Project

Waste2Value

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

De groeiende wereldbevolking zorgt voor uitdagingen in de manier waarop we voedsel produceren en leveren. De voortdurende toename van voedselproductie en de daaruit voortvloeiende biomassa vormen enorme risico's voor het milieu en uiteindelijk voor de volksgezondheid. Naast de ontwikkeling van innovatieve methoden voor voedselproductie (zoals hydrocultuur, niet-giftige pesticiden en resistente gewassen), blijft het genereren van biomassa-afval een uitdaging. Grote hoeveelheden voedselafval worden verwerkt tot diervoeder, biobrandstof of gebruikt als compostbron, terwijl deze bijproducten waardevolle bronnen zijn van bioactieve stoffen (BAS).
Bij de verwerking van fruit en groenten ontstaat een verscheidenheid aan biomassa, zoals schillen, zaden en pulp, die hoogwaardige verbindingen zoals polyfenolen bevatten. Deze BAS worden gebruikt in farmaceutische producten of voedingssupplementen vanwege hun gunstige invloed op de menselijke gezondheid, zoals antioxidant of ontstekingsremmende eigenschappen.
Het valoriseren en extraheren van deze verbindingen uit landbouwafvalstromen is een belangrijke strategie om voedselafval te recyclen en hergebruiken, en daardoor de milieubelasting veroorzaakt door afvalstromen te verminderen. Bovendien kan de mogelijkheid om voedselafval verder te verwerken tot waardevolle verbindingen een extra inkomstenbron bieden voor de landbouwsector, wat lokale economieën ondersteunt.
Lokale farmaceutische bedrijven zijn geïnteresseerd in het ontwikkelen van methoden om BAS uit lokale bronnen te halen, omdat de huidige markt sterk afhankelijk is van de Aziatische markt. Phytopharma beschouwt de productie van lokale voedingssupplementen als cruciaal voor de lokale circulaire economie en hun duurzame bedrijfsvoering.
Tijdens dit project hebben de samenwerkingspartners duurzame extractiemethoden voor BAS onderzocht uit lokale afvalstromen (duurzame chemie: bronnen en grondstoffen) en de extracten te stabiliseren. Meer specifiek hebben Zuyd, CHILL en Phytopharma gestreefd naar de "groene" extractie van quercetine (BAS) uit lokaal verkregen uienafval. De partners hebben verschillende extractie- en zuiveringsmethoden onderzocht die nodig waren om een potentieel duurzaam bedrijfsmodel te beoordelen. Bovendien is onderzocht hoe de quercetines ingekapseld kunnen worden in vetbolletjes om hun stabiliteit te verhogen en de biologische beschikbaarheid te verbeteren.


Description

The expanding world’s population challenges the way we produce and supply food. The ever-increasing production of food and its subsequent generated biomass forms immense risks to the environment and, eventually, public health. Aside from developing innovative food production methods (hydroponics, non-toxic pesticides, resistant species), the generation of waste biomass remains a challenge. Large volumes of food waste are processed in animal food, biofuel or used as a composting source, while these by-products are valuable sources of bioactive compounds (BACs).
The processing of fruits and vegetables generates a variety of biomass such as peels, seeds and pulp that contain high-value compounds such as polyphenols. These BACs are implemented in pharmaceutical products or food supplements for their beneficial influence on human health, such as antioxidant or anti-inflammatory properties.
The valorization and extraction of these compounds originating from agricultural waste streams is a key strategy for recycling and reusing food waste and, subsequently, reducing the environmental impact caused by waste streams. Additionally, the ability to further process food waste into valuable compounds can provide an extra source of income for the agricultural sector, supporting local economies.
Local pharmaceutical companies are interested in developing methods to extract BACs from local sources since the current market is strongly dependent on the Asian market. Phytopharma finds the production of local food supplements crucial for the local circular economy and their sustainable business.
During this project, the consortium partners will investigate sustainable extraction methods of BACs from local waste streams (duurzame chemie: bronnen en grondstoffen). More specifically Zuyd, CHILL and Phytopharma will pursue the “green” extraction of quercetin (BACs) from locally sourced onion waste. The partners will explore various extraction and purification methods needed to evaluate a potentially sustainable business model. Furthermore, the bioavailability of quercetin will be enhanced by encapsulation.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF