About this publication: In their new work research collective Ippolita provides a critical investigation of the inner workings of Facebook as a model for all commercial social networks. Facebook is an extraordinary platform that can generate large profit from the daily activities of its users. Facebook may appear to be a form of free entertainment and self-promotion but in reality its users are working for the development of a new type of market where they trade relationships. As users of social media we have willingly submitted to a vast social, economic and cultural experiment.By critically examining the theories of Californian right-libertarians, Ippolita show the thread con- necting Facebook to the European Pirate Parties, WikiLeaks and beyond. An important task today is to reverse the logic of radical transparency and apply it to the technologies we use on a daily basis. The algorithms used for online advertising by the new masters of the digital world – Facebook, Apple, Google and Amazon – are the same as those used by despotic governments for personalized repression. Ippolita argues we should not give in to the logic of conspiracy or paranoia instead we must seek to develop new ways of autonomous living in our networked society.
MULTIFILE
Have you ever seen a place transformed beyond recognition? Maybe a local lake dried up, or a treasured tree blew down, leaving an empty space where there was once a landmark. Places change. Landscapes transform because of human intervention and events like extreme weather. Not every change needs to be a loss. But some changes are devastating. Why do we grieve for some losses, and not others? Why does it upset us when a stately local tree is cut down near, but not affect us when an area the size of Cyprus is deforested every year in the Amazon?
MULTIFILE
Voedsel en voeding gaan ons letterlijk en figuurlijk aan het hart. De Nederlandse consument eet volgens het Wereld Natuur Fonds jaarlijks bijna 20m2 Amazone-oerwoud weg en is daarmee de grootste Amazoneveelvraat van Europa. We staan voor een even complexe als noodzakelijke opgave: het realiseren van een duurzaam voedselsysteem dat geen beslag legt op waardevol land, bodem, water, fossiele energie en andere grondstoffen. Het huidige voedselsysteem is grootschalig, globaal georiënteerd en leidt tot vele onverwachte en ongewenste neveneffecten. Nieuwe oplossingen voor duurzame circulaire voedselvoorziening zijn daarom gewenst. Een mogelijke oplossingsrichting is het verkorten en lokaal maken van ‘voedselvoortbrengingsketens’ door participatie van producent en consument in een co-creatieproces. Het gezamenlijk ontwikkelen van iconische voorbeelden inspireert producenten en consumenten andere ontwikkelingspaden te overwegen. Lokale grassroot-initiatieven zijn voorbeelden van kleinschalige bottom-up ontwikkelingen die, indien succesvol, als goodpractice op grotere schaal uitgerold kunnen worden. Dit project heeft tot doel met een aantal lokale grassroot-initiatieven nieuwe korte lokale ketens te ontwikkelen en te optimaliseren die als “goodpractice”-voorbeeld kunnen dienen. Creativiteit van ondernemers, burgers en consumenten met verschillende culturele inspiratie wordt benut voor het realiseren van nieuwe lokale korte voedselketens met de tuinbouwkas als uitgangspunt. Het project ontwikkelt in co-creatie twee nieuwe productconcepten in een multiculturele setting en realiseert deze concepten in de kas van de historische tuinbouwschool Frederiksoord in Drenthe
Ontbossing vormt wereldwijd een bedreiging voor het klimaat en biodiversiteit. In tropische landen is ontbossing ook een bedreiging voor lokale gemeenschappen die in het bos leven en afhankelijk zijn van de goederen en diensten die het bos hun levert. De jaarlijkse ontbossing in tropische bosgebieden is weliswaar de afgelopen jaren wat afgenomen maar in het (Braziliaanse) Amazone gebied is de afgelopen 5 jaar de ontbossing juist weer toegenomen. Het doel van dit project is om nieuwe kennis te generen en die toe te passen bij het duurzaam gebruik van het bos in Suriname, hetgeen als voorbeeld kan dienen voor aangrenzende landen die deel uitmaken van het Amazone gebied. Daarnaast zal er onderzocht worden hoe het bosbestuur verbeterd kan worden, en zullen nieuwe methoden ontwikkeld worden om de duurzaamheid van activiteiten in het bos te kunnen monitoren. De doorwerking naar de praktijk gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende (private) partijen waarbij concrete verdien-modellen voor het gebruik van goederen en diensten uit het bos ontwikkeld worden. Via een op te zetten Living Lab Duurzaam Bosgebruik worden professionals uitgenodigd om door middel van trainingen, workshops en andere bijeenkomsten de kennis in de beroepspraktijk toe te passen. Het project draagt bij aan de actualisering van het onderwijs door deze nieuwe kennis te gebruiken in de curricula van zowel Surinaamse als Nederlandse beroepsopleidingen op het gebied van duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Door deze aanpak wordt het handelingsperspectief van zowel lokale gemeenschappen als commerciële bedrijven vergroot zodat zij beter in staat zijn duurzamere verdienmodellen te creëren gebaseerd op het gebruik van producten en diensten uit het Surinaamse bos.
In 2040 zal de wereld negen miljard mensen moeten voeden. Om deze mensen van gezond voedsel te blijven voorzien, zal de eiwitproductie flink moeten stijgen. De manier waarop eiwitten momenteel worden geproduceerd, legt een zware last op de beperkte middelen van de wereld. Overbevissing, het verbranden van het Amazonewoud voor landbouw en het transporteren van eiwitten over de hele wereld zijn acute en ernstige bedreigingen waarop een antwoord moet worden gevonden door innovaties in de productieketen. Eén van de innovaties is het gebruik van insecten als grondstof voor hoogwaardige voeders, voeding en meststoffen. Insecten kunnen worden gekweekt op plantaardige voedselresten en zijstromen uit de voedselindustrie en zijn daarmee in staat tot “upcycling”: het omzetten van laagwaardige (rest)producten in producten van hogere waarde. Insectenkweek stelt geen specifieke eisen aan de omgeving en kan daardoor nabij beschikbare organische reststromen plaatsvinden. Dit draagt verder bij aan een lage ecologische footprint. Protix is Nederlands’ marktleider in insectenkweek. Producten van Protix zijn eiwitmeel, lipiden en minimaal bewerkte insectenpreparaten voor diervoeders. In dit project van lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences (Avans Hogeschool), worden twee belangrijke vragen gelijktijdig onderzocht door een gedetailleerde moleculaire analyse van de inhoudsstoffen. We gebruiken hiervoor gecombineerde vloeistofchromatografie en massaspectrometrie (LCMS), samen met een functionele antioxidantassay. De eerste vraag betreft productieoptimalisatie: hoe ontwikkelen de gehaltes en samenstellingen van de waardevolle inhoudsstoffen eiwit en vetten zich in een larve tijdens de kweek? Door de samenstelling van deze inhoudsstoffen te volgen tijdens de larvale ontwikkeling, kan het optimale oogstmoment bepaald worden. Ten tweede worden zich ontwikkelende larven onderzocht op waardevolle inhoudsstoffen die tot nu toe onbekend zijn gebleven maar mogelijk tot nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld. Hierbij kan gedacht worden aan (lipofiele) vitamines of immunomodulerende componenten.