Blockchain-technologie maakt het betrouwbaar, juist en veilig gedistribueerd vastleggen van transacties in en tussen organisaties en individuen mogelijk. Daarmee biedt het kansen met een disruptief karakter voor bedrijfsleven, publieke instellingen, de maatschappij en haar burgers. Blockchain-technologie zou bijvoorbeeld kunnen worden toegepast voor een medisch dossier (bijvoorbeeld bij het initiatief voor een persoonlijke gezondheidsomgeving van minister Bruins), waarbij de patiënt de regie heeft over het beheer van zijn of haar, door transacties voortdurend wijzigende, medische gegevens.
De onderzoeksagenda van de Dutch Blockchain Coalition, wijst governance aan als één van de drie speerpunten voor toekomstig onderzoek: dat is de interactie en het beslissingsproces, tussen verschillende partijen die een gezamenlijk probleem moeten oplossen. Blockchain governance is echter een te breed concept om in het kader een KIEM onderzoek uitputtend te kunnen behandelen, we volgen daarom de onderzoeksagenda van Beck et al. [2018] over governance voor de blockchain en richten het op een deelaspect, namelijk de organisatie van de besluitvorming in het ecosysteem waarin blockchain-technologie wordt toegepast.
Dit onderzoek betreft een eerste verkenning en richt zich op de vraag wat “goede” governance is in een blockchain-omgeving en welke criteria daarbij te hanteren. We onderzoeken verder uit welke elementen governance van blockchaintoepassingen bestaat, en welke elementen in de blockchaintoepassingen zelf kunnen worden opgenomen (de zogenaamde on-chain governance) en welke niet (de zogenaamde off-chain governance). De opgedane kennis willen wij gebruiken om tot een meetinstrument voor het beoordelen van in hoeverre governance van een blockchaintoepassing ‘goed’ is ingericht te komen. De resultaten uit dit onderzoek vormen een springplank naar vervolgonderzoek.