Project

ZIVRA - Zelfstandig en Intensief trainen Via extended ReAlity: innovatie in CVA-revalidatie

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Description

Ergo- en fysiotherapeuten in de revalidatiezorg erkennen de noodzaak om vaart te zetten achter inbedding van technologie in behandelprocessen. De nadruk op meer eigen regie van cliënten, stijgende zorgkosten, toenemende zorgdruk en afnemende arbeidsmarkt noopt tot actie. Inzet van technologie wordt beschouwd als een uitstekende kans voor nieuwe vormen van revalidatiezorg.
Training van arm- en handvaardigheden na een Cerebro Vasculair Accident (CVA, beroerte) is een veelvoorkomende behandeling. De intensiteit van trainen na een beroerte heeft impact op terugkeer naar zelfstandigheid. Extended Reality (XR) biedt veel kansen om cliënten zelfstandiger en intensiever te laten trainen, en daarmee de kans op herstel te vergroten en behandelprocessen efficiënter te maken. Het is hiervoor cruciaal dat therapeuten inzicht krijgen in de kwaliteit waarmee hun cliënten oefeningen uitvoeren. Ook ontbreekt het hen aan expertise om XR succesvol en duurzaam in te zetten. State-of-the art-kennis en de uitgevoerd vraagarticulatie leidden tot de volgende praktijkvraag: Hoe kunnen ergo- en fysiotherapeuten XR-toepassingen integreren in de dagelijkse revalidatiezorg zodat cliënten zelfstandig arm- en handvaardigheden kunnen trainen na een CVA?
Door het ontwikkelen van een proof-of-concept van een platform waarmee therapeuten inzicht krijgen in de kwaliteit van oefenen van hun cliënten als zij zelfstandig trainen met XR-toepassingen, wordt onderzocht welke meetinstrumenten en sensoren ingezet kunnen worden om handelingen van cliënten in kaart te brengen, hoe gemeten bewegingsgegevens op gestandaardiseerde, inzichtelijke en begrijpelijke wijze kunnen worden verzameld, geanalyseerd en teruggekoppeld aan therapeuten, en hoe zelfstandig en intensiever oefenen met XR-toepassingen in de zorgpraktijk geïmplementeerd kan worden. Dit project resulteert in 1) een concrete handreiking waarmee therapeuten bestaande en toekomstige XR-technologie een vaste plek kunnen geven in hun dagelijkse behandelpraktijk, 2) standaarden en protocollen waarmee XR-bedrijven hun toepassingen kunnen laten aansluiten op de revalidatiepraktijk, en 3) kennis die wordt ingezet in het (bijscholings-)onderwijs van o.a. ergo- en fysiotherapeuten, biometristen en zorgtechnici.


© 2024 SURF