Project

FAST@HOME

Overview

Project status
Afgerond
Start date
09/01/2015
End date
06/19/2020
Region

Purpose

Jaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 mensen getroffen door een beroerte of Cerebro Vasculair Incident (CVA; in het Engels: Stroke), met veelal ingrijpende gevolgen voor hun functioneren. Revalidatie heeft tot doel de gevolgen te verminderen en terugkeer in de maatschappij te bevorderen. Er zijn tegenwoordig heel veel eHealth applicaties beschikbaar om de revalidatie van mensen met een CVA te ondersteunen, maar de doelgroep en hun behandelaren vinden het lastig om hieruit een goede keuze te maken en ze op een passende manier te gebruiken. Dit vormde de aanleiding voor het onderzoeksproject FAST@HOME (Fit After STroke at Home; 10/2015 – 10/2019), met als centrale onderzoeksvraag: “In welke mate wordt de kwaliteit van behandelen door professionals verbeterd als gevolg van digitale ondersteuning van thuisrevalidatie voor CVA-patiënten?”?” In het kader van het project werd een digitale revalidatie behandelomgeving voor mensen na een beroerte ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Hiertoe werden zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden gebruikt.

Wat heeft het project opgeleverd?
1. Resultaten van onderzoek naar wensen en behoeften eindgebruikers (patiënten na CVA, mantelzorgers, zorgprofessionals) en randvoorwaarden met betrekking tot de inzet van eHealth in de revalidatie.
2. Een gebruiksvriendelijke, geïntegreerde digitale revalidatie behandelomgeving FAST@HOME: opgeleverd in 4/2018, geïmplementeerd (-heden) en geëvalueerd (5/2018 tot 5/2019) bij Basalt, op 2 locaties (Den Haag en Leiden).
3. Een uitgebreid implementatieplan, met als implementatie strategieën ‘Informeren en interesseren’, ‘Instrueren en aanleren’ en ‘Motiveren’, rekening houdend met verschillende wensen en behoeften eindgebruikers.
4. Inzicht in effectiviteit en ervaren gebruiksvriendelijkheid van dit platform: de resultaten van de evaluatie worden in oktober 2019 verwacht. Een interventiegroep (n=165) kreeg conventionele revalidatie en F@H aangeboden, een controlegroep (n=153) alleen conventionele revalidatie. Beide groepen zijn vergeleken qua fysiek en cognitief functioneren, zelfmanagement, autonomie, kwaliteit van leven en gebruikerstevredenheid.
5. Vervolgplannen: er is ruim draagvlak in de beroepspraktijk (Basalt) ontstaan om verder te gaan met een verbeterde versie van F@H. In voorjaar 2019 is een ZonMw subsidie ‘Stimulering eHealth Thuis’ verworven t.b.v. doorontwikkeling van F@H, implementatie op meerder locaties van Basalt en opschaling naar 1e lijn. Stapsgewijs wordt gewerkt aan het realiseren van een overkoepelende, digitale infrastructuur (o.a. planning, patiëntdossier), waarin F@H wordt geïmplementeerd. Het merendeel van het F@H consortium blijft hierbij betrokken. Een digitale Patient Journey wordt als extra tool ontwikkeld voor patiënt en mantelzorger. De geleerde lessen tijdens de implementatie van F@H tezamen met een gestructureerde inventarisatie van de behoeften / competenties van docenten in het HBO hebben geleid tot een eHealth toolkit die ingezet kan worden ter bevordering van eHealth in HBO-curricula.


Description

Aanleiding
In Nederland krijgen jaarlijks circa 40.000 mensen een beroerte. Verschillende professionals begeleiden hen bij de revalidatie: revalidatieartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, bewegingsagogen, psychologen en maatschappelijk werkers. Deze professionals geven aan dat zij behoefte hebben aan behandelprogramma's die inspirerend zijn en de therapietrouw vergroten, die efficiënt en effectief zijn. Ze willen dat de behandeling thuis gedaan kan worden, terwijl ze toch de patiënt kunnen begeleiden/coachen én het behandelproces kunnen (blijven) monitoren. Door het grote aanbod van e-healthtoepassingen is het voor de professional echter moeilijk een goede keuze te maken.


Doelstelling
De centrale onderzoeksvraag van dit project is: In welke mate wordt de kwaliteit van behandelen door professionals verbeterd als gevolg van digitale ondersteuning van thuisrevalidatie voor patiënten die een CVA (Cerebro Vasculair Accident) hebben gehad?

FAST@HOME wil thuis revalideren na een CVA mogelijk maken door op basis van de wensen van professionals, CVA-patiënten en mantelzorgers, een digitale omgeving te ontwikkelen vanuit state-of-the-art e-healthkennis en -toepassingen. Tegelijkertijd onderzoekt FAST@HOME de effectiviteit van de nieuwe behandelmethode. Naast de behoefte aan en noodzaak tot autonomie en zelfmanagement van patiënten na een CVA, is het voor de revalidatiesector essentieel om de komende jaren in te zetten op doelmatigheid en kostenreductie. De projectdeelnemers zullen dus ook de kosten van FAST@HOME onderzoeken.


Beoogde resultaten
Resultaten uit het onderzoek en de projecten worden gepubliceerd in 'peer-reviewed journals'. Via actieve en regelmatige verspreiding van nieuwe kennis tijdens seminars, workshops en trainingen en in publicaties worden ook andere professionals uit de revalidatiepraktijk bereikt. Het project wordt afgesloten met een congres voor belanghebbende stakeholders.


© 2024 SURF