Project

Ruimte voor Nieuwe Energie

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Description

In het project Ruimte voor Nieuwe Energie zijn vier casestudies uitgevoerd naar innovatieve coöperatieve energieprojecten op lokaal niveau. Onder meer is onderzocht welke actoren een rol spelen en welke factoren belangrijk zijn voor het succes van een project. In het project zijn nieuwe ideeën voor innovatieve projecten rond energieopslag ontstaan. Zo is in een van de casestudies (Het Hogeland) gekeken naar de mogelijkheden van een energieopslagproject in combinatie met een Postcoderoosproject. Bovendien is onderzocht welke mogelijkheden de Experimenteerregeling Elektriciteitswet biedt. In een andere casestudie (Paddepoel) is met verschillende partners de mogelijkheid verkend om een telefooncentrale te benutten als buurtbatterij. Samen met de partners is geconcludeerd dat een wijkgebonden of regionaal energieopslagproject haalbaar is, mits geschikte deelnemers voor een pilotproject kunnen worden gevonden en een haalbare businesscase kan worden uitgewerkt.
In het Top-Up-project willen we deze ideeën nader uitwerken en met de praktijk bespreken. Welk type partijen kan aanhaken bij een pilotproject? Zijn provincies of gemeenten geïnteresseerd in energieopslag op het niveau van wijken of dorpen? Zijn grote instellingen, zoals ziekenhuizen, bereid om aan een consortium mee te doen? Welke bedrijven kunnen techniek, software of andere kennis leveren? Biedt de bestaande regelgeving voldoende mogelijkheden, of moet er een beroep worden gedaan op de Experimentenregeling Elektriciteitswet?
In het Top-Up-project werken we vervolgens in samenwerking met de praktijk een concrete businesscase/ projectopzet uit voor lokale energieopslag. Deze model-businesscase kan dienen als voorbeeld voor coöperaties of andere mkb-bedrijven die zelf een dergelijk project willen starten. In het project worden gesprekken gevoerd met mogelijke deelnemers, leveranciers en sponsors. Het model voor de projectopzet wordt gepresenteerd en besproken in een seminar met de beroepspraktijk. De definitieve versie van de projectopzet plus de benodigde technische en juridische informatie wordt als digitale brochure beschikbaar gesteld, onder meer via de koepels van energiecoöperaties en HierOpgewekt.



© 2024 SURF