project

H2O GROW Bosui teelt op water automatiseren


Purpose

Dit project had als doel om de mogelijkheden van een geautomatiseerde teelt van bosui op water te onderzoeken. Belangrijke aandachtspunten zijn in kaart gebracht, zoals de inrichting van het kweekproces en de eisen voor automatisering. Daarbij is gebleken dat geautomatiseerde processen mogelijk andere methoden nodig hebben om kwaliteit en voortgang goed te meten, omdat traditionele methoden hiervoor niet altijd geschikt zijn.
Tijdens het onderzoek is een concept ontwikkeld om bosui automatisch te oogsten vanuit een kweekgoot en vervolgens te portioneren op een vakkenband. Ook is onderzocht hoe de kwaliteit en voortgang van het proces gemonitord kunnen worden. Hierbij zijn zowel traditionele machine vision als een innovatieve spectraal sensor onderzocht. O.a. de kwaliteit parameters kleur, overgangsgebied van wit naar groen zijn onderzocht.
Het onderzoek heeft enkele aandachtspunten opgeleverd voor automatisering van de kweek en oogst van de bosui. De huidige kweekgoten zijn nog niet optimaal. Er is verder onderzoek nodig naar het kweekproces voordat automatisering volledig kan worden doorgevoerd.
De samenwerking met de projectpartners verliep naar volle tevredenheid. Vanaf de start tot de afsluiting hebben alle betrokkenen waardevolle bijdragen geleverd. De resultaten zijn gedeeld en besproken tijdens een netwerkbijeenkomst, waarin ook werd nagedacht over hoe het systeem verder ontwikkeld kan worden.
Het project heeft ook bijgedragen aan kennisdeling binnen onderwijs en praktijk. Bij Fontys GreenTechLab is gewerkt aan sensortechnologie, vision en het kweekproces van bosui. Studenten waren actief betrokken via een stageopdracht over geautomatiseerd oogsten en een praktijkvoorbeeld in de minor a-systems.
Het project heeft belangrijke stappen gezet, maar vervolgonderzoek blijft nodig om een volledig geautomatiseerde bosui teelt op water te realiseren.


Description

De teelt van bosuien in Nederland is sterk in opkomst. In 2022 werden er zo’n 14 miljoen bosjes van 125 gram geproduceerd. Daar waar dit vijf jaar geleden nog vrijwel nihil was.
Buiten het Nederlandse teeltseizoen worden grote hoeveelheden bosuien geïmporteerd uit Egypte, Senegal en Marokko. Bosuien zijn sterk in opkomst, ze worden veel gebruikt in salades en als smaakmaker ter vervanging van uien vanwege de uitstraling van de garnering. In de teelt zijn er toenemende problemen met ziektes zoals meeldauw en trips. Gewasbeschermingsmiddelen zijn steeds minder beschikbaar waardoor de kans op misoogsten stijgt. Met name trips is een groot probleem in de buitenteelt. Daarbij is beschikbaarheid van voldoende water buiten een toenemend probleem vanwege de verdroging.


Door te trachten deze teelt de grond uit te krijgen kunnen deze teeltproblemen worden opgelost en kan er een zand- en residuvrij product op de markt komen. Daarbij vindt er een significante CO2 footprint reductie plaats door minder afhankelijk te zijn van import uit verre landen.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar de technische haalbaarheid van een indoor geautomatiseerd hydroponisch systeem voor het telen van bosui waarbij gefocusseerd wordt op de opkweekfase (van zaadje, kiem tot plantje) aangezien dit het meest cruciale onderdeel is in dit proces.


Products

This project has no products


Themes



Project status

Finished

Start date

09/04/2023

End date

12/31/2024

Region

Not known