Hoe voer je de dialoog over goede zorg en ondersteuning samen met mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals? Bewandel de 5 verschillende wegen die ervoor zorgen dat morele reflectie in de praktijk anders kan!
Wij geloven dat mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals vaker gezamenlijk betrokken kunnen zijn bij morele reflectie. Professionals doen hun best om de stem van mensen met een verstandelijke beperking en naasten goed te vertegenwoordigen. Maar soms is het lastig in te schatten hoe een situatie door een ander wordt ervaren of zijn perspectieven moeilijk invoelbaar.
Belangrijk voor dialoog over goede zorg en ondersteuning - ook wel gezamenlijke morele reflectie genoemd - is dat de overtuigingen, waarden en normen van álle partijen worden gehoord en gewaardeerd.
Maar hoe doe je dat? In het project ‘In goeden doen’ hebben we ontdekt dat bestaande vormen van reflectie niet altijd voldoende uitnodigend en toegankelijk zijn. Het eindproduct biedt 5 simpele wegen om met toegankelijke vormen aan de slag te gaan. Het is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals. Bij alle partijen kan het initiatief liggen om gezamenlijk goede zorg vorm te geven. Bouwen aan beweging om het samen anders te doen staat voorop. Doe je mee?
Zie voor het eindproduct: https://www.han.nl/projecten/2021/in-goeden-doen/resultaten/
Zorgprofessionals benoemen toegenomen zorg- en ondersteuningsvragen, hoge werk- administratie- en regeldruk en omgaan met complexe ethische dilemma’s als de voornaamste knelpunten van hun werk. Overtuigingen over wat goed is om te doen in complexe cases kunnen sterk uiteenlopen. Omgaan met die uiteenlopende overtuigingen vraagt om gezamenlijke reflectie en dialoog waarin verschillende kennis- en ervaringsbronnen worden afgewogen. Niet alleen wetenschappelijke en professionele kennis is van belang, maar ook ervaringskennis en kennis van waarden en normen van alle betrokkenen. Mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten willen intensiever betrokken worden bij de keuzes rondom ondersteuning en willen dat deze goed aansluit bij hun eigen wensen en behoeften. Zij zijn van mening dat de dialoog met hen moet worden verdiept en dat de communicatie kan worden verbeterd. Moreel beraad is een verzamelnaam voor bestaande vormen van methodische reflectie en dialoog over waarden en normen. Cliëntparticipatie binnen moreel beraad is een manier om de ervaringskennis van cliënt en naasten te betrekken in het gesprek over goede zorg. Deze vorm staat nog in de kinderschoenen. Het meenemen van het cliënt- of naasten perspectief is geen garantie voor dialoog. Uit onderzoek over cliëntparticipatie binnen moreel beraad blijkt dat cliënten zich slechts ‘gedoogd’ voelen en niet gewaardeerd en geaccepteerd. In dit onderzoek staat juist het waarderen van overtuigingen, waarden en normen van alle gesprekspartners centraal; op welke manier is het mogelijk om gezamenlijk vorm te geven aan morele reflectie? Een participatieve aanpak biedt hier kansen toe. In dit project ontdekken mensen met een verstandelijke beperking, naasten en zorgprofessionals gezamenlijk de werkzame factoren in het vormgeven van morele reflectie. Door middel van waarderend onderzoek en ontwerp zullen we op zoek gaan naar geschikte uitwisselings- en ervaringsvormen van morele reflectie. Tot slot staat de implementatie en gebruik van die vormen binnen de organisatie en het onderwijs centraal.