Project

Windesheim: A European Network for Supply Chain Circularity

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Description

Welk probleem wordt er met dit onderzoeksproject geadresseerd en hoe vormt het project de verbinding tussen regionale, nationale en Europese onderzoekszwaartepunten.

Hoe kunnen we de gewenste transitie naar een circulaire economie (CE) voor bedrijven versnellen? Welke aanpak is daarvoor nodig? Hoe kunnen innovaties in de bedrijfsvoering en automatisering daarbij ondersteunen? Hoe kan de transitie naar een CE hand in hand gaan met meervoudige waardecreatie in waardeketens en ecosysteemontwikkeling? Hoe realiseren we impact? Dat zijn onze kernvragen!

PBL-onderzoek laat zien, dat we de gestelde Klimaatdoelen/CE-transitie niet realiseren zonder drastische maatregelen . Tegelijkertijd heeft het PBL suggesties gedaan om de CE-transitie te versnellen alsook aanbevelingen voor meer dwingende instrumenten. Dat past ook bij op handen zijnde Europese wetgeving die bedrijven verantwoordelijk stelt voor schade die wordt aangebracht aan mens of milieu . De CE-transitie is aldus een maatschappelijke transitie met veel uitdagingen, maar ook met grote kansen voor nieuwe bedrijvigheid, banen, innovatie en exportpotentieel.

Doel van ons onderzoeksproject is dat (mkb)bedrijven CE-maatregelen implementeren en deze monitoren. Zo ontstaat een iteratieve cyclus met meten, leren, implementeren en monitoren die de basis vormt voor CE-transities. Deze aanpak leidt tot opbouw van gevalideerde CE-kennis die de basis vormt voor nieuwe/complexe circulariteitsvraagstukken. Opgedane kennis wordt gebruikt voor benchmarks en holistic decision making.

Het Klimaatakkoord, energieopgaven, circulair ondernemen en digitalisering, vragen om nieuwe verdienmodellen en andere supply chains. De EC spreekt in dit kader van een dubbele transitie met opgaven waaraan de Europese industrie zal moeten bijdragen; verduurzaming/circulariteit en digitalisering. Deze transities vergen ondernemerslef, investeringen, samenwerking en veerkracht van het mkb om relevant te blijven in (Europese)voortbrengingsketens en mondiale ecosystemen. Circulaire ketens zijn nodig om veerkrachtig en competitief te blijven.



© 2024 SURF