Project

Regionale Liaisons en Regionale Roadmap regio Oost

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Purpose

Voor het versnellen van de groene waterstofeconomie is nationaal bijna 38.000 FTE nodig. De arbeidsmarktkrapte is langdurig en de skillsgap is groot. De Human Capital Agenda 2024-2028 van GroenvermogenNL zet stevig in op het wegnemen van belemmeringen. Regionale roadmaps, gecoördineerd door regionale liasonteams van GroenvermogenNL geven invulling aan de knelpunten in de regio en de beoogde agenda. Met het ingerichte liaisonteam van regio Oost (Arnhem-Nijmegen/Brainport), initieel geformeerd vanuit het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE), heeft een regioverkenning plaatsgevonden. Tijdens deze verkenning is de aansluiting van de regionale HCA met de landelijke ambities van GroenvermogenNL geïdentificeerd.

De verkenning van de regio op de focussector Energy met de verdieping op het terrein van waterstoftechnologie geeft een eenduidig beeld van zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve human capital mismatch in de regio nu en in de toekomst. Het is duidelijk dat de regio te maken heeft met uitdagingen die zonder handelen in omvang en complexiteit zullen toenemen en dat zal een remmend effect hebben op het bereiken van de ambities. Om effectief te kunnen zijn in human capital oplossingen is een Uitnodigend, coöperatief en wendbaar ecosysteem dat bijdraagt aan het versnellen en realiseren van de groene waterstoftransitie in Oost Nederland noodzakelijk.

De bouwstenen voor versterking van het ecosysteem in de regio Oost vormen samen de roadmap en zijn vastgelegd met behulp van het ‘theory of change’-model. Hierin wordt duidelijk uiteengezet hoe het bovengenoemde ecosysteem kan worden gerealiseerd, door uitvoering van activiteiten die verdeeld zijn over vier samenhangende pijlers; Inspireren en enthousiasmeren, opleiden en ontwikkelen, innoveren, en de samenwerking verdiepen. Primaire outcomes van de activiteiten zijn verkorten van de time to job, verhogen van het productivity level en het vergroten van de job satisfaction.


Description

GroenvermogenNL is “de ‘enabler’ voor de ambitieuze activiteiten t.a.v. de productie en transport, op- & overslag van waterstof en de (grootschalige) toepassing ervan in de industrie en de overige toepassingsgebieden zoals mobiliteit & transport en de gebouwde omgeving”. Hierbij is de voorwaarde voor succes “de voldoende beschikbaarheid van professionals met kennis en vaardigheden van waterstof en de toepassing ervan”. GroenvermogenNL kent om deze reden de Human Capital Agenda GroenvermogenNL. Een vijftal werkstromen in deze HCA moeten samen leiden tot de realisatie van bovengenoemde voorwaarde. Voor deze werkstromen is een periode van vier jaar voorzien met een eerste jaar waarin kernactiviteiten benoemd zijn. Eén van deze kernactiviteiten betreft het aanstellen van regionale liaisons en de ontwikkeling van regionale roadmaps.

In de voorliggende aanvraag wordt een trajectvoorstel gedaan voor het motiveren en mobiliseren van de binnen GroenvermogenNL gedefinieerde regio Arhnem-Nijmegen/Brainport. Het doel is te komen tot een hecht, daadkrachtig en investeringsbereid consortium dat met trots invulling geeft aan de ambities van HCA GroenvermogenNL. Regio Nijmegen-Arnhem/Brainport is een initiatiefrijke regio op het gebied van waterstof, de energietransitie en de inzet van learning communities en is daarmee goede bodem voor de ambities van HCA GroenvermogenNL.

Zoals gesteld in de HCA GroenvermogenNL heeft een learning community zowel een gedeelde missie als gedeeld eigenaarschap en vormt het dé dragende entiteit. Juist de gedeeldheid hierin maakt dat binnen het traject Regionale Liaison en Regionale Roadmap netwerk/teamontwikkeling als uitgangspunt voor de activiteiten in de regio wordt gezien. De activiteiten om te komen tot de regionale roadmap zijn ingericht naar het teamontwikkelingsmodel van Bruce Tuckman: forming, storming, norming en later performing en adjourning.


© 2024 SURF