Project

Re-Uniform

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

In het KIEM project Re-Uniform is een samenwerking tussen Saxion Hogeschool, Amsterdam UMC (AUMC), The Bin en Van Moer Bedrijfskleding. In het project zijn afgedankte uniformen van het AUMC geanalyseerd in het Textiellab van Saxion. Uniformen hebben een chip waaruit afgelezen kan worden hoe vaak het kledingstuk is gewassen, zo kon er worden geconcludeerd dat het materiaal op de onderzochte kledingstukken wel iets waren afgenomen in kwaliteit en witheid, maar dat het materiaal eigenlijk nog heel goed is en nog best een gebruiksronde mee kan gaan. De tests zijn grotendeels uitgevoerd door studenten Fashion en Textile Technologies (F&TT) studenten Saxion. In verschillende workshops en brainstormsessies is er met medewerkers van het AUMC, zowel zorgmedewerkers uit greenteams als afval, inkoop en milieucoördinatoren over interessante producten uit deze uniformen gedacht. Hierdoor kwamen ook allerlei gesprekken op gang rondom de duurzaamheidsambitie en beleid binnen het ziekenhuis. Er zijn producten bedacht die vooral de dialoog en het bewustzijn moeten aanjagen (kunstwerk/wanddoek), een categorie merchandise producten die zowel het gesprek starten als ook een verkoopbaar product of relatiegeschenk (knuffel, tas, laptophoes) zijn en functionele producten waar wel aan af te zien is dat ze van een uniform zijn gemaakt, met als hoofddoel om een duidelijke functie te vervullen in het ziekenhuis (theedoek / servet / bedhanger). Het proces en de prototypes zijn gepresenteerd op de Dutch Design Week in oktober ’22. De ontwikkelde prototypes zijn met een sociale werkplaats geëvalueerd en zijn makkelijk te produceren. De prijsopgave voor de producten is gemaakt en er loopt op het moment van schrijven een pilot met twee van de producten (tas en bedhanger) op de MDL-afdeling van het AUMC. Het traject van de businesscase van de producten en de implementatie is een afstudeerproject van een F&TT studente, met ondersteuning van het Greenteam MDL en van Moer bedrijfskleding. Er wordt gewerkt aan een vervolgproject rondom een aantal van de vragen die tijdens het onderzoekstraject naar voren zijn gekomen.


Description

Re-Uniform
Tijdens dit project onderzoekt de Saxion Hogeschool, The Bin, Amsterdam UMC, locatie AMC (hierna te noemen AMC) en Van Moer Bedrijfskleding hoe er van gebruikte ziekenhuiskleding nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
Het AMC heeft 7000 man personeel en 2500 studenten in de locatie, daarmee in het magazijn rond de 30 rolcontainers met afgekeurd textiel. Onder deze 20.000 artikelen vallen: doktersjassen en verpleging uniformen, zoals broeken polo’s en jassen. Tot nu toe is er geen passende plek om deze een tweede leven te geven. Wegens de duurzaamheidsambities van het AMC hebben zij de wens te weten wat de potentie is van deze materialen. In de eerste plaats als nieuw materiaal binnen het ziekenhuis, of anders als input voor een andere partij. Hun leverancier Van Moer, bedrijfskleding, die de te onderzoeken productsoorten levert, is ook betrokken. Zij willen hierin ook graag haar kennis vergroten en op inspelen met de producten die zij aan het ziekenhuis leveren.

Binnen het ziekenhuis spelen twee ontwikkelingen waar dit project zich op richt. Ten eerste is het ziekenhuis in transitie om van wegwerpproducten naar re-use te gaan. In dit project gaan wij onderzoeken of het mogelijk is om van hoogwaardig afgekeurd textielmateriaal van 65/35% polyester/katoen, zoals doktersjassen en verplegingsuniformen, nieuwe re-use producten te maken, welke waar mogelijk opnieuw ingezet kunnen worden in het ziekenhuis. Hierbij willen wij onderzoeken of disposable producten vervangen kunnen worden door deze re-use producten. Ten tweede gaat het ziekenhuis in het eerste kwartaal van 2022 de inkoop van ziekenhuiskleding opnieuw aanbesteden. Dit project geeft daarin een unieke kans om ervoor te zorgen dat het goed verwerken van het product aan het einde van de levensduur verwerkt wordt in de aanbesteding door de vereisten die daaraan worden gesteld mee te nemen in de uitvraag en beoordeling.



Comments for this item are disabled
© 2024 SURF