Project

Samen pijn de baas_met kwetsbare werkenden een effectieve interventie ontwerpen om musculoskeletale klachten te verminderen

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Het project verloopt grotendeels volgens schema. Voor het scoping review worden nu de resultaten en discussie geschreven, dit is later dan gepland. Bij twee van de drie bedrijven zijn de interventies gestart. Het derde bedrijf volgt binnenkort. Hiervoor heeft de ethische adviescommissie van de Hogeschool een “letter of approval” gegeven. De maatwerk interventies zijn ontwikkeld met hulp van de input van werknemers en werkgevers en zijn gericht op werkhouding, gezondheidsvaardigheden en duurzame inzetbaarheid. Ze nemen de determinanten kennis, vaardigheden, attitude, sociale invloed en eigen effectiviteit mee. De interventies worden uiterlijk in juni 2023 afgerond en geëvalueerd. Daarna worden er aanbevelingen geformuleerd voor praktijk en wetenschap en subsidie aangevraagd voor een vervolg. Studenten van acht verschillende opleidingen (fysiotherapie, ergotherapie, HRM, facility management, voeding en diëtetiek, learning and development in organisations, social work, musculosketale revalidatie) zijn betrokken en voeren deelonderzoeken uit. De tussentijdse resultaten worden zowel met de bedrijven als met studenten en docenten gedeeld. Als voorbeeld, de postdoc heef gesproken op het kennisfestival HAN Unexpected en studenten zijn gevolgd door een interviewster tijdens hun deelopdracht: Interventie duurzame inzetbaarheid van schoonmakers van de HAN. De uitdagingen zitten in het duurzaam samenwerken met geïnteresseerde bedrijven en het komen tot (internationale) publicaties. De verwachting is dat de onderzoeksvraag volledig beantwoord wordt. De onderzoeksvraag luidt: Wat zijn de succesfactoren, barrières en voorlopige effectiviteit van een in co-creatie ontwikkelde werkplek gerelateerde interventie gericht op cognities om daarmee musculoskeletale klachten en beperkingen bij werknemers een lage SES met beperkte gezondheidsvaardigheden te verminderen?


Description

Doel van deze postdoc-aanvraag is om een interventie te ontwikkelen en te evalueren bij werkenden met een lage sociaal economische status (SES) en beperkte gezondheidsvaardigheden, om verergering van beginnende musculoskeletale klachten (MSK) te beperken. Bestaande interventies hebben beperkt effect en te weinig aansluiting bij werkenden met een lage SES en beperkte gezondheidsvaardigheden. Daarom wordt deze interventie door middel van de intervention mapping methode in co-creatie met werkenden ontwikkeld en geëvalueerd. Betrokken praktijkpartners zijn schoonmaakbedrijf Aalbers, cateraar Compass groep en HAN Facility & ICT.
Allereerst wordt aan de hand van input van de praktijkpartners de behoefte en het kennishiaat op het gebied van cognities met betrekking tot gezondheid en gedrag vastgesteld. Dit kennishiaat wordt met hulp van scoping literatuuronderzoek nader gespecificeerd. Ten tweede wordt het doel van de interventie bepaald, plus de passende methoden en strategieën. De gedragsmatige interventiemethode is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie. Per praktijkpartner vindt er een aanpassing plaats, zodat het aansluit bij de context. De interventie wordt daarna uitgevoerd bij de verschillende praktijkpartners en geëvalueerd, waarbij succesfactoren, barrières en voorlopige effectiviteit bepaald worden.
De postdoc is coördinator en onderzoeksdocent van de Master Musculoskeletale Revalidatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ze is in 2014 gepromoveerd op “fysieke capaciteit en werkvermogen bij cliënten met musculoskeletale pijn”. Door het voorgenomen postdoc-project kan ze de verbinding tussen opleidingen en lectoraten versterken en professionalisering van studenten en medewerkers stimuleren. Er wordt verbinding gelegd met bachelor- en masteropleidingen en interdisciplinaire minoren. De postdoc is ingebed in het lectoraat ”Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen”. Daarnaast wordt samengewerkt met het lectoraat “Arbeid & Gezondheid” en sluit het onderzoek aan bij het zwaartepunt Health van de HAN dat zich richt op het complexe vraagstuk hoe sociaal economische gezondheidsverschillen te verkleinen zijn.


© 2025 SURF