In de openbare les van mijn collega lector Raymond Pieters, is het domein van het lectoraat ‘Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry’ toegelicht. Kort samengevat richt dit lectoraat zich op de ontwikkeling en toepassing van innovatieve teststrategieën om geneesmiddelen, voedingsmiddelen of chemicaliën (stoffen) te beoordelen op hun werkzaamheid (effectiviteit) en veiligheid. De nadruk ligt op de ontwikkeling van snelle, kosteneffectieve testmethoden die een relevante voorspelling van effecten op de gezondheid van de mens en het milieu opleveren én waarbij geen of minder proefdieren worden gebruikt. In mijn les zal ik u laten zien waar proefdieren voor gebruikt worden. Hierbij zal ik mij voornamelijk richten op de Nederlandse situatie. Ik zal ingaan op de wetenschappelijke en maatschappelijke wens om minder proefdieren te gebruiken en op de vraag wat we verstaan onder ‘alternatieven voor dierproeven’. Daarna zal ik bespreken waarom er in Nederland en Europa recentelijk meer aandacht is voor dit onderwerp. Het overzicht zal niet uitputtend zijn, maar zal u een goede indruk geven van het landschap. Ook zal ik stil staan bij de vraag: Waarom zijn we tot nog toe zo weinig succesvol geweest op het gebied van alternatieven voor dierproeven? Wat zijn de obstakels en wat kunnen we hier van leren? Hoe zouden we in de praktijk de toepassing van alternatieven kunnen stimuleren? Wat moet er beter, en hoe gaan we dat doen? Als we slimmer willen testen moeten we de huidige grenzen verleggen, of beter over de grenzen van ons vakgebied heen kijken. Ik zal aangeven waar prioriteiten liggen en hoe we de meeste ‘winst’ kunnen behalen in termen van proefdiervermindering in relatie tot productinnovatie. Tot slot zal ik aangeven welke bruggen we moeten bouwen en wat de rol is van de Hogeschool Utrecht
DOCUMENT
Bespreking van onderzoek van Rychard Bouwens in ‘Waar wij trots op zijn. De ontdekkingen van 2011’ van de Universiteit Leiden Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen. Het valt goed te begrijpen voor iedereen met een basale kennis van klassieke fotografie: bij weinig licht neem je een lange sluitertijd. En dat is wat Rychard Bouwens deed. Om naar de zogenaamde Dark Ages van het heelal te kijken, hield hij de Hubble-ruimtetelescoop maar liefst 87 uur lang op een plek gericht.
DOCUMENT
Bespreking van onderzoek van Anton Akhmerov in ‘Waar wij trots op zijn. De ontdekkingen van 2011’ van de Universiteit Leiden Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen. De Leidse theoretisch natuurkundige Anton Akhmerov promoveerde in mei op een onderzoek naar functionele toepassingen van grafeen, een eenlaags koolstofmateriaal dat de afgelopen jaren volop in de belangstelling staat. Daarnaast werkte hij ook nog aan quantumcomputers, omdat hij tijd over had in zijn onderzoek.
DOCUMENT
Bespreking van onderzoek van Erik Danen in ‘Waar wij trots op zijn. De ontdekkingen van 2011’ van de Universiteit Leiden Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen. Celbioloog Erik Danen doet onderzoek naar de verwoestende – maar in evolutionaire termen ook wonderlijke – strategieën van de kankercel. Met welke trucs verspreiden kankercellen zich door het lichaam? Hoe overleven ze een aanval van een chemokuur? En hoe wrang is het dat de één procent cellen die de therapie overleeft vervolgens dubbelhard terugslaat.
DOCUMENT
Bespreking van onderzoek van Todor Stefanov in ‘Waar wij trots op zijn. De ontdekkingen van 2011’ van de Universiteit Leiden Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen. De Bulgaar Todor Stefanov onderzoekt methoden en middelen voor het ontwerpen en programmeren van multiprocessorsystemen die zijn geïntegreerd in een enkele chip. Dit om de verwerking van signalen en beelden in bijvoorbeeld smartphones te verbeteren. En dat moet snel, want ieder jaar komt er wel weer een nieuwe generatie op de markt.
DOCUMENT
Understanding taste is key for optimizing the palatability of seaweeds and other non-animal-based foods rich in protein. The lingual papillae in the mouth hold taste buds with taste receptors for the five gustatory taste qualities. Each taste bud contains three distinct cell types, of which Type II cells carry various G protein-coupled receptors that can detect sweet, bitter, or umami tastants, while type III cells detect sour, and likely salty stimuli. Upon ligand binding, receptor-linked intracellular heterotrimeric G proteins initiate a cascade of downstream events which activate the afferent nerve fibers for taste perception in the brain. The taste of amino acids depends on the hydrophobicity, size, charge, isoelectric point, chirality of the alpha carbon, and the functional groups on their side chains. The principal umami ingredient monosodium l-glutamate, broadly known as MSG, loses umami taste upon acetylation, esterification, or methylation, but is able to form flat configurations that bind well to the umami taste receptor. Ribonucleotides such as guanosine monophosphate and inosine monophosphate strongly enhance umami taste when l-glutamate is present. Ribonucleotides bind to the outer section of the venus flytrap domain of the receptor dimer and stabilize the closed conformation. Concentrations of glutamate, aspartate, arginate, and other compounds in food products may enhance saltiness and overall flavor. Umami ingredients may help to reduce the consumption of salts and fats in the general population and increase food consumption in the elderly.
MULTIFILE
From the article: "A facile approach for the fabrication of large-scale interdigitated nanogap electrodes (nanogap IDEs) with a controllable gap was demonstrated with conventional micro-fabrication technology to develop chemocapacitors for gas sensing applications. In this work, interdigitated nanogap electrodes (nanogap IDEs) with gaps from 50–250 nm have been designed and processed at full wafer-scale. These nanogap IDEs were then coated with poly(4-vinyl phenol) as a sensitive layer to form gas sensors for acetone detection at low concentrations. These acetone sensors showed excellent sensing performance with a dynamic range from 1000 ppm to 10 ppm of acetone at room temperature and the observed results are compared with conventional interdigitated microelectrodes according to our previous work. Sensitivity and reproducibility of devices are discussed in detail. Our approach of fabrication of nanogap IDEs together with a simple coating method to apply the sensing layer opens up possibilities to create various nanogap devices in a cost-effective manner for gas sensing applications"
MULTIFILE
Publicatie bij de rede, uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt als lector Green Biotechnology aan Hogeschool Inholland te Amsterdam op 20 mei2015 door dr. C.M. Kreike
DOCUMENT
Saliva diagnostics have become increasingly popular due to their non-invasive nature and patient-friendly collection process. Various collection methods are available, yet these are not always well standardized for either quantitative or qualitative analysis. In line, the objective of this study was to evaluate if measured levels of various biomarkers in the saliva of healthy individuals were affected by three distinct saliva collection methods: 1) unstimulated saliva, 2) chew stimulated saliva, and 3) oral rinse. Saliva samples from 30 healthy individuals were obtained by the three collection methods. Then, the levels of various salivary biomarkers such as proteins and ions were determined. It was found that levels of various biomarkers obtained from unstimulated saliva were comparable to those in chew stimulated saliva. The levels of potassium, sodium, and amylase activity differed significantly among the three collection methods. Levels of all biomarkers measured using the oral rinse method significantly differed from those obtained from unstimulated and chew-stimulated saliva. In conclusion, both unstimulated and chew-stimulated saliva provided comparable levels for a diverse group of biomarkers. However, the results obtained from the oral rinse method significantly differed from those of unstimulated and chew-stimulated saliva, due to the diluted nature of the saliva extract.
DOCUMENT
Through the commodification of nature, the framing of the environment as a ‘natural resource’ or ‘ecosystem service’ has become increasingly prominent in international environmental governance. The economic capture approach is promoted by international organizations such as the United Nations Environmental Program (UNEP) through Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD), Payments for Ecosystem Services (PES) and The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB). This paper will inquire as to how forest protection is related to issues of social and ecological justice, exploring whether forest exploitation based on the top-down managerial model fosters an unequitable distribution of resources. Both top-down and community-based approaches to forest protection will be critically examined and a more inclusive ethical framework to forest protection will be offered. The findings of this examination indicate the need for a renewed focus on existing examples of good practice in addressing both social and ecological need, as well as the necessity to address the less comfortable problem of where compromise appears less possible. The conclusion argues for the need to consider ecological justice as an important aspect of more socially orientated environmental justice for forest protection. https://doi.org/10.1017/S0376892916000436 https://www.linkedin.com/in/helenkopnina/
MULTIFILE