Project

OOGSTOPTIMALISATIE ZWARTE SOLDAATVLIEGLARVEN

Overview

Project status
Other
Start date
End date
Region

Description

In 2040 zal de wereld negen miljard mensen moeten voeden. Om deze mensen van gezond voedsel te blijven voorzien, zal de eiwitproductie flink moeten stijgen. De manier waarop eiwitten momenteel worden geproduceerd, legt een zware last op de beperkte middelen van de wereld. Overbevissing, het verbranden van het Amazonewoud voor landbouw en het transporteren van eiwitten over de hele wereld zijn acute en ernstige bedreigingen waarop een antwoord moet worden gevonden door innovaties in de productieketen. Eén van de innovaties is het gebruik van insecten als grondstof voor hoogwaardige voeders, voeding en meststoffen. Insecten kunnen worden gekweekt op plantaardige voedselresten en zijstromen uit de voedselindustrie en zijn daarmee in staat tot “upcycling”: het omzetten van laagwaardige (rest)producten in producten van hogere waarde. Insectenkweek stelt geen specifieke eisen aan de omgeving en kan daardoor nabij beschikbare organische reststromen plaatsvinden. Dit draagt verder bij aan een lage ecologische footprint.

Protix is Nederlands’ marktleider in insectenkweek. Producten van Protix zijn eiwitmeel, lipiden en minimaal bewerkte insectenpreparaten voor diervoeders. In dit project van lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences (Avans Hogeschool), worden twee belangrijke vragen gelijktijdig onderzocht door een gedetailleerde moleculaire analyse van de inhoudsstoffen. We gebruiken hiervoor gecombineerde vloeistofchromatografie en massaspectrometrie (LCMS), samen met een functionele antioxidantassay. De eerste vraag betreft productieoptimalisatie: hoe ontwikkelen de gehaltes en samenstellingen van de waardevolle inhoudsstoffen eiwit en vetten zich in een larve tijdens de kweek? Door de samenstelling van deze inhoudsstoffen te volgen tijdens de larvale ontwikkeling, kan het optimale oogstmoment bepaald worden. Ten tweede worden zich ontwikkelende larven onderzocht op waardevolle inhoudsstoffen die tot nu toe onbekend zijn gebleven maar mogelijk tot nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld. Hierbij kan gedacht worden aan (lipofiele) vitamines of immunomodulerende componenten.


© 2024 SURF