Project

Twentse ROS

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Description

Inleiding
ROS, oftewel het Robot Operating System1, is een open source platform waarmee uit modulaire software (en de daarbij behorende hardware) bouwblokken snel een robot kan configureren. ROS wordt op grote schaal gebruikt in wetenschappelijk onderzoek naar robotica, maar de ROS industrial voor industriële toepassingen wordt door het MKB veel minder gebruikt, terwijl het hen juist kosteneffectief en hardware (oa robotarm) leverancier onafhankelijker maakt.

Vraagsturing & Netwerkvorming
Het lectoraat Mechatronica heeft met ROS diverse robot-platformen diverse en uiteenlopende functionaliteiten ontwikkeld. Tijdens diverse demonstraties en labbezoeken o.a. tijdens Space53 ‘unmannd systems’ bijeenkomsten, LEO robotics conferentie 21-april-2016 is ROS als software architectuur ter sprake gekomen, ook voor de industriële toepassingen.: “wat is ROS en wat kan het voor mijn bedrijf betekenen?”

Projectdoelstelling
De doelstelling van het project t-ROS is dan ook:
“Onderzoek de mogelijkheden voor en de vragen rondom Robot Operating Software (ROS) voor toepassingen in de Smart Industry robotisering uitdagingen”.
De hoofddoelstelling wordt binnen het project beantwoordt door de deliverables uit de volgende subdoelstellingen:
1. Kennis rondom state-of-the-art vergroten over ROS industrial
2. Awareness vergroten bij regionale MKB over mogelijkheden ROS voor industriële toepassing
3. Behoefte inventarisatie bij MKB over gezamenlijke kennisvergroting over ROS industrial
4. Schrijven van een eventueel (RAAK MKB) projectvoorstel.

Bijdrage aan innovatie binnen de topsector SMART Industry
Met dit en eventuele vervolgprojecten wordt beoogd de (bekendheid van de) kennispositie van de hogeschool op ROS industrial te vergroten. De op te pakken praktijkvragen sluiten direct aan bij de robotiseringsuitdagingen. Er wordt beoogd de producten (oa productiemachines en robots) efficiënter en kosteneffectiever te ontwikkelen.

Activiteitenplan & Projectorganisatie
Het project wordt met name uitgevoerd door de lector Mechatronica Dr. Ir. D.A.Bekke en de associate lector cyber-physical systems Wilco Boonestro en de bedrijven ESPS en RIWO en beslaat 4 fases overeenkomend met de bovengenoemde subdoelstellingen.



© 2024 SURF