Project

InvestWomen

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Het KIEM InvestWomen project helpt vrouwelijke ondernemers internationaal te groeien. Vrouwen dragen veel bij aan de economie, maar benutten vaak minder internationale kansen. Dit project onderzoekt welke hindernissen zij tegenkomen, vooral bij het verkrijgen van financiering.

Het project bestudeert waarom vrouwelijke tech ondernemers internationaal willen groeien, welke problemen ze hebben met investeerders, en wat investeerders belangrijk vinden bij investeringen in bedrijven van vrouwen.

De resultaten komen uit literatuuronderzoek, interviews en groepsdiscussies. Hieruit blijkt dat vrouwelijke tech-ondernemers vaak geen toegang hebben tot belangrijke netwerken voor financiering. Ze hebben behoefte aan meer netwerkevenementen en trainingen die speciaal voor vrouwen zijn. Vrouwen presenteren hun plannen realistischer, wat investeerders soms zien als een gebrek aan ambitie voor snelle groei.

Uit gesprekken met investeerders blijkt dat er weinig techbedrijven door vrouwen worden gestart, wat hun kansen op financiering verkleint. Investeerders geven de voorkeur aan snelle groei, terwijl vrouwen vaak kiezen voor duurzame groei.

De belangrijkste obstakels zijn vooroordelen bij pitchvaardigheden, het superioriteitsgevoel van investeerders, en een tekort aan vrouwelijke tech-ondernemers die financiering zoeken. Hierdoor vallen vrouwelijke ondernemers vaak buiten traditionele financieringskanalen en missen ze toegang tot netwerken en financiering.


Description

Ongelijke behandeling bij financieringsaanvragen en daarmee beperkte toegang tot financiering is voor vrouwelijke founders de belangrijkste barrière om te internationaliseren. Investeerders stellen vaak hun belang boven dat van de ondernemer en hebben een conservatieve insteek waar het gaat om investeren in bedrijven van vrouwelijke founders die internationaal willen groeien.
In een vraagarticulatieproces gaven vrouwelijke founders aan dit als remmend ervaren: investeerders zouden vaak ‘een korte termijn visie hebben, en op vernuftige wijze, founders uit hun eigen bedrijf te ‘ontslaan’ en zelf verder gaan met het concept’. Dit vroegtijdig ‘ontzielen’ van bedrijven heeft op de lange termijn een averechts effect omdat deze bedrijven vaak niet succesvol blijken. Er is behoefte aan:
1. Inzicht in.de belangen van investeerders versus die van vrouwelijke founders
2. Meer bewustwording hoe er wordt aangekeken en omgegaan met vrouwelijke founders
Daarom onderzoeken we:
• De motieven van vrouwelijke ondernemers om internationaal te groeien
• De knelpunten die zij ervaren bij het zoeken naar financiering/investeringen voor internationale groei
• De motieven en belangen van investeerders om in vrouwelijke founders te investeren

om de volgende onderzoeksvraag te beantwoorden: In hoeverre bestaat er een kloof tussen de belangen van vrouwelijke founders en die van investeerders?

En daarmee :
1. Inzicht te ontwikkelen in de door vrouwelijke founders ervaren mismatch tussen hun belangen en die van investeerders
2. Een consortium voor een vervolgtraject te ontwikkelen dat voortbouwt op inzichten uit dit onderzoek om bovengenoemde mismatch op te lossen,
3. bijvoorbeeld door ontwikkeling van een "Gender due dilligence" met daarin nieuwe criteria die recht doen aan internationaliseringsambities van vrouwelijke founders.

We sluiten aan bij de Kennis en Innovatieagenda van de missie Maatschappelijke Verdienvermogen en bouwen voor op eerder onderzoek van het HvA-brede lectoraat Entrepreneurship-. Het consortium bestaat uit Hogeschool van Amsterdam, Van Weerden BV en vertegenwoordigers van vrouwelijke ondernemersnetwerken, investeerders en investmentcoaches


© 2024 SURF