Project

Landelijk Lectorenplatform Zelfmanagement

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Zelfmanagement wordt steeds belangrijker in het omgaan met gezondheid-, zorg- en welzijnsvraagstukken. Het anticiperen op talenten van burgers en vanuit dat startpunt ondersteunen van zelfmanagement vergt andere vaardigheden van professionals. Dat is een nog grotere uitdaging bij kwetsbare groepen. Het Landelijk Lectorenplatform Zelfmanagement anticipeert hierop met samenwerken, vormgeven en uitvoeren van/bij missie-gedreven, praktijkgericht onderzoek, met als startpunt burgers zélf, hun omgeving en hun lokaal-regionale gemeenschapskracht.
De stuurgroep van het platform bestaat uit negen leidende lectoraten en vergadert zes keer per jaar. De vergaderingen zijn gericht op inhoudelijke en strategische verbinding tussen lectoraten rondom het thema zelfmanagement.
Twee keer per jaar organiseren we een platform brede bijeenkomst. Vier keer per jaar verspreiden we een nieuwsflits via ons groeiende communicatiebestand. We organiseren webinars en hebben een website met informatie en opbrengsten van het platform. De coördinator is spin in het web en fungeert als centraal aanspreekpunt.
Afgelopen twee jaar is kennis gemaakt met partijen als Nederland Zorg Voor Elkaar (NLZVE) en met Kenniscentrum Sport en Bewegen.
Op 20 september 2022 organiseren we samen met Platform Personalised Health en Platform Inzet van Technologie (samen met ons platform de ‘Gezamenlijke Platforms Health) een uitwisseling tussen de leidende lectoren en een symposium voor breed publiek waarbij we vanuit de drie platforms verschillende parallelsessies organiseren. Daarnaast vergaderen de voorzitters van deze platforms 1x per zes weken met elkaar, waarbij SiA ook regelmatig aansluit om met ons van gedachten te wisselen en waarin we portefeuilles (o.a. Professional Doctorate, Health Holland, Vereniging van Lectoren) hebben verdeeld.
Vanuit de door ons opgestelde onderzoeksagenda, die aansluit bij externe onderzoeksagenda’s, zijn we verder gaan bouwen, conform onze doelstellingen. Verschillende initiatieven/projecten zijn gepresenteerd tijdens onze webinar op 16 november 2021. De opname van het webinar is hier te bekijken.


Description

Zelfmanagement als onderdeel van Eigen regie of ‘samenmanagement’ of ‘co-management’ wordt steeds belangrijker in het omgaan met gezondheid-, zorg- en welzijnsvraagstukken. Het anticiperen op talenten van burgers en vanuit dat startpunt ondersteunen van zelfmanagement vergt andere vaardigheden van professionals. Dat is een nog grotere uitdaging bij kwetsbare groepen. Voor preventie en zorgverleners is de opdracht om dit zelfmanagement effectief te ondersteunen niet altijd vanzelfsprekend; zij zijn gewend aan de ‘expertrol’ maar worden nu geacht samen met de zorgvrager te beslissen en om persoonsgerichte zorg te leveren. Bovendien moeten professionals kennis en ervaring opdoen met de huidige en toekomstige technologie in relatie tot zelfmanagement.

Het Landelijk Lectorenplatform Zelfmanagement anticipeert hierop met samenwerken, vormgeven en uitvoeren van/bij missie-gedreven, praktijkgericht onderzoek, met als startpunt burgers zélf, hun omgeving en hun lokaal-regionale gemeenschapskracht. Hierbij bouwt het platform voort op bestaande burgerinitiatieven in de samenleving, de stevige infrastructuur vanuit de gemeentelijke, zorg- en kennisinstelling(en), het krachtige team van lectoren en onderzoekers in het reeds bestaande platform en de innovatieve producten en diensten die de afgelopen periode vanuit het platform zijn ontwikkeld.

Het platform sluit aan bij het thema ‘Gezondheid: zorg en vitaliteit’ zoals benoemd in ‘Onderzoek met Impact – strategische onderzoeksagenda hbo 2016-2020’ en bij het Missie-gedreven Innovatiebeleid van het Kabinet Rutte III, specifiek bij het maatschappelijk thema ‘Gezondheid en Zorg’ en de hierin gearticuleerde missies. Bovendien wil het platform coalitiepartner zijn van de grote nationale coalitie onder leiding van de kwartier- en coalitiemaker Topsector Life Sciences & Health (Health Holland) en zo ook aansluiten bij de vanuit deze topsector ontwikkelde Kennis- en Innovatieagenda 2020 - 2023 'Maatschappelijk Thema Gezondheid en Zorg'. Tot slot waarborgt het platform de aansluiting bij de Nationale Wetenschapsagenda: route gezondheidszorg-onderzoek, preventie en behandeling; route Personalised medicine: uitgaan van het individu en route Op weg naar veerkrachtige samenlevingen.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF