In de sierteelt kweekt men planten in oliehoudende, plastic potten, welke verdwijnen via allerlei distributiekanalen over heel Europa zonder enig zicht op een correcte recycling. Een duurzamer alternatief is nodig om betere kringstofsluiting te kunnen garanderen. De introductie van een grondstofkringloop (circulair model) en biobased alternatieven in de tuinbouw verminderen afvalstromen bij de distributie. Mogelijk kan de kweker de oliehoudende plastics distribueren en recyclen tot nieuwe potten of bij aflevering van de planten vervangen voor potten gebaseerd op biobased verpakkingsmaterialen zoals aardappelzetmeel, bermgrasvezels, algen, et cetera.
Voor de implementatie van een dergelijk circulair model, dient er meer kennisontwikkeling plaats te vinden. Dit project heeft daarom als doel om de haalbaarheid van een grondstofkringloop te onderzoeken voor het potgebruik binnen de kwekerijsector. Het onderzoek binnen het project bestaat uit twee onderdelen: ontwikkeling van biobased plantenpotten en circulair model voor de hortensiakwekerijen én introductie van de plantenpotten in de praktijk.
Het onderzoek vindt jaarrond plaats tussen januari 2016 en februari 2017 in samenwerking met vijf partijen. Kwekerij Gebroeders Jonkers Elshout BV leveren een proeflocatie voor het praktijkonderzoek en geven kennis bij alles gerelateerd aan de sierteelt. Living Loop BV adviseert en ondersteunt bij het onderzoek over biobased verpakkingsmaterialen en bij de uitwerking van de proefopstelling. De HAS Hogeschool en HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen gaan over het uitvoeren en begeleiden van het onderzoek gedurende de projectperiode. Dit vooronderzoek dient als springplank naar de introductie van een duurzamere omgang met de materiaalstromen binnen de sierteelt.