Project

Nieuwe verdienmodellen voor agrariërs bij hogere grondwaterstanden.

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Description

In de Deurnse Peel wordt in 2019 het grondwaterpeil omhoog gebracht om natuurontwikkeling mogelijk te maken. Hierdoor worden de percelen van de omwonende agrariërs natter. Dit betekent dat agrarische ondernemers hun huidige bedrijfsvoering waarschijnlijk niet kunnen voortzetten. Vanuit de ondernemers is de vraag gekomen of er nieuwe verdienmodellen ontwikkeld kunnen worden voor toekomstige bedrijfsvoering. Agrariërs hebben hier zelf ideeën over, bijvoorbeeld veevoer produceren op gronden die aangewezen worden als nieuwe natuur of het produceren van producten met een “Peel beleving”. Binnen dit project zal onderzocht worden welke verdienmodellen het meest rendabel zijn voor ondernemers in het gebied. Binnen het consortium van agrarisch praktijkonderzoek (HAS Hogeschool), specialistisch onderzoek natte teelten (Radboud Universiteit Nijmegen) en twee ondernemers is veel ervaring op het gebied van nieuwe agrarische verdienmodellen. De Provincie Noord-Brabant is beschikbaar voor het inzetten van hun netwerk in de regio.

Met de verhoging van de grondwaterpeil is de verwachting is dat er met andere teelten (paludicultuur) een rendabelere bedrijfsvoering gevoerd kan worden. Echter ontbreken nog betrouwbare getallen over opbrengsten van gewassen die groeien op hogere grondwaterpeilen in de Peelvenen. Daarom bestaat het project uit twee fasen. In de eerste fase worden de opbrengsten berekend van natte teelten toegespitst op de situatie van de Deurnse Peel. In de tweede fase gaan HAS Hogeschool afstudeerstudenten onder begeleiding van expert-docenten verdienmodellen ontwikkelen voor de ondernemers. Hiervoor worden per ondernemer 3 verdienmodellen opgesteld 1) huidige bedrijfsvoering, 2) incrementele verandering, 3) out of the box verandering. Radboud Universiteit en Provincie Noord-Brabant delen hun kennis en ervaringen met de studenten en docenten.

De verdienmodellen worden samengevat in een adviesrapport en gepresenteerd tijdens een openbare bijenkomst in het gebied. Op basis van de adviezen zouden de ondernemers hun toekomstige bedrijfsvoering kunnen aanpassen om veilig, genoeg en gezond voedsel te blijven produceren in de toekomst.


© 2024 SURF