Project

Lectorenplatform Veiligheid

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Veiligheid is een breed thema. Er werken in Nederland meer dan honderd lectoren in meer dan 10 kennisinstellingen aan een breed scala van veiligheidsthema’s. Het lectorenplatform veiligheid zorgt ervoor dat er een duidelijk aanspreekpunt is en dat deze lectoren en hun stakeholders raakvlakken kunnen vinden en meer effectieve samenwerkingen kunnen creëren.
Het platform bracht in kaart welke lectoren in Nederland werken aan veiligheidsgerelateerde thema’s en organiseerde een succesvol kick-off evenement. Het werkte in meer dan 15 bijeenkomsten aan een overzicht van onderzoeksrichtingen waarrond in Nederland in de komende jaren nog meer praktijkgericht onderzoek nodig is, rond thema’s als:
• Fysieke veiligheid
• Cybersecurity
• Ondermijning
• Zorg
• Adaptief veiligheidscomplex
• Data en intelligence
• Kennis- en innovatie infrastructuur
Dit overzicht van onderzoeksrichtingen blijft zich verder ontwikkelen.
Het platform werkte tot nu toe al samen met partners als de Vereniging van Hogescholen en Platform Stad en Wijk aan noodzakelijke verkenningen rond leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken, het verdedigde de belangen van veiligheidslectoren in de KIA Veiligheid en zorgde voor extra financiering en versterking van de thematafel veiligheid.
Het platform staat open voor nieuwe leden en partners en blijft zich op inclusieve wijze inzetten voor een verdere versterking van de kwaliteit en de impact van toegepast onderzoek in het domein van veiligheid. Er kan meer informatie worden gevonden op de website https://lectorenplatformveiligheid.nl/.


Description

‘‘Veiligheid’ is één van de kernmissies in het nieuwe missiegedreven innovatiebeleid van het kabinet. Een veilige samenleving is één van drie maatschappelijke uitdagingen waarop praktijkgericht onderzoek volgens de Vereniging Hogescholen moet aansluiten. Binnen hogescholen wordt dan ook over een brede range van disciplines door lectoren en onderzoekers praktijkgericht onderzoek gedaan, dat een bijdrage levert aan veiligheid. Dit lectorenplatform beoogt het kristallisatiepunt te zijn voor de samenwerking op het gebied van praktijkgericht onderzoek van lectoren en onderzoekers binnen het brede domein van veiligheid binnen het HBO. De doelstelling is:

1. Het verkennen en vaststellen van zwaartepunten die als katalysator voor samenwerking dienen.
2. Het verkennen van concrete mogelijke onderwerpen voor samenwerking.
3. Het ondersteunen van de concrete vormgeving van relevante gezamenlijke onderzoekprojecten van Hogescholen;
4. Het – desgewenst - entameren van concrete projecten en programma’s op dit gebied.

Het platform beoogt de samenwerking te concretiseren in vijf zwaartepunten:
1. Veilige samenleving
2. ICT en veiligheid
3. Veiligheid en justitie
4. Fysieke veiligheid
5. Ernstige bedreiging van veiligheid

Deelnemers zien het platform als een aanzet voor samenwerking op lange termijn. Ze verwachten in dat kader een gezamenlijk ‘Manifest’ en een meerjarig onderzoekprogramma te zullen ontwikkelen.

Het vanuit de subsidie van NRPO-SIA beschikbare budget wordt in beginsel aangewend voor organisatie- en opstartkosten, waarvoor anders vaak geen budget beschikbaar is. Te denken valt aan de kosten voor het organiseren van workshops en conferenties, de kosten voor eventuele publicaties, animatie/video, websites. Het platform als geheel overlegt over besteding van gelden.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF