Project

Innovatie versnellen in de landbouw: Duurzamere co-creatie-consortia dankzij BESSI

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Innoveren is noodzakelijk voor agrarische mkb’ers om op lange termijn te overleven, maar dit wordt
bemoeilijkt door beperkte middelen. Er bestaat dan ook een sterke behoefte aan (de vorming van)
daadkrachtige, regionale co-creërende consortia. In deze consortia gaan focus, snelheid en onderling
vertrouwen boven subsidie. Vertrouwen is echter subjectief en objectivering is dan ook gewenst om het
spanningsveld beter te managen tussen enerzijds de pluriformiteit die nodig is om tot vraaggedreven
oplossingen te komen en anderzijds de grip die nodig is om het tempo van het ontwikkelproces hoog te
houden. De Business Ecosysteem Scan Smart Innovation (BESSI) is hiervoor een instrument.
In dit KIEM-traject heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samen met mkb-bedrijf Bluehub,
studenten en praktijkprofessionals uit de agrarische sector de BESSI-propositie ontwikkeld. In verschillende
fasen van het project zijn interviews afgenomen en try-outs van de scan gedaan. Met BESSI kan de
voortgang van vraaggedreven, innovatieve ontwikkelingen in pluriforme (van land tot klant) consortia van
agrarische MKB’ers geborgd worden. In het KIEM-traject zijn succesfactoren voor BESSI
geoperationaliseerd, innovatiefases geïdentificeerd, UX design van een interactieve tool ontworpen en een
procesaanpak ontwikkeld.
Na afronding van dit KIEM-traject zal de BESSI-propositie ingezet worden in de praktijk.


Description

Alleen in co-creatie met o.a. klanten, kennispartners en concullega’s zijn díe innovaties te realiseren die leiden tot een toekomstbestendig bestaan in de landbouw sector. Mkb-ers zijn met beperkte middelen op zoek naar focus en snelheid in het innovatieproces. Dit KIEM-onderzoek heeft als doel om een propositie te verkennen die bestaat uit een scan om succesfactoren van consortia in de landbouw in kaart te brengen en een bijbehorende procesaanpak om tot interventies te komen die de kans op succes van innovaties vergroten.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF