Project

Lectoren Platform Voeding en Gezondheid

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Purpose

Het lectorenplatform Voedsel en Gezondheid (www.platformvoedselengezondheid.nl/) richt zich op de
thema’s voedselaanbod, voedselvaardigheden en voedselomgeving en draagt hiermee bij aan
onderzoekagenda’s van de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Life Sciences &
Health. Ingezet is op uitbreiding van het platform met practoren, lectoren en universitaire groepen vooral
gericht op Voeding. Hierbij is nauw samengewerkt met het Centre of Expertise Groen en Centre of Expertise
Healthy Ageing waarmee de expertise en kracht van meerdere hbo-instellingen is gebundeld op het gebied
Formulier Eindrapportage Platformregeling II (2019)
Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA Pagina 4 van 7
van gezond en duurzaam voedsel, preventie van ziekte en de relatie met voeding en gezondheid.
Een aanzet tot een kennisagenda is vormgegeven, dit heeft een uitwerking gekregen tot een voorstel voor
een Groeifondsprogramma en oproep in 2021 vanuit het platform tot een noodzakelijk geziene structurele
samenwerking rond Voedsel, Voeding en Gezondheid in een brief naar ministeries en topsectoren, in de
vorm van een domein overstijgend uitvoeringsprogramma. Dit heeft o.a. geleid tot betrokkenheid bij de
Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving. In lijn daarmee is het platform gericht op een regionale
schakelfunctie: uitrollen en aanjagen van programma-ontwikkeling gericht op praktische toepassingen met
impact op betrokkenen, van beroepsprofessionals tot burgers. Concrete uitwerking van de gezamenlijke
programmering is een ontwikkelde regiokaart ( https://gezonderegio.net/dl/de6ccd ). Op deze interactieve en
doorzoekbare regiokaart staan veelbelovende activiteiten en projecten over voedsel, voeding en gezondheid
in Nederland weergegeven. In samenspraak met VNG en gemeenten wordt door het platform ingezet op
transfer en bredere implementatie van projecten over voedsel, voeding en gezondheid tussen en naar de
regio’s (social twinning).
Het platform heeft verder gewerkt aan zichtbaarheid onder meer met een installatie en uitvoeren van
onderzoek op de Floriade Expo 2022 , een thematische ’bijeenkomst ‘Methodiek en Ethiek in het toegepaste
onderzoek’, trendcolleges en via een serie columns van lectoren in Food & Agribusiness .


Description

Lectorenplatform Voedsel en Gezondheid
Het Lectorenplatform Voedsel en Gezondheid heeft in de afgelopen twee jaar gewerkt aan een onderzoekagenda bestaande uit een inhoudelijke en een kwaliteitspijler met betrekking tot toegepast onderzoek. Inhoudelijk kent het Platform drie pijlers gelieerd aan de thematiek Voedsel en Gezondheid, waarvan de eerste meer individueel gezond gedrag is gedreven, de tweede meer voedsel technologisch is ingestoken en de derde meer sociaal-maatschappelijk is georiënteerd. Wat betreft kwaliteit richt het platform zich op het professionaliseren van toegepast onderzoek binnen het HBO met betrekking tot methodiek, ethiek en databeheer.
In de voorgaande periode is er al veel gerealiseerd in zowel samenwerking als programmering. Desalniettemin was Platform I vooral gericht op interne verkenning en afstemming. Het huidige voorstel bouwt voort op de in Platform I uitgezette weg, maar wel met nadrukkelijk een breder georiënteerd karakter: het door vertalen van kennis en expertise ten aanzien van onderzoekskwaliteit naar het onderwijs, het vergroten en verbreden van de zichtbaarheid en het uitdragen van kennis; het betrekken van bedrijfsleven en maatschappelijke partners bij de inhoudelijke agenda; het ontwikkelen van meer gezamenlijke onderzoeksprojecten.
Nieuw voor de komende jaren is de ambitie om onderzoekskwaliteit beter meetbaar te maken. Hoe meet je kwaliteit in praktijkonderzoek: impact op de samenleving is een ander doel dan hoge impactfactoren van wetenschappelijke publicaties. Kenmerkend hierbij is de specifieke aandacht voor participatief onderzoek.
Op basis van de verbondenheid van de Lectoraten binnen het platform bieden we een landelijk netwerk voor maatschappelijk geëngageerd toegepast onderzoek, inzetbaar voor samenwerkingsverbanden met overheden en bedrijfsleven, alsmede met universiteiten en andere onderzoeksinstellingen.


© 2024 SURF