There are substantial differences between models of the economic impacts of tourism. Not only do the nature and precision of results vary, but data demands, complexity and underlying assumptions also differ. Often, it is not clear whether the models chosen are appropriate for the specific situation to which they are applied. The goal of this article is to provide an overview and evaluation of criteria for the selection of economic impact models. A literature review produced 52 potential criteria, subdivided into 10 groups. Based on an analysis of experts' opinions, the perceived importance of each criterion was determined and a set of essential criteria created. To illustrate the usage of these essential criteria, five models (export base, Keynesian, ad hoc, input-output and computable general equilibrium) were evaluated and compared based on their performance on these criteria. This paper builds on the existing literature by showing that it is possible to make a more informed choice among economic impact models of tourism.
LINK
Dit najaar zijn de langverwachte nieuwe consensuscriteria voor hetvaststellen van ondervoeding en sarcopenie gepresenteerd. Het gaatom de internationale criteria voor de diagnose van ondervoeding ende herziene Europese consensus over de sarcopenie-definitie en decriteria voor diagnose. Beide worden internationaal gedragen en zullen wereldwijd worden aanbevolen als de nieuwe standaard
DOCUMENT
Background: Chronic constipation is common in people with intellectual disabilities, and seems to be highly prevalent in people with severe or profound intellectual and multiple disabilities (SPIMD). However, there is no current widely accepted definition for the constipation experienced by these individuals. Aim: This Delphi study aims to compile a list of operationalized criteria and symptoms of constipation in people with SPIMD based on practical experiences of and consensus between experts supporting them. Methods: A two-round Delphi study with an intermediate evaluation and analyses was conducted. Parents and relatives of persons with SPIMD and support professionals were included. The panel answered statements and open questions about symptoms and criteria of constipation. They were also requested to provide their opinion about classifying criteria and symptoms into domains. Answers to statements were analysed separately after both rounds with regard to consensus rate and displayed qualitatively; answers to open questions were analysed deductively. Results: In the first Delphi round (n = 47), consensus was achieved on criteria within the domains 'Defecation’ and 'Physical features', that were assigned to broader categories. Symptoms retrieved within the domain ‘Behavioural/Emotional’ were brought back to the panel as statements. After the second Delphi round (n = 38), consensus was reached on questions about domains, and for eight criteria (domain ‘Defecation’ n = 5; domain ‘Physical features n = 3). Within the domain ‘Behavioural/Emotional’, consensus was achieved for five symptoms. Criteria and symptoms with consensus >70% were considered ‘generic’ and
DOCUMENT
In Nederland kennen we verschillende systemen die de samenstelling van levensmiddelen kunnen helpen verbeteren: het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen de overheid en het bedrijfsleven, het Vinkje op verpakkingen dat wordt uitgefaseerd, en de Schijf van Vijf. Ze bevatten afspraken of criteria voor de gehalten zout, verzadigd vet en suiker in producten. De systemen vertonen weinig samenhang: ze gebruiken verschillende productgroepen, voedingsstoffen en criteria. Er is een nieuw integraal systeem gewenst met één samenhangende set criteria die voor alle producten in de productgroepen geldt. Dat adviseert de onafhankelijke Commissie Criteria Productverbetering. Volgens de commissie is het mogelijk om een getrapt systeem voor productverbetering te ontwikkelen. Dit houdt in dat per productgroep minimale eisen voor productverbetering (ten aanzien van zout, verzadigd vet, suiker, calorieën en vezel) worden bepaald die voor alle producten in die productgroep gelden. Daarnaast worden er extra criteria gedefinieerd voor producten die hier de beste resultaten in behalen (‘koplopers’). De commissie adviseert om een werkgroep van deskundigen de opdracht te geven het voorgestelde systeem technisch verder uit te werken.Om dit systeem te laten slagen is het belangrijk om draagvlak te creëren door maatschappelijke organisaties en de industrie intensief te betrekken. Daarnaast is het van belang dat de criteria vanuit de rijksoverheid worden vastgesteld en regelmatig worden aangescherpt. Ten slotte moet een onafhankelijke organisatie bijhouden of producten aan de criteria voldoen. Ervaringen uit het buitenland leren dat een set met criteria alleen niet voldoende is. Fabrikanten dienen continu gestimuleerd te worden om de samenstelling van hun producten stapsgewijs aan te passen. Het is belangrijk uit te zoeken welke prikkels hierbij werken, van wettelijke of financiële maatregelen tot communicatie naar de consument bijvoorbeeld via een nieuw voedselkeuzelogo.
LINK
Introductie. Op het internet is de meest uiteenlopende informatie te vindenvan zowel professionals als leken. De gezaghebbendheid, actualiteit, volledigheid,nauwkeurigheid en leesbaarheid van professionele informatiestaat ter discussie. Naast enkele formele eisen en een goede leesbaarheidmoet de inhoud van pedagogische informatie over een complexe opvoedstrategieals time-out, die bij een onjuiste uitvoering tot machtsmisbruik kanleiden, expliciet gebaseerd zijn op empirische evidentie en op aanwijzingenvan experts. Doel. Vaststellen of online informatie over time-out aankwaliteitscriteria voldoet. Methode. Via een zoekstrategie identificeerdenwe Nederlandstalige websites (N = 24) met informatie over time-out. De gevondenteksten werden geëvalueerd aan de hand van drie formele criteria(HON), vijf evidence-based inhoudelijke criteria, vijf door experts genoemdepractice-based criteria en het leesbaarheidsniveau (CEFR), resulterend ineen score van 0-10. Resultaten. Een kwart van de websites scoorde voldoende(laagste cijfer: 2, hoogste cijfer: 7.6; M = 4.6; SD = 1.5). Het leesbaarheidsniveauvan de teksten was goed tot redelijk goed. Aan twee van de drieformele criteria werd slecht voldaan. Geanalyseerde websites voldeden redelijkaan één van de vijf op empirisch bewijs gefundeerde inhoudelijkecriteria over time-out en goed tot redelijk aan drie van de vijf inhoudelijkecriteria die in de praktijk belangrijk zijn. Op de websites die als eerste getoondworden in de resultaten van een standaard zoekmachine kunnenouders de meest essentiële informatie over time-out vinden. Discussie. Deinformatie over time-out op Nederlandstalige websites is meestal niet volledigen voldoet vaak niet aan formele en inhoudelijke criteria. Een 'goudenstandaard' voor informatie over time-out ontbreekt evenwel. Onderzoekersnoemen diverse opties om met de gevaren van onjuiste informatie op hetinternet om te gaan: mediawijsheid van ouders vergroten, verantwoordelijkheidvan beroepskrachten versterken, een 'gouden standaard' hanterenof een keurmerk instellen. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoekwordt gepleit voor een combinatie van de diverse opties en nadrukgelegd op de mediaverantwoordelijkheid van individuele beroepskrachtenin het pedagogisch werkveld.
DOCUMENT
This article explores the criteria for ‘good research’ employed by lecturers in traditional universities and institutes of higher professional education. The implementation of research-related activities in the latter created a repositioning of both types of Dutch institutions, similar as in many European higher education systems. The higher education institutes state their mutual difference is based on different types of research and research education, being more fundamental (or ‘Mode 1’) versus being more applied (or ‘Mode 2’). Lecturers’ criteria for‘good research’ potentially have a considerable influence on the research character in different higher educational types, both in education and research. Hence, this study assumes that the presumed institutional differences can be seen in their lecturers’ criteria for ‘good’ research. In a focus group and interview study, participants were asked to elaborate on personal examples of ‘good’ and ‘nongood’ research. A thematic analysis resulted in six themes on ‘good research’. The differences between both groups of lecturers found are related to the value of the research, and do not reach the core of research quality. This shows how the policy intent to steer on institutional differences actually is successful, but also limited. Implications are discussed.
MULTIFILE
The current food environment in The Netherlands is considered obesogenic. Eighty percent of the products in supermarkets are unhealthy. The Wheel of Five is the well-established, science-based Dutch food-based dietary guideline (FBDG) developed to stimulate healthier choices. In addition, simple directions on food packaging, such as front-of-package (FOP) health logos, could also be helpful. However, these tools should be in line with each other, in order not to confuse the consumer. To study this, we evaluated two FOP nutrient profiling systems (NPSs) for their alignment with the Wheel of Five: Choices five-level criteria and Nutri-Score. For this, a small but representative sample of 124 products was selected from the Dutch food composition database (NEVO). For these products, the scores for Choices and Nutri-Score were calculated using the published criteria, whilecompliance with the Wheel of Five was established by using the criteria from Netherlands Nutrition Center (NNC). The Wheel of Five food groups were used to categorize the products. Differences between the Wheel of Five and Choices are smaller than with Nutri-Score, concluding that Choices ismore consistent with the Wheel of Five and might be an attractive alternation for a FOP health logo on the Dutch market.
DOCUMENT
Unhealthy diets contribute to an increased risk of non-communicable diseases, which are the leading causes of deaths worldwide. Nutrition policies such as front-of-pack labeling have been developed and implemented globally in different countries to stimulate healthier diets. The Choices Programme, including the International Choices criteria, is an established tool to support the implementation of such policies. The Choices criteria were developed to define the healthier choices per product group, taking saturated fatty acids, trans fatty acids, sodium, sugars, energy, and fiber into account. To keep these criteria updated, they are periodically revised by an independent international scientific committee. This paper explains the most important changes resulting from revisions between 2010 and 2016 and describes the process of the latest revision, resulting in the International Choices criteria version 2019. Revisions were based on national and international nutrition and dietary recommendations, large food composition databases, and stakeholders’ feedback. Other nutrient profiling systems served as benchmarks. The product group classification was adapted and new criteria were determined in order to enhance global applicability and form a credible, intuitively logical system for users. These newly developed criteria will serve as an international standard for healthier products and provide a guiding framework for food and nutrition policies.
LINK
The current systematic framework of aviation has developed complex air transport systems where reliability and performance are sensitive and instantly adaptive to the supply side due to the growing and elevated degree of demand in aviation market circumstances. The role of quality measurements has increased. Determining quality performance indicators is difficult because of the system's uniqueness, interdependency, and unsupportable characteristics. This is accomplished by using the 'analytical hierarchy process (AHP)' by developing a survey based on a three-level hierarchical model of the air transport supply-side quality dispersed among four groups of aviation professionals, namely 1) pilots 2) ATCOs 3) aircraft engineers, and 4) aviation managers. The scope of this study is to analyse the crucial components of the present air transportation system and draw a distinction between all the current system components.
DOCUMENT
Als opbrengst van het project verbreding techniek basisonderwijs [VTB] hebben rond 2010 ruim 2500 basisscholen wetenschap en techniek opgenomen in hun curriculum. Daarnaast zien we dat ook steeds meer scholen die niet aan het VTB-project deelnemen door het "virus" aangestoken worden en hun onderwijs programma aanpassen. Het is wenselijk om heldere maatstaven en criteria (benchmarks) te ontwikkelen die scholen ondersteunen bij het vaststellen van de kwaliteit van hun wetenschap-en techniekonderwijs. Dit betekent dit dat voor het vaststllen van de kwaliteit van invoering van wetenschap en techniek aandacht moet gegeven worden aan de kwaliteit van de onderwijsdoelen, gebruikte materialen, werkvormen en toetsing. Daarbij is het fundamenteel om vast te stellen hoe het onderwijsconcept en de kwaliteiten (kennis, vaardigheden en attitude) van de individuele leraar daarbinnen een plek hebben.
DOCUMENT