Project

Lectorenplatform en Expertisenetwerk Duurzaam Stedelijk Toerisme

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Description

Het Lectorenplatform en Expertisenetwerk Duurzaam Stedelijk Toerisme brengt minimaal 16 lectoren en onderzoekers samen (o.a. Hogeschool Inholland, Breda University of Applied Sciences, StendenNHL, Hotelschool the Hague, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogeschool en de Haagse Hogeschool) samen. Zij willen zich binnen het platform bezighouden met de vraag hoe toerisme te ontwikkelen die bijdraagt aan een duurzame stedelijke leefomgeving. Momenteel blijkt dit problematisch. In drukke steden zoals Amsterdam is het zogenaamde ‘overtoerisme’ een belangrijk punt van debat, terwijl andere steden (Rotterdam, Delft, Zwolle) willen leren hoe toerisme plaatsen en voorzieningen (cultuur, OV) in de stad kan helpen verbeteren.

Het doel van het platform is om met lokale partners (gemeenten en Destination Management Organisations (DMOs), musea, hotels en (inter)nationale partners (NBTC, DMOs, European Tour Operator Association, Regenerative Tourism movement, Fairbnb) vanuit een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda te leren hoe toerisme als middel te gebruiken voor verbetering van plaats en leven. Transdisciplinaire samenwerking tussen verschillende lectoraten maakt het hierbij mogelijk om toerisme als maatschappelijk fenomeen te analyseren, in plaats van als economische sector. Een dergelijk perspectief is innovatief en essentieel voor de het beantwoorden van de vraag hoe ambitieuze visies voor de toekomst van toerisme (EC, 2021; NBTC, 2019; RLI, 2019) vertaald kunnen worden naar transities in de praktijk en welke sleutelmethodologieën (KEM’s) kunnen helpen bij het versnellen van innovatie- en transitieprocessen voor stedelijke toerisme.

Het streven is om, door samenwerking en het gericht afstemmen van expertise, binnen 5 à 10 jaar een wereldwijd erkend kennisplatform op het gebied van duurzaam stedelijk toerisme te worden. Om maatschappelijke impact te bereiken bundelen we hiervoor onze krachten met die van het Expertise Netwerk Duurzaam Stedelijk Toerisme (ENSUT) - gericht op het verbinden van belanghebbenden op dit thema in binnen- en buitenland - en het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH).


© 2024 SURF