Bedrijfsopleidingen: levenslang leren en de keuzebiografie van nieuwe generaties.
DOCUMENT
Honger is nog steeds een wereldwijd probleem, terwijl iedereen genoegte eten zou hebben als we het beschikbare voedsel goed zoudenverdelen en benutten, en het niet zouden verspillen. Maar alleen al inNederland gooien we ruim 33 kilo voedsel per persoon per jaar weg. Datmoet anders!Door voedsel slimmer te verpakken, kunnen we voedselverspilling énonnodig verpakkingsafval voorkomen. Binnen het project Goed Verpakthebben we verschillende partijen samengebracht om integraal aan ditonderwerp te werken. Het breed samengestelde consortium bestond uitkennisinstellingen, producenten van aardappels, groente en fruit,producenten van maaltijden en portieverpakkingen, producenten vanverpakkingsmaterialen en een brancheorganisatie.Onze centrale onderzoeksvraag was:Hoe kunnen bedrijven in de voedingssector op een meer duurzamemanier in de behoefte van de eindgebruiker voorzien, waarbij degekozen totaaloplossing van de product-verpakkingscombinatie pastbinnen een circulaire economie en aansluit bij de vereisten van de heleketen?Samen hebben we naar slimmere product-verpakkingscombinatiesgezocht, waarbij we hebben geanalyseerd welke duurzaamheidsdilemma’s partijen in de keten ervaren en hoe we die kunnen oplossen of wegnemen. Daarbij hebben we ook in beeld gebracht wat de betrokken partijen zelf kunnen doen en wat zij voor elkaar kunnen krijgen door een nauwere samenwerking binnen de keten.Voor slimmere product-verpakkingscombinaties is ook de overheid eenonmisbare partner. Onduidelijkheid, een gebrek aan daadkracht en teeenzijdige wet- en regelgeving werken averechts en ondermijnen hetstreven naar meer duurzaamheid binnen de sector. Beleidsmakersonderschatten de expertise die nodig is om dit goed te regelen.Meer verduurzaming is dus vooral een kwestie van nauwersamenwerken. Met partners binnen de branche, met interessantepartijen buiten de branche én met de overheid. We formuleren in ditdocument alvast onze negen gouden regels van integraal duurzaamverpakken.Daarnaast blijven de betrokken kennisinstellingen onderzoek doen naardit onderwerp. Bijvoorbeeld naar consumentengedrag en –intenties ennaar de inzet van de Rethink-methode voor het herontwerpen vanproduct-verpakkingscombinaties. Zo zorgen alle betrokken partners voor een circulaire toekomst waarin voedsel steeds slimmer verpakt wordt en we met een minimum aan afval zo veel mogelijk voedsel beschikbaar maken voor iedereen.
MULTIFILE
In de sierteelt kweekt men planten in oliehoudende, plastic potten, welke verdwijnen via allerlei distributiekanalen over heel Europa zonder enig zicht op een correcte recycling. Een duurzamer alternatief is nodig om betere kringstofsluiting te kunnen garanderen. De introductie van een grondstofkringloop (circulair model) en biobased alternatieven in de tuinbouw verminderen afvalstromen bij de distributie. Mogelijk kan de kweker de oliehoudende plastics distribueren en recyclen tot nieuwe potten of bij aflevering van de planten vervangen voor potten gebaseerd op biobased verpakkingsmaterialen zoals aardappelzetmeel, bermgrasvezels, algen, et cetera. Voor de implementatie van een dergelijk circulair model, dient er meer kennisontwikkeling plaats te vinden. Dit project heeft daarom als doel om de haalbaarheid van een grondstofkringloop te onderzoeken voor het potgebruik binnen de kwekerijsector. Het onderzoek binnen het project bestaat uit twee onderdelen: ontwikkeling van biobased plantenpotten en circulair model voor de hortensiakwekerijen én introductie van de plantenpotten in de praktijk. Het onderzoek vindt jaarrond plaats tussen januari 2016 en februari 2017 in samenwerking met vijf partijen. Kwekerij Gebroeders Jonkers Elshout BV leveren een proeflocatie voor het praktijkonderzoek en geven kennis bij alles gerelateerd aan de sierteelt. Living Loop BV adviseert en ondersteunt bij het onderzoek over biobased verpakkingsmaterialen en bij de uitwerking van de proefopstelling. De HAS Hogeschool en HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen gaan over het uitvoeren en begeleiden van het onderzoek gedurende de projectperiode. Dit vooronderzoek dient als springplank naar de introductie van een duurzamere omgang met de materiaalstromen binnen de sierteelt.