Project

Nederlands Lectoren Platform Ondernemerschap

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Description

Met deze platformaanvraag spelen we in op de gevoelde noodzaak en zoektocht binnen de regio's van de betrokken hogescholen naar manieren om de koers van het mkb richting brede welvaart te versnellen en op te schalen. Dit doen we middels een expliciete proces- en gedragsbenadering van ondernemerschap waarbij we gericht het bestaande ondernemerschapsonderzoek doorontwikkelen en gezamenlijk ontsluiten richting de praktijk. In deze gedrags- en procesgerichte betekenis ligt de nadruk op ondernemerschap als ‘waardecreatieproces’: het zien, creëren, evalueren en benutten van kansen . Ondernemerschap is vanuit die optiek een voertuig voor het proactief verkennen, oppakken, versnellen en opschalen van oplossingsrichtingen rondom verduurzaming, inclusie, digitalisering en nieuwe technologieën. Dat is een wezenlijk andere benadering dan de relatief smalle focus op het starten en/of groeien van nieuwe bedrijven (via “startups” en “scale ups”). Deze bredere kijk op ondernemerschap is essentieel, omdat ondernemend gedrag steeds belangrijker wordt voor zowel studenten, die worden gezien als regionale 'changemakers', als voor de vele kleine en middelgrote (familie)bedrijven die hun ondernemerschap in de regio opnieuw moeten uitvinden. Beide groepen zijn daarbij afhankelijk van het regionale ecosysteem.
De verbinding tussen enerzijds de kennis en netwerken rondom een proces- en gedragsbenadering van ondernemerschap en anderzijds het inzetten van die kennis en netwerken ten behoeve van de transitieopgaven, landelijk en in de regio’s, gebeurt nog onvoldoende. Met deze platformaanvraag kan het Nederlands Lectoren Platform Ondernemerschap (NLPO) deze stap zetten. Daarvoor zijn een aantal specifieke doelen gesteld:
1. Het bundelen en verspreiden van relevante kennis over ondernemerschap;
2. Het bevorderen van samenwerking en uitwisseling van kennis over en ervaring met doorwerking van praktijkgericht ondernemerschapsonderzoek;
3. Thematisch bijeenbrengen van onderzoekers in special interest groups;
4. Het vergroten van de impact van eerder onderzoek.

Daarvoor bouwen we voort op de basis die reeds is neergezet door het NLPO en verbinden we nieuwe (regionale) stakeholders.


© 2025 SURF