op het niveau van de eigen praktijk én als beroepsgroep als geheel?? Eenduidige registratie en evaluatie van doelen van dieetbehandeling is een voorwaarde om uiteindelijk de (kosten)effectiviteit van de dieetbehandeling te kunnen aantonen. Op dit moment wordt binnen diëtistenpraktijken niet eenduidig geregistreerd, gemeten en geëvalueerd. Diëtisten zijn zich hiervan bewust en hebben de wens geuit op niveau van eigen praktijk, groepspraktijk en zelfs landelijk te willen komen tot een afstemming over registratie van data (welke data, op welk meetmoment en op welke manier). In diverse kleine voortrajecten hebben diëtisten uit het werkveld, samen met het lectoraat Voeding in relatie tot Sport en Gezondheid (VSG) van de HAN, toegewerkt naar een keuze voor doelen, meetinstrumenten en meetmomenten voor dieetbegeleiding bij cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Een belangrijke en nog te beantwoorden vraag is of de gekozen methoden werkbaar en inpasbaar zijn in de dagelijkse praktijkvoering.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF