Tijdens ons jaarlijks event HAS Expo hebben wij in 2020 de HAS Talkshow geïntroduceerd. Tijdens de HAS Talkshow 2020 praten 3 lectoren van HAS Hogeschool je in deze interactieve talkshow bij over de impact van Covid-19 op de sector agrofood en leefomgeving. De presentatie is in handen van alumna Froukje Kooter. Froukje Kooter presenteert de HAS-talkshow. Transitie, jongeren, nuances in de voedselketen en landbouw en een toekomstbestendige leefomgeving doen haar hart sneller kloppen. Ze is kritisch en zegt waar het op staat. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, denk aan overschotten van o.a. frietaardappelen en vlees, consumenten die hamsteren, maar ook landbouwhuisdieren en zoönose. De lectoren die aan tafel zitten zijn: - Margje Voeten - lectoraat Innovatieve Biomonitoring - Lenny van Erp - lectoraat Precision Livestock Farming - Herman Peppelenbos - lectoraat Groene Gezondheid.
LINK
Op 17 mei hield het lectoraat Innovatieve Biomonitoring de eerste Bioblitz: studenten en docenten gingen namens de opleiding Toegepaste Biologie zoveel mogelijk soorten planten en dieren tellen op het HAS-terrein en het naastgelegen Westerpark. De resultaten vind je op deze website en in de bijgevoegde video.
LINK
In 2017 heeft de HAS Hogeschool samen met een viertal partners uit het werkveld een kenniscaroussel georganiseerd. Deze Community of Practice heeft nieuwe inzichten gegenereerd met betrekking op het sturen van de openbare ruimte. Kennis en inzichten die niet alleen voor de direct betrokkenen interessant zijn, maar ook voor andere partijen in het werkveld: aannemers, adviesbureaus en onderwijsinstellingen. Voor het onderwijs is het van belang dat, bestendige, veranderingen in het werkveld hun beslag krijgen in het curriculum. Dat geldt niet alleen voor de HAS, maar ook voor de groene MBO opleidingen. Tijdens een bijeenkomst op het Citaverde college in Roermond zijn bovenstaande thema’s besproken met vertegenwoordigers vanuit het onderwijs (Citaverde, Helicon en de HAS).
DOCUMENT
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over genieten van eten, randvoorwaardelijk voor duurzaam eten, en het ontwikkelen van concepten.
LINK
Studenten eten veel te weinig groente en fruit. Daarom hebben de Vrije Universiteit Amsterdam en de HAS Hogeschool in het voorjaar van 2017 onderzoek gedaan naar de HAS to GO. Dit is een mobiel groente en fruit uitgiftepunt waar studenten gratis groente en fruit kunnen pakken. De HAS to GO stond in de centrale hal van de HAS Hogeschool. Met vragenlijsten vooraf en achteraf is onderzocht of de HAS to GO de groente- en fruitinname van studenten van de HAS Hogeschool kan verhogen. Er zijn 2 concepten getest. In deze factsheet staan deze concepten beschreven en vindt u de voorlopige resultaten.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over verantwoord produceren; de ontwikkeling en productie van duurzaam voedsel, bij voorbeeld op het gebied van verpakkingen, biodiversiteit, voedselverspilling.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over het aspecten die verband houden met consumenten, levensstijlen en behoeften, maar ook met de consumptie en het genot van duurzame en gezonde voeding.
LINK
Tijdens de HAS Food Experience 2021 voert Marjo Baeten gesprekken over het ontwerpen van duurzame voedselsystemen. In gesprek met de gasten komt aan bod wat hun visie op de uitdagingen in food vandaag de dag is én welke impactvolle, creatieve en ondernemende oplossingen er zijn bedacht zijn.
LINK
Een van de redenen waarom er in Nederland zo weinig echte wasabi wordt gebruikt, is omdat het een lange tijd duurt voordat de plant volwassen is en alleen de wortelstok kan worden gebruikt om wasabi te maken. Studenten van de opleiding Tuinbouw en Akkerbouw van HAS Hogeschool experimenteerden tijdens het teeltproject, dat centraal staat in het 2e studiejaar, met de teelt van wasabi op water.
LINK
De commerciële kweek van insecten is in opkomst, ook in Nederland. In 2019 waren er 31 Nederlandse bedrijven die insecten kweekten, maar in 2021 waren het er al meer dan 45. “Daarbij hebben we de meer dan 21 deelnemers aan onze beginnerscursus voor ondernemers die willen overstappen op de insectenkweek, nog niet eens meegeteld,” vertelt Olga Haenen. Zij is sinds 2018 als lector betrokken bij het INVIS (Insecten en vis: gezond, duurzaam en veilig) van HAS Hogeschool. De Europese organisatie IPIFF voorspelt dat in 2030 binnen de EU 260.000 ton aan insectenproducten geproduceerd zal worden.
DOCUMENT