De H2Hub Twente is een nieuw initiatief van Twentse maakindustrie bedrijven en kennisinstellingen. Het omvat een fysieke plek, een innovatielab, waar ondernemers en onderwijs samen werken aan toepassingen van waterstoftechnologie. Op de locatie van de H2Hub Twente én bij een aantal bedrijven die partner zijn van de H2Hub wordt op termijn decentraal groene waterstof geproduceerd.
Met de partners heeft Saxion in dit KIEM project kennis en een innovatieve toolbox ontwikkeld bestaande uit: een ontwerpmethodiek, een rekentool voor het systeemontwerp en een business case voor lokale waterstofsystemen. Onderdelen uit de toolbox zijn toegepast op de bedrijfscasus van één van de partners en op die van de H2Hub. De toolbox kan nu ook worden toegepast voor de ontwikkeling van lokale waterstof productiesystemen bij andere partijen die bij de H2Hub zijn aangesloten.
Het resultaat van de uitgewerkte bedrijfscasus voor de H2Hub omvat systeemspecificaties voor het waterstofsysteem die de basis vormen voor het realisatietraject. Hiervoor wordt momenteel een vervolgproject ontwikkeld waarin kennisinstellingen en bedrijven in een learning community gaan werken aan ontwerp en bouw van het waterstofsysteem op de H2Hub Twente. In de voorbereiding hierop zijn bijeenkomsten gehouden met lokale bedrijven en kennisinstellingen om te inventariseren welke expertise partijen kunnen inbrengen en welke leervragen zij hebben.
Het KIEM project kan gezien worden als de start van een icoonproject binnen de Oost-Nederlandse waterstofroute, waar sterk wordt ingezet op lokale productie van groene waterstof.
De H2Hub Twente is een nieuw initiatief van Twentse maakindustrie bedrijven en kennisinstellingen. Het omvat een fysieke plek, een innovatielab, waar ondernemers en onderwijs samen werken aan toepassingen van de waterstoftechnologie. Op de locatie van de H2Hub Twente én bij een aantal bedrijven die partner zijn van de H2Hub wordt op termijn decentraal waterstof opgewekt. Met de partners wil Saxion in dit KIEM project kennis en een innovatieve toolbox ontwikkelen bestaande uit: een ontwerpmethodiek, rekentool voor het systeemontwerp en business case voor lokale waterstofsystemen. De toolbox wordt toegepast op de bedrijfscasus van één van de partners en de H2Hub. De toolbox is breder toepasbaar voor waterstof opwekprojecten die door andere bij de H2Hub aangesloten partijen op termijn ontwikkeld worden. Het resultaat van de uitgewerkte bedrijfscasus omvat systeemspecificaties voor het waterstofsysteem en het is de bedoeling dat dit na het project zal leiden tot een realisatietraject hiervoor. Tijdens het KIEM project worden bijeenkomsten gehouden om input op te halen en resultaten te delen. Het KIEM project kan gezien worden als de start van een icoonproject binnen de Oost-Nederlandse waterstofroute. Tegen het einde wordt een vervolgproject ontwikkeld om de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven verder uit te bouwen en om samen waterstof innovaties te ontwikkelen in de H2Hub Twente.