Op basis van de meest recente cijfers blijkt dat er in Nederland jaarlijks voor ruim 21 miljoen euro aan faunaschade wordt aangericht. Faunaschade is schade die door wilde dieren wordt veroorzaakt aan met name agrarische gewassen zoals grasland, maïs, granen, enz. In Nederland geldt de afspraak dat deze schade na taxatie in aanmerking komt voor schadevergoeding vanuit het Faunafonds. In veel gevallen leidt echter de uitkomst van de taxatie tot onenigheid tussen de landeigenaar en het Faunafonds. De oorzaak is te herleiden naar de huidige werkwijze waarbij een taxateur op basis van louter ervaring een schatting moet maken van de omvang van de schade. Momenteel is er geen methode beschikbaar om nauwkeurig en objectief het grillige schadeoppervlak in agrarische gewassen te bepalen.
Om uit de discussie te komen tussen grondeigenaren en het Faunafonds kan de oplossing worden gezocht in de techniek. Hightech wildschade taxatie wordt een combinatie van dronebeelden, beeldbewerking en deep learning. De techniek is onafhankelijk, objectief, snel en mogelijk goedkoper. In dit onderzoek zullen aan de hand van testvluchten met drones, wildschades veroorzaakt door zwijnen en dassen in grasland en maïs in Limburg in beeld worden gebracht en gelijktijdig traditioneel getaxeerd worden.
Vervolgens zal op basis van analyse onderzocht worden wat de haalbaarheid is van deze nieuwe technieken voor deze toepassing. Er zal in dit project in twee tranches totaal circa 100 hectare aan wildschade percelen worden geanalyseerd aan de hand van dronebeelden.
Naast technische haalbaarheid wordt de economische haalbaarheid van deze techniek onderzocht. Sinds februari 2018 loopt er een economisch haalbaarheidsonderzoek vanuit Fontys International Business School. Hierbij staat het ontwikkelen van een rendabel business model centraal.