De PZH neemt aan dat er een tekort is aan IT’ers werkzaam bij het mkb. Dit onderzoek beschouwt in welke mate deze veronderstelling klopt binnen het mkb in de bouw- en maakindustrie. Er wordt zowel gekeken naar het aantal IT’ers als naar specifieke IT-vaardigheden. Dit rapport is tot stand gekomen op basis van data verzameld door middel van deskresearch en pilot interviews met brancheorganisaties. Hiermee wordt onder andere een overzicht gemaakt van de huidige status van de digitale competenties onder het mkb in de bouw en maakindustrie, de marktkansen in relatie tot digitalisering, de belangrijkste uitdagingen waarmee het mkb wordt geconfronteerd bij het adopteren van digitalisering en de bedreigingen die er kunnen ontstaan in de komende jaren bij een aanhoudend tekort aan IT’ers en/of werknemers met de juiste IT of digitale vaardigheden.
DOCUMENT
In het voorjaar van 2023 vond de G1000Zuid-Holland plaats, bestaande uit drie burgerberaden. Deze burgerberaden gingen over verschillende onderwerpen: (1) Wonen, (2) Toekomst van het platteland en (3) Leefbaarheid, verkeer en vervoer. Provinciale Staten zijn de initiatiefnemer van de burgerberaden. Het projectteam van provincie Zuid-Holland heeft samen met Stichting G1000 de uitvoering van de beraden op zich genomen. Meer dan 300 inwoners van provincie Zuid-Holland deelgenomen aan de burgerberaden. De burgerberaden formuleerden 113 adviezen die werden samengevoegd tot het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland. Het burgerakkoord werd op 25 maart aan Provinciale Staten overhandigd. De onderzoeksvraag van deze evaluatie was dan ook: Wat heeft de G1000Zuid-Holland de provincie opgeleverd? Wat zijn de effecten, welke resultaten zijn behaald, wat ging er goed en wat kunnen we hiervan leren, ook voor toekomstige participatietrajecten waaronder burgerberaden? Het burgerberaad vond plaats voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023, zodat de adviezen meegenomen konden worden in het coalitieakkoord. Hierdoor was er drie maanden beschikbaar voor de voorbereiding van drie burgerberaden op verschillende locaties in de provincie. In acht genomen dat het voor het eerst was dat de provincie een burgerberaad organiseerde, de voorbereidingstijd en dat het projectteam nog niet op volle sterkte was, was dit te kort. Deelnemers aan de burgerberaden waren over het algemeen tevreden over de organisatie van de G1000Zuid-Holland. Na afloop had bijna de helft van de deelnemers vertrouwen in de opvolging van hun adviezen. Het besluitvormingsproces van de provincie duurde langer dan gedacht. Desalniettemin, waren leden van de monitor- en klankbordgroep zeer positief over de uiteindelijke besluitvorming door de PS op 15 mei 2024.
DOCUMENT
The transition towards a sustainable and healthy food system is one of the major sustainability challenges of today, next to the energy transition and the transition from a linear to circular economy. This paper provides a timely and evidence-based contribution to better understand the complex processes of institutional change and transformative social-ecological innovation that takes place in the food transition, through a case study of an open innovation and food transition network in The Netherlands, the South-Holland Food Family (Zuid-Hollandse Voedselfamilie). This network is supported by the provincial government and many partners, with the ambition to realize more sustainable agricultural and food chains, offering healthy, sustainable and affordable food for everyone in the Province of South-Holland in five to ten years from now. This ambition cannot be achieved through optimising the current food system. A transition is needed – a fundamental change of the food system’s structure, culture and practice. The Province has adopted a transition approach in its 2016 Innovation Agenda for Sustainable Agriculture. This paper provides an institutional analysis of how the transition approach has been established and developed in practice. Our main research question is what interventions and actions have shaped the transition approach and how does the dynamic interplay between actors and institutional structures influence institutional change, by analysing a series of closely related action situations and their context, looking at 'structure' and 'agency', and at the output-outcomes-impact of these action situations. For this purpose, we use the Transformative Social-Ecological Innovation (TSEI)-framework to study the dynamic interplay between actors and institutional structures influencing institutional change. The example of TSEI-framework application in this paper shows when and how local agents change the institutional context itself, which provides relevant insights on institutional work and the mutually constitutive nature of structure and agency. Above institutional analysis also shows the pivotal role of a number of actors, such as network facilitators and provincial minister, and their capability and skills to combine formal and informal institutional environments and logics and mobilize resources, thereby legitimizing and supporting the change effort. The results are indicative of the importance of institutional structures as both facilitating (i.e., the province’s policies) and limiting (e.g. land ownership) transition dynamics.
DOCUMENT
The HAS professorship Future Food Systems is performing applied research with students and external partners to transform our food system towards a more sustainable state. In this research it is not only a question of what is needed to achieve this, but also how and with whom. The governance of our food system needs rethinking to get the transformative momentum going in a democratic and constructive manner. Building on the professorship’s research agenda and involvement in the transdisciplinary NWA research project, the postdoc will explore collective ownership and inclusive participation as two key governance concepts for food system transformation. This will be done in a participatory manner, by learning from and with innovative bottom-up initiatives and practitioners from the field. By doing so, the postdoc will gain valuable practical insights that can aid to new approaches and (policy) interventions which foster a sustainable and just food system in the Netherlands and beyond. A strong connection between research and education is created via the active research involvement of students from different study programs, supervised by the postdoc (Dr. B. van Helvoirt). The acquired knowledge is embedded in education by the postdoc by incorporating it into HAS study program curricula and courses. In addition, it will contribute to the further professional development of qualitative research skills among HAS students and staff. Through scientific, policy and popular publications, participation in (inter)national conferences and meetings with experts and practitioners, the exposure and network of the postdoc and HAS in the field of food systems and governance will be expanded. This will allow for the setting up of a continuous research effort on this topic within the professorship via follow-up research with knowledge institutes, civic society groups and partners from the professional field.
The growing demand for both retrofitting and refitting, driven by an aging global fleet and decarbonization efforts, including the need to accommodate alternative fuels such as LNG, methanol, and ammonia, offers opportunities for sustainability. However, they also pose challenges, such as emissions generated during these processes and the environmental impacts associated with the disposal of old components. The region Rotterdam and Drechtsteden form a unique Dutch maritime ecosystem of port logistics, shipbuilding, offshore operations, and innovation facilities, supported by Europe’s largest port and world-class infrastructure connecting global trade routes. The Netherlands’ maritime sector, including the sector concentrated in Zuid-Holland, is facing competition from subsidized Asian companies, leading to a steep decline in Europe’s shipbuilding market share from 45% in the 1980s to just 4% in 2023. Nonetheless, the shift toward climate-neutral ships presents economic opportunities for Dutch maritime companies. Thus, developing CE approaches to refitting is essential for promoting sustainability and addressing the pressing environmental and competitive challenges facing the sector and has led companies in the sector to establish the Open Joint Industry Project (OJIP) called Circolab of which this PD forms the core.
De boeren in de regio Zuid-Holland en Zeeland die natuur inclusief werken in de landbouw hebben een kip-ei probleem: ze kunnen diverse graansoorten verbouwen en hebben veel meer capaciteit dan dat nu benut wordt. Echter vindt het graan zijn weg nog onvoldoende naar de consument. De keuze van de graansoorten en gevolgen van weersinvloeden beïnvloeden de bak-kwaliteit van het graan. Deze natuurlijk variatie is een belemmering. Deze belemmering willen we wegnemen door de bakkwaliteiten inzichtelijk te maken zodat men het regionale graan kan verwerken tot een bakkerijproduct. In onze huidige samenleving wordt graan door grote internationale molenaars wereldwijd opgekocht en geblend tot een gemiddelde samenstelling voor productgroepen. Dit is voor de korte keten een onhaalbaar proces. Wij richten ons in dit onderzoek op wat wel haalbaar is voor Nederlandse bakkers/consumenten/horeca om dit graan te verwerken. Wij maken van het graan een Rotterdamse Bakmix, met een werkwijze voor consumenten/bakkers/horeca om het graan te verwerken. Met als doel om meer graan te verbouwen voor consumptie uit onze regionale voedselketen.