Project

Kratten Uitvouwmachine

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Reintjes Systems heeft in dit project een volledige productielijn ontwikkeld om het openvouwen van klapkratten volledig te automatiseren. Om tot een goed systeem te komen is er eerst een marktonderzoek uitgevoerd. Er zijn diverse gebruikers geïnterviewd om te achterhalen wat de huidige problemen en marktbehoeftes zijn. Met deze informatie zijn de eisen voor het te ontwikkelen systeem ontstaan en vastgelegd.
Bij een ontwikkeling is het van belang om in meerdere oplossingsrichtingen te denken, zo ook bij dit project. Door gebruik te maken van een ontwerpmethode zijn er ideeën vastgelegd in een morfologisch overzicht. Aan de hand van dit overzicht zijn vervolgens 3 concepten samengesteld die nader uitgewerkt zijn met berekeningen en testen. De resultaten hiervan hebben geleid tot voor- en nadelen voor ieder concept. Met deze resultaten is er een concept keuze gemaakt.

Het gekozen concept dat uit het morfologisch overzicht komt is de “Zwaartekracht openvouwer”. Dit concept heeft zijn naam te danken aan het feit dat de kratzijdes geopend worden met extra hulp van de zwaartekracht.
De krat wordt in dit concept handmatig op de uitvouwmodule geplaatst. Vervolgens wordt de krat geklemd door met een stel luchtcilinders tegen de krat te drukken. Deze grippers zijn voorzien van extra grip. Door de verhouding van grip en drukkracht van de cilinders juist te kiezen moet de wrijvingskracht overwonnen kunnen worden. Hierdoor wordt het mogelijk om de krat gepositioneerd te houden. Door deze gripdrukkers in een juiste grootte en vorm te ontwerpen, wordt het mogelijk om een zeer breed spectrum aan types kratten te klemmen, zonder dat daar verstellingen voor nodig zijn.

Nadat de krat geklemd en gepositioneerd is, wordt deze 180 graden gekanteld. Hierdoor komt de krat onderste boven te hangen. Door deze kanteling kunnen de lange zijdes gedeeltelijk of volledig openvallen. Nadat de krat gekanteld is wordt het plateau voorzien van vingers naar boven gebracht tot aan de bodem van de binnenkant van de krat. Zie figuur 1 voor een schets van de situatie met de vingers. Vervolgens worden deze vingers met een bepaalde kracht naar buiten geduwd. Deze vingers worden daardoor onder de korte zijde van de krat gehaakt. Vervolgens wordt het plateau weer naar beneden gehaald. Omdat de vingers met een bepaalde kracht naar de buitenkant blijven duwen en het plateau naar beneden gaat, zullen de korte zijde open getrokken worden. Wanneer de korte zijde opengetrokken worden zullen de lange zijdes opzij geduwd en ook opengevouwen worden. Doordat de krat ondersteboven hangt, wordt dit gehele proces ondersteunt door de zwaartekracht. Om er zeker van te zijn dat de krat ook daadwerkelijk dicht is geklikt, wordt de drukkracht van deze vingers aan het einde van de kratzijde verhoogd. Door het plateau in hoogte regelbaar te maken kunnen er eenvoudig meerdere type kratten opengevouwen worden. In de tussentijd dat er aan de onderzijde van de kanteltafel een krat geopend wordt, kan er aan de boven zijde een nieuwe geplaatst worden. Dit levert tijdwinst op wat korte cyclustijden mogelijk moet kunnen maken. Vervolgens moet in dit concept de krat handmatig uit de uitvouwmodule verwijderd worden.


Description

In voedingsindustrie wordt veel gebruik gemaakt van inklapbare kratten. Doordat de kratten inklapbaar zijn wordt er bespaard op transportritten wat resulteert in een lagere Co2 uitstoot. Deze klapkratten worden vaak met de hand uitgevouwen, dit is zwaar en eentonig werk voor de werknemer.
Reintjes Techniek gaat in 2020 een volledige productielijn ontwikkelen om het openvouwen van deze kratten te automatiseren. Hierbij zal een pallet met 300 ingevouwen kratten volledig automatisch leeggemaakt en uitgevouwen worden. Dit betekend dat er een depalletiseerder, ontstapelaar, openvouwer en een transportsysteem ontwikkeld gaat worden door Reintjes Techniek.



© 2024 SURF