Project

Ondersteuning van zelfmanagement en terugvalpreventie bij patiënten met (deels) herstelde angst- en depressieve stoornissen

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

In samenspraak met patiënten en POH-GGZ is er een E-health-interventie ontwikkeld voor patiënten die hersteld zijn van een angststoornis of depressie. Twee-en-vijftig POH-GGZ ontvingen scholing voor het aanbieden van deze interventie aan de doelgroep. Na deze scholing was er een significante toename in hun kennisniveau. Ook hun zelf-ingeschatte competenties waren na de scholing verhoogd. De POH-GGZ waardeerden de scholing met een gemiddeld rapportcijfer van 8,0. Uit interviews met patiënten en POH-GGZ kwam naar voren dat zij overwegend positief waren over het terugvalpreventieprogramma. Het leidt tot een toename van bewustwording en het programma biedt houvast in de periode na ontslag uit de GGZ. Patiënten gebruikten het programma minder dan verwacht. Dit kan deels worden verklaard uit het feit dat men weinig klachten ervaart waardoor de relevantie van gebruik niet direct wordt gezien. Maar ook in geval van veel klachten werd het programma minder gebruikt. Motivatie bleek al met al een belangrijke factor, evenals steun van hun POH-GGZ. Herkenbaarheid en overzichtelijkheid van de E-health lijkt verder bepalend voor het gebruik, zowel op inhoudelijk als op technisch vlak. In de gebruiksvriendelijkheid zagen patiënten en POH-GGZ ruimte voor verbetering. Beide partijen zijn het er verder over eens dat persoonlijk contact erg belangrijk is. Een goede, op de persoon afgestemde mix van E-health en persoonlijk contact werkt volgens hen het beste. Het succes van de interventie lijkt daarvan af te hangen. Patiënten die veel ondersteuning ontvingen waren hier tevreden mee, terwijl patiënten die dit minder ontvingen graag meer ondersteuning hadden willen ontvangen, vooral op momenten dat het slechter ging. Het is belangrijk dat patiënten en POH-GGZ samen overeenkomen wat er moet gebeuren als er terugval is of dreigt: er kan niet altijd een (volledig) beroep gedaan worden op het zelfmanagement van de patiënt, terwijl veel POHs daar vaak wel vanuit gaan, aangezien de patiënten de behandeling afgesloten hebben. Patiënten vulden elke drie maanden een vragenlijst in om hun angst- en depressieklachten vast te stellen. Hieruit blijkt dat angst- en depressieklachten afnamen over de tijd.


Description

Angst- en depressieve stoornissen zijn veel voorkomende aandoeningen, die goed behandeld kunnen worden, maar vaak weer terugkomen na verloop van tijd. Van de mensen die herstellen van een angst- of depressieve stoornis krijgt 57% een terugval binnen 4 jaar. Patiënten die behandeld zijn in de GGZ geven aan behoefte te hebben aan meer aandacht voor terugvalpreventie, zeker in de huisartsenpraktijk. HBO-professionals die werkzaam zijn in de GGZ, met name de praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ), kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. HBO-professionals geven echter aan dat het hen ontbreekt aan kennis en ondersteuning op dit gebied. Hoewel er interventies zijn die effectief kunnen worden ingezet in het kader van terugvalpreventie, is er geen omvattend terugvalpreventieprogramma beschikbaar dat voldoet aan de wensen van patiënten én dat uitgevoerd kan worden door HBO-professionals. Binnen het voorliggende project wordt voor HBO-professionals een scholings- en interventieprogramma ontwikkeld voor terugvalpreventie bij angst- en depressieve stoornissen. Dit programma sluit aan bij de competenties van de HBO-professionals en de voorkeuren van patiënten. Het programma wordt geïmplementeerd in de huisartspraktijk omdat hier bij voorkeur terugvalpreventie wordt geboden en omdat met name de POH-GGZ behoefte heeft aan deskundigheidsbevordering. Het terugvalpreventieprogramma bestaat uit monitoring en zelfmanagement met behulp van een website en een mobiele applicatie. Het project wordt geëvalueerd waarbij we onderzoeken of 1) de scholing bij de HBO-professionals leidt tot een toename in kennis en ervaren competenties; 2) welke barrières en faciliterende factoren waarneembaar zijn bij de implementatie van het programma en 3) of patiënten effectief gebruik maken van het programma bij toename van klachten. Er wordt ingezet op een brede disseminatie van de scholing en het terugvalpreventieprogramma binnen hogescholen en in de huisartspraktijk. Het voorliggende project wordt breed gedragen door het veld en er is een uitgebreid consortium samengesteld van samenwerkende partijen.


© 2024 SURF