Project

Platform Logistieke Toepassingen In Maatschappelijke Opgaven (LOGITIMO)

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Resultaten op critera Open Platform:
Ad 1: Deelname staat open voor lectoren Logistiek in brede context, incl supply chain, proces-innovatie en international trade.
Niet-lectoren kunnen deelnemen, maar hebben geen stemrecht (is nooit aan de orde geweest).
Daarnaast zijn vanaf het begin drie kennispartners betrokken, te weten Dinalog, TNO en Transactieland.
Ad 2: Deliverables:
- Manifest
- Drie concrete projecten: Casablanca I, Casablanca II, Casablanca III
- Coördinatiepunt Living Lab China
- Congres Logistiek en Circulaire Economie met eindverslag
- Animatie logistiek en CE
- Voorstel voor uitvoering Longitudinaal Locibel-onderzoek
- Onderzoekprogrammering circulaire economie(kleding)
Ad 3:
- met NUFFIC-Neso en Dinalog samengewerkt met het oog op het gang brengen van het living lab China;
- met Platform CE, met LogiCE en Dinalog samengewerkt bij het organiseren van het congres Logistiek en Circulaire Economie

lessons learned voor het platform en voor de regeling in het algemeen
- focus op inhoud en niet op procedure: Waar het op aan komt is dat lectoren en andere onderzoekers elkaar weten te vinden in het gezamenlijk kunnen inslaan van nieuwe wegen voor de discipline als geheel. Dit leidt tot concrete plannen voor onderzoek, die kunnen worden ingediend in reguliere trajecten van RAAK, Dinalog, e.a.
- meer aandacht voor relatie onderzoek-onderwijs: In de afgelopen periode was er nauwelijks aandacht voor de relatie onderzoek- onderwijs. Dit moet in de komende periode worden opgepakt.
- Een belangrijke succesfactor is dat met de platform-regeling ‘organisatie-capaciteit’ beschikbaar komt. Dit biedt lectoren de mogelijkheid tot focus op inhoud.

Hoe ziet het platform zijn toekomst en welke ondersteuning kan Regieorgaan SIA daarbij leveren?
Het platform wil graag verder in de huidige opzet. Als strategische lijn is gekozen voor:
- Ondersteunen internationalisering onderzoek/onderwijs in de vorm van living labs, te beginnen in China. Eén en ander op basis van een gedegen onderzoekprogramma.
- Onderzoek/onderwijs-programma op het gebied van logistiek en circulaire economie met drie deeltrajecten:
o Longitudinaal (10 jaar of meer) onderzoek naar aanpassing bedrijfsmodellen in logistieke sector aan transitie naar circulair
o Ontwikkeling van drie thema-clusters op het gebied van kleding in logistiek-circulaire context. Dit zal naar verwachting leiden tot een reeks van onderzoeksvoorstellen voor zowel RAAK (SIA), als de TKI-toeslagregeling (Dinalog);
o Een (nieuw) congres over ‘logistiek en circulair’ op 31 oktober ’19, waarbij HBO- en Universitair onderzoek wordt gebundeld in het licht van de innovatie-missie van het kabinet op gebied van klimaat en duurzaamheid.
Wij zien de afgelopen twee jaar als vruchtbaar. Voor de komende periode zijn belangrijke onderzoekstrajecten geprogrammeerd. SIA wordt daarom gevraagd dit ook voor een nieuwe periode van twee a drie jaar mogelijk te maken.


Description

Het platform richt zich op praktijkgericht onderzoek naar de wijze waarop logistiek een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de maatschappelijk vraagstukken: economie & concurrentiekracht, veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en leefbaarheid in zowel steden als regio’s. Onder logistiek verstaan we het geheel van processen, aansturing, informatie, organisatie en competenties gericht op het beschikbaar maken van producten en daaraan gerelateerde diensten (zoals o.a. service & onderhoud) die voorzien in de behoeften van bedrijven en personen (juiste plaats, hoeveelheid, kwaliteit, etc.). De focus ligt op het ontwikkeling en succesvolle toepassing van logistieke oplossingen voor een specifieke context of doelstelling(en) en in samenhang met andere maatschappelijke stakeholders en systemen. De thema’s van de topsector zijn belangrijke ontwikkelingsgebieden binnen de logistiek die kunnen worden ingezet bij het ontwikkelen van nieuwe kansen en oplossen van actuele en toekomstige maatschappelijke uitdagingen.

De doelstelling van het platform is om lectoren te faciliteren en te stimuleren om intensiever samen te werken. De leden van het platform werken gezamenlijk aan een onderzoeksagenda op gezamenlijk geselecteerde topics. De onderzoeksagenda faciliteert de stap naar het opzetten van onderzoeksprojecten waaraan lectoraten van meerdere hogescholen en vanuit verschillende disciplines deelnemen en het vinden van projectfinanciering. De samenwerking tussen lectoren draagt bij aan een herkenbare positie van praktijkgericht onderzoek op het gebied van logistiek bij beleidsmakers en bedrijfsleven.


© 2024 SURF