Project

Sensing Streetscapes: co-researching emerging technologies for enhancing urban design

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

De woningbouwopgave is enorm. Alleen al in Amsterdam is de bouw van minimaal 50.000 woningen tot 2025 voorzien. Deze nieuwbouw moet binnenstedelijk en daardoor in extreme dichtheden en hoogbouw gerealiseerd worden.
De vraag is hoe we - ondanks deze extreme verdichting - toch een menselijke maat op straatniveau creëren?

Het HvA Lectoraat Bouwtransformatie onderzoekt dit in een consortium met ontwerpbureaus, (internationale) kennisinstellingen en een groep opdrachtgevers van ruimtelijke projecten. Hierbij wordt nieuwe technologie ingezet:

Eye-tracking technologie maakt zichtbaar hoe we onbewust naar de omgeving kijken wanneer we door een straat lopen. Zo kunnen we zichtbaar maken of toegepaste ontwerpoplossingen inderdaad het beoogde effect op de gebruikers van de ruimte hebben en innoveren we de ontwerppraktijk.

Het is een gangbare activiteit in de praktijk van ruimtelijk ontwerpers om inspiratie en inzicht over de werkende oplossingen uit reeds gebouwde plekken te halen. Wij stellen middels ontwerpend onderzoek een referentieboek samen. Daarnaast zetten we Artificial intelligence (AI) in om een algoritme te bouwen voor OpenStreetMaps, waarmee ontwerpers sneller relevante referentiegebieden kunnen traceren.

Naast de kennisontwikkeling worden de technologieën doorontwikkeld tot twee nieuwe tools voor de toepassing in de ontwerppraktijk. Ontwerpers kunnen daarmee zelf referentielocaties traceren en ontwerpoplossingen toetsen bij de gebruikers.

Goed gerealiseerde voorbeelden uit de praktijk kunnen dienen als referentie voor de impact van mogelijke ontwerpoplossingen. Met ontwerpend onderzoek naar zes internationale referentielocaties zijn de daar toegepaste ontwerpoplossingen systematisch in kaart gebracht. Daarnaast is met behulp van Artificial Intelligence een zoekmachine gebouwd die via open data ruimtelijk ontwerpers en opdrachtgevers helpt een rijke reeks aan bijpassende referentielocaties te vinden.

De onderzoekers werkten in co-research samen met de mkb-ers (ontwerp- en adviesbureaus) en de opdrachtgevers van ruimtelijke projecten zoals ontwikkelaars, gemeenten en woningbouwcorporaties. Tijdens het eindseminar en de excursie op de Amsterdamse Zuidas discussieerde ze met vooraanstaande ontwerpers van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, en PBL over de impact van de woningbouwambities op de ontwerpopgave. Zowel richting wetenschap als vakpraktijk zijn de uitkomsten gedeeld via diverse congressen, publicaties en populaire media (FD en BNR) en tentoonstelling.



Description

De woningbouwopgave is enorm. Alleen al in Amsterdam is de bouw van minimaal 50.000 woningen tot 2025 voorzien. De impact op onze steden is nauwelijks te overschatten. Met name doordat deze nieuwbouw binnenstedelijk en daardoor in extreem dichtheden en hoogbouw gerealiseerd moet worden. We weten dat voor een goede leefomgeving de straat een menselijke maat moet hebben.

Voor de gangbare woonmilieus is bekend wat voor ontwerpoplossingen dit vraagt: een actieve plint (begane grond), ritme in de straatwanden en een tactiele inrichting. Voor de nieuwe woonmilieus met on-Nederlands hoge dichtheden en hoogbouw is nog niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. Duidelijk is dat er aandacht nodig is op het sociale vlak, programmering, mobiliteit, en de vormgeving van de straatruimte als gezamenlijke publieke ruimte met een menselijke maat. Dit onderzoeksvoorstel richt zich op de straatruimte.

Ruimtelijk ontwerpers hebben urgente behoefte aan een systematisch overzicht van (elders) beproefde ontwerpoplossingen, meer grip op de werking van deze ontwerpingrepen en een tool om ontwerpoplossingen al gedurende het ontwerpproces op hun werking te kunnen testen. Om in deze behoefte te voorzien, is een consortium gevormd bestaande uit ontwerpbureaus, (internationale) kennisinstellingen die de opgave op soortgelijke interdisciplinaire manier aanpakken en een groep opdrachtgevers van ruimtelijke projecten.

Sensing Streetscapes past twee nieuwe opkomende technologieën toe (artificial intelligence uit data-analytics en de eye-tracking-technologie uit de neurologie) die nodig zijn om referentielocaties te traceren en het effect van ontwerpoplossingen op de gebruikers van de straatruimte te achterhalen. Naast de kennisontwikkeling worden de technologieën ook doorontwikkeld tot twee nieuwe tools voor de toepassing in de ontwerppraktijk. Ontwerpers kunnen daarmee zelf sneller referentielocaties traceren en ontwerpoplossingen zelf toetsen bij de gebruikers.

Hiermee zijn de ontwerpers in staat om met beter beproefde oplossingen per situatie en locatie straatruimtes een herkenbare menselijke maat te geven en de ontwerppraktijk innoveert.


© 2024 SURF