Het huidige financieelmonetair systeem is structureel instabiel en valt ten prooi aan overregulering. Daarnaast werkt het duurzaam heidsambities zoals de energie transitie tegen. De opkomst van digitale technologieën als internet, blockchain, smart contracts en big data maken het mogelijk om het systeem fundamenteel anders in te richten. Een publiek digitaal geldstelsel vormt een antwoord op de belangrijkste problemen. LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/martijnjeroenvanderlinden/
DOCUMENT
Reflectie op de vraag hoe professioneel, of methodisch het handelen in de praktijk van professionele begeleiding in feite is. In dit artikel verkennen we drie voorbeelden uit onze begeleidingspraktijk waarin we ons verbazen over de wending die het gesprek krijgt, of kan krijgen. We onderzoeken daarbij zowel het methodische als het magische. Ook al is het niet goed (be) grijpbaar wat een begeleider daarin doet, we doen toch een poging om te expliciteren wat er gebeurt. En wel hoe we als begeleider ervaren, dat in de begeleiding inderdaad iets magisch lijkt te gebeuren.
DOCUMENT
Over de toekomst van de architect, als speler in de complexe Europese bouwwereld van vandaag.
DOCUMENT
Dit is het eerste deel van een blogreeks over groene chemie. Hier introduceer ik dit paradoxale begrip. Hoe kan iets smerigs als chemie nou groen zijn of worden?
DOCUMENT
In the alchemy of the 21st century, the dream of yore - to turn lead into gold – is now to create mental faculties (mind), for example in CPUs. Every university and tech company focuses on living technology, on artificial intelligence, with real brainpower, to make autonomous decisions based on a built-in moral compass, called the "digital transformation". However, if one looks back in 2222 to us now in 2022, one will probably see the alchemists of 1666 as the smarter ones. With the ancient alchemists we share the ambition to be Creators. They failed. We achieved the exact opposite: we are able to destroy the planet, but not to create as nature does, in infinite diversity. The article argues why.
MULTIFILE
Purpose: This paper aims to explore the phenomenon of molecular gastronomy by conducting empirical research focusing on renowned chefs. Design/methodology/approach: The approach taken is a literature review summarising past culinary innovations then the paper focuses on the origins and evolution of molecular gastronomy, followed by 18 phenomenological interviews with a snowball sample of world class chefs from across Europe. Findings: There is far greater confusion about what molecular gastronomy might be than is implied in previous studies. The term has become wrongly used to describe a possible culinary movement mainly as a result of media influence. Leading chefs, whose new restaurant concepts have become associated with it, reject the term. Research limitations/implications: With only 20 years of history molecular gastronomy is still a comparatively new phenomenon. This initial research presents a clear picture of its evolution so far and the increasing confusion the use of the term has created. It is still far too early to decide if these are heralding a new gastronomic movement. Practical implications: Although molecular gastronomy itself may not provide a foundation for a genuine and lasting development of cuisine it is generating fascination with the fundamental science and techniques of cuisine and showy culinary alchemy. As with nouvelle cuisine poor quality copycat chefs could bring into disrepute the reputation and practices of those who are at the vanguard of culinary and restaurant innovation. Originality/value: This paper is the first widespread primary study, across five countries, into recognised exceptional chefs' understanding of molecular gastronomy. It clarifies that molecular gastronomy was never intended to be the foundation of a culinary movement and identifies four key elements for the development of lasting cuisine movements and trends.
LINK
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat producenten aanzienlijke kosten- en servicevoordelen kunnen behalen door betere samenwerking met logistieke dienstverleners. Daarnaast geven de huidige ontwikkelingen binnen de chemie voldoende aanleiding om de samenwerking op logistiek gebied te verbeteren. Hoewel dit door de praktijk wordt onderkend, wordt het potentieel van logistieke samenwerking tot op heden echter niet verzilverd.
DOCUMENT
Sinds inundatie met succes is ingezet voor de bestrijding van verschillenden plantenparasitaire aaltjes in recente jaren, wordt deze anaerobe grondontsmettingstechniek steeds vaker ingezet. Er waren echter nog veel vragen over de invloed die inundatie heeft op verschillende aspecten van de bodem. In dit rapport is daarom op basis van de momenteel (2024) beschikbare wetenschappelijke literatuur een overzicht gemaakt van de kennis aangaande de historische achtergrond van inundatie en effecten op bodemstructuur, -chemie, -biologie en bestrijdende werking.Trefwoorden: Inundatie, anaerobe grondontsmetting
LINK
Artikel in Agro & Chemie over de productie van exogene ketonen in het projecten Circulaire Biopolymeren Waardeketens voor PHA en Cellulose.
DOCUMENT