Binnen het MKB wordt in meer of mindere mate gebruik gemaakt van product configuratoren, informatietools waarmee producten klantgericht geconfigureerd kunnen worden uit aanwezige bouwstenen. Product configuratoren structureren het overleg met de klant. De verkregen informatie wordt, na orderacceptatie, gebruikt in het informatiesysteem van het bedrijf waarmee inkoop, productie en aflevering bestuurd wordt. Dankzij product configuratoren kunnen bedrijven beter en sneller producten aanbieden aan klanten, inclusief haalbare levertijden.
Diverse bedrijven die een product configurator hebben aangeschaft, merken dat het niet eenvoudig is om de configurator goed in te zetten. Specifieke klanteisen kunnen het gebruik van de configurator frustreren. Ook is het moeilijk om de consequenties van productinnovaties eenvoudig te verwerken in de product configurator. Een kleine verandering vraagt vaak om veel veranderingen in de het systeem. Een beter gebruik van de product configurator lijkt te vragen om een meer modulaire productarchitectuur waar variaties in modules opgevangen kunnen worden. Dit wordt zowel in de literatuur als door de deelnemende bedrijven in dit KIEM project genoemd.
In dit KIEM project onderzoeken we hoe informatie die opgeslagen wordt in de product configurator, en informatie over het gebruik van de product configurator gebruikt kan worden als input voor het productinnovatieproces. Deze vraag is afkomstig van de bedrijven die meedoen met dit onderzoek. De vraag sluit ook aan bij eerder onderzoek vanuit het Lectoraat Lean/World Class Performance waarin de ontwikkeling van productarchitectuur centraal stond. Met de opgedane kennis wordt de basis gelegd voor relevant vervolgonderzoek naar de link tussen procesintegratie (i.c. het gebruik van een product configurator) en productinnovatie.