Project

Rethinking Packaging Systems

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Description

Kunststof is een veelgebruikt materiaal in de verpakkingsindustrie. Het biedt belangrijke functionaliteiten voor onder meer de bescherming van het product, maar brengt ook duurzaamheidsproblemen met zich mee vanwege de grote hoeveelheid olie-gebaseerde plastics en duurzaamheidsproblemen bij inzameling en recycling. Waar tot nog toe onderzoek vooral gericht was op betere recyclebaarheid van verpakkingen, richt recent overheidsbeleid en opkomende wetgeving zich steeds meer op strategieën met een hogere mate van circulariteit: gebruik van herbruikbare verpakkingssystemen (Reuse), van hernieuwbare materialen (Resource) en van minder of zelfs geen verpakkingen (Reduce).

Twee sectoren die grote ambities hebben op het gebied van het ontwikkelen en implementeren van circulaire product-verpakkingscombinaties en systemen zijn de (1) sierteeltsector, de (2) de cosmeticasector. In de sierteeltsector wordt veel gebruikgemaakt van eenmalige verpakkingen die veelvuldig gewisseld worden in het proces dat snijbloemen en kamerplanten doorlopen van kweker tot consument. In de cosmeticasector worden eveneens veel primaire en secundaire verpakkingen eenmalig gebruikt en in toenemende mate verzendverpakkingen in de e-commerce. Belangrijke verpakkingseisen die in beide sectoren door ketenpartners gesteld worden zijn het beschermen, bundelen, vermarkten van producten en verschaffen van productinformatie. Een derde sector, de verpakkingssector, ziet zich ook uitgedaagd om circulaire verpakkingen en verpakkingstechnologieën te ontwikkelen die aansluiten op de veranderende wet- en regelgeving en de vereisten van alle ketenpartners.

In Rethinking Packaging Systems doen de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool, samen met verschillende vertegenwoordigers uit de drie sectoren, onderzoek naar het ontwikkelen van circulaire verpakkingsoplossingen, waarbij rekening gehouden wordt met alle stappen in de keten en de functies die de verpakking voor alle ketenpartners moet vervullen. Via een research-through-design aanpak wordt enerzijds gewerkt aan concrete circulaire oplossingen voor sectorspecifieke cases en anderzijds aan een aanpak waarmee deze oplossingen vanuit een ketenaanpak ontwikkeld kunnen worden en waarmee professionals bij product- en verpakkingsproducenten ook zelf mee aan de slag kunnen.


© 2024 SURF