Project

Ontwikkeling Selectiemethode voor WAAM

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) is een relatief nieuwe techniek waarmee men door middel van laag-op-laag lassen 3D objecten maakt. Gemakkelijk uitgedrukt: 3D printen door lassen. In werkelijkheid is het een complexe techniek waarbij uitvoerige materiaalkennis samenkomt met nieuwe ontwerptechnieken, mogelijk gemaakt door 3D printen.

De nieuwheid en complexiteit van het proces maakt dat aanbieders van WAAM vaak ‘meanderende’ acquisitietrajecten doorlopen waarbij men de potentiële klant informeert en uitlegt over de mogelijkheden van de techniek en verkent wat een geschikte toepassing is om WAAM bij de klant voor te gebruiken. Tegelijkertijd dient ook het financiële eigenbelang van de aanbieder te worden bewaakt. Dit uit zich in veel gesprekken met niet altijd een duidelijk eindresultaat.

Binnen de looptijd van het project is eerst inzichtelijk gemaakt welke stappen er in het huidige acquisitietraject zitten, welke informatie wanneer nodig is, welke vragen gesteld moeten worden en wie daarbij aanwezig moeten zijn. Het eindresultaat is een flowchart die inzichtelijk maakt hoe het traject verloopt met bijbehorende documentatie waarin per stap duidelijk is wat er moet gebeuren. Bijzonder is dat er aan het begin juist een aantal niet-technische vragen gesteld worden om inzicht te krijgen in de slagingskans.

Voor een specifiek onderdeel van het acquisitie traject, de testprint, is een selectiemethodiek ontwikkeld. Deze methodiek werkt op 2 verschillende niveaus: eerst zoekvelden en product ideeën genereren en daarna deze product ideeën selecteren doormiddel van selectiecriteria die vanuit de TIP methode zijn geleend. Op deze wijze wordt een testprint ontwikkeld die écht inzicht levert in de mogelijkheden van de techniek maar deze ook specifiek maakt voor hun bedrijf en daarbij inzicht geeft in meer mogelijke toepassingen


Description

Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) is een vorm van 3D metaalprinten waarbij een lasapparaat, gemonteerd op een industriële robotarm, laag voor laag 3D objecten print. Voordelen van WAAM ten opzichte van andere 3D metaalprinttechnieken zijn lagere kosten, groter printvolume en meer kg/h materiaal depositie.

Ondanks de grote interesse in WAAM komen er maar mondjesmaat nieuwe toepassingen voorbij. Eén van de voornaamste struikelblokken voor de (WAAM) maakbedrijven is dat ze vaak een lang en onzeker traject met potentiële klanten doorlopen om tot een goede toepassing te komen. De bedrijven zijn hierdoor veel tijd en geld kwijt zonder duidelijk zicht op de uitkomst. Met name voor innovatieve bedrijven is dit geld dat ze liever uitgeven aan innovatie en ontwikkeling.

Het doel van dit project is een selectiemethode voor WAAM te ontwikkelen waarmee maakbedrijven hun klanten snel en gericht advies kunnen geven over de toepassingsmogelijkheden van WAAM. Als uitgangspunt wordt een selectiemethode voor Selective Laser Melting (SLM) gebruikt. Deze selectiemethode is ontwikkeld in voorgaande 3D metaalprintprojecten (BIZ 1&2). De selectiemethode identificeert producten met de hoogste potentiële impact door bedrijfswaarden te koppelen aan sterktes van 3D metaalprinten.

Door de SLM selectiemethode om te zetten naar WAAM kunnen WAAM maakbedrijven sneller tot een goed advies voor potentiële klanten komen. Op deze manier stimuleren we de zinvolle toepassing van WAAM als productietechniek en zorgen we ervoor dat maakbedrijven meer tijd kunnen besteden aan het (door)ontwikkelen van deze 3D metaalprinttechniek.



© 2024 SURF