Project

INVITE (Inclusive Visual Tools for user research in Ehealth)

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

‘Klassieke’ bevragingsmethoden zoals interviews en vragenlijsten zijn bij mensen uit kansarme groepen (te) weinig effectief bij het in kaart brengen van meningen, kennis en gedrag op het gebied van gezondheid, ten behoeve van de ontwikkeling van e-health-toepassingen. Daarom was het doel van dit KIEM-project om middels inzichten en methoden uit design research, gereedschappen te ontwikkelen zodat via beeld en visualisaties mensen uit kansarme groepen beter bevraagd kunnen worden over gezond gedrag. Via literatuuronderzoek door Hogeschool Utrecht (lectoraat Co-design) en interviews door TU Delft (n=5) werden de kenmerken en belemmeringen van kansarme groepen in kaart gebracht, evenals bestaande richtlijnen voor het ontwerpproces met deze groep, richtlijnen voor interventie-ontwerp en bestaande visuele onderzoekstools.

Vervolgens werd getracht een casus te zoeken om twee prototypen van visuele onderzoekstools te ontwerpen en te testen bij de doelgroep, maar omdat het projectteam ontdekte door literatuur en praktijk hoe moeilijk het daadwerkelijk is met deze doelgroepen op de juiste manier in contact te komen, werd besloten eerst een aanzet tot een raamwerk te ontwikkelen en te valideren met andere ontwerpbureaus, zodat in een vervolgonderzoek daadwerkelijk tools en methoden ontwikkeld en getest kunnen worden in relevante casussen. Dit raamwerk is onderbouwd door de betrokken ontwerpbureaus in dit KIEM-project (DIG en IDEATE) en gevalideerd en aangevuld door andere ontwerpbureaus in een eindsessie op 21 juni 2021. plaats van twee ontworpen en geteste prototypen is de mogelijkheid en levensvatbaarheid van een vervolgaanvraag (RAAK-MKB) onderzocht, met hulp van het lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek. Er is zeker behoefte en naar verwachting wordt de RAAK MKB-aanvraag voorjaar 2022 ingediend.


Description

‘Klassieke’ bevragingsmethoden zoals interviews en vragenlijsten zijn bij mensen uit kansarme groepen te weinig effectief bij het in kaart brengen van meningen, kennis en gedrag op het gebied van gezondheid. In dit project ontwikkelen we daarom visuele onderzoekstools, die we samen met de doelgroep testen op bruikbaarheid en begrijpelijkheid. Daartoe vormen we een nieuw consortium bestaande uit de Hogeschool Utrecht, TU/Delft, Pharos en twee ontwerpbureaus. Dit project levert, naast dit nieuwe consortium dat de basis zal vormen voor een grotere aanvraag, direct bruikbare tools op die we in een vervolgproject verder zullen ontwikkelen en valideren.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF