BackgroundDiet-related morbidity is high in kidney transplant recipients (KTR), but detailed dietary assessments are limited. In this study, we evaluated diet and dietary guideline adherence in KTR compared to the general population, and identified KTR-specific dietary determinants.MethodsCross-sectional dietary data from KTR (<1 year post-transplantation), obtained using 3-day food diaries at baseline in the [anonymized] Study in four study centers throughout [anonymized], were analyzed. Food group and nutrient intake were evaluated using Dutch food-based dietary guidelines and Dutch Dietary Reference Values. Results were compared to the national Food Consumption Survey data from the general population. Associations of clinical characteristics with dietary intake were assessed using linear regression.ResultsDietary assessments of 167 KTR (40% female, age 51.9±13.5 years 147 [94–227] days post-transplantation) showed low dietary guideline adherence for intake of fruits (recommendation: >200 g/day, 22% adherent, median intake [interquartile range]: 110 [41-190] g/day), vegetables (recommendation: >200g/day, 28% adherent, intake: 137 [83-211] g/day), fiber (recommendation: >25 g/day, 26% adherent, intake: 20.5 [16.3-25.8] g/day) and plant-to-total protein ratio (recommendation: >0.50, 12% adherent, intake: 0.37 [0.31-0.45]). Diet of KTR was largely similar to that of the general population and slightly healthier in some aspects, including lower intake of salt, red meat, sugary beverages and soft drinks, and higher soft fat intake. Deceased donor status was associated with lower vegetable intake (st.β (95%CI)=-0.45 (-0.75, -0.14), p=0.004). Polypharmacy (≥5 daily medications) was associated with a lower plant-to-total protein ratio (st.β (95%CI)=-0.43 (-0.82, -0.05), p=0.03).ConclusionDietary guideline adherence in KTR was low and diet was comparable to that of the general population. Considering the high diet-related morbidity burden in KTR, dietary adherence deserves priority as a prevention target in this population, especially in patients with a deceased donor or polypharmacy.
DOCUMENT
Is een laag-koolhydratendieet effectiever dan een energiebeperkt dieet bij de behandeling van overgewicht? Welke veranderingen in lichaamssamenstelling, kwaliteit van leven en type eetgedrag zijn er na acht weken te meten?
DOCUMENT
Een gezond en duurzaam dieet begint bij een gezonde voedingsbodem. Tijd voor een beter begrip van microscopisch leven, de stille regisseurs van de duurzame transitie. Wat is het effect van een plantaardig dieet op ons eigen darmmicrobioom en het bodemleven? En is microscopisch leven de ideale alternatieve bron van eiwitten? Micro-organismen zijn niet alleen belangrijk voor gezond voedsel uit een gezonde bodem, maar zijn zelf ook een belangrijke bron van eiwitten. Hoe kunnen microben de transitie naar een duurzaam dieet versnellen? Hoe zorgen we dat de transitie niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan een gezonder dieet.De Koplopers over de eiwittransitieIn een tweeluik van De Koplopers onderzoeken we de eiwittransitie grondig. Deze eerste aflevering richt zich op de psychologische en politieke hindernissen die we tegenkomen op de weg naar een dieet rijk aan plantaardige eiwitten.Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van de koplopers leren?
LINK
Tweedejaars Toegepast biologie studenten hebben onderzoek gedaan naar lisdodde als voer voor in de krekelkweek.
DOCUMENT
Stelt een eerstelijnsdiëtist een diëtistische diagnose? Gebruikt ze nutritional assessment? Stelt ze SMARt-doelen op? Het lectoraat Gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam onderzocht deze en andere vragen in het DIEET-project.
DOCUMENT
In dit review wordt een overzicht gegeven van effect van mobiele applicaties en activity trackers op een gezonde leefstijl. 17 artikelen werden geïncludeerd. De effecten van apps op beweeggedrag lijken positief. Het effect van apps op voeding en gewicht was wisselend. Maar er leek een trend te zijn voor verbetering van het voedingspatroon. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar effect van activity trackers op leefstijl, maar eerste resultaten laten een positieve invloed zien op beweeggedrag. Voor apps aanbevolen kunnen worden, is verder onderzoek nodig. Hiervoor is grootschalig onderzoek nodig met uitgebalanceerde controlegroepen en lange termijn follow-up testen.
DOCUMENT
Doel Overzicht geven van de literatuur over het effect van smartphone-apps en activiteitsmeters op een gezonde leefstijl. Opzet Systematische review. Methode In PubMed, de Cochrane Library, Embase en CINAHL zochten we naar relevante artikelen. Inclusiecriteria waren: (a) de interventie was een mobiele app of activiteitsmeter; (b) die bewegen en gezonde voeding stimuleerde; (c) bij volwassen mensen met een ongezonde leefstijl die nog geen aandoening hadden; (d) gericht op preventieve gezondheidszorg, gezondheidsbevordering of gezond gedrag; en (e) waarin het effect op fysieke activiteit, voeding of gewicht werd gemeten. Resultaten We includeerden 17 onderzoeken, waarvan 13 met apps en 4 met activiteitsmeters. Het effect van de apps op fysieke activiteit bij mensen met overgewicht of obesitas was in 6 onderzoeken positief en in 3 afwezig. Er was een positief effect op voeding dat in 3 onderzoeken significant en in 2 niet-significant was. Het effect op gewicht was in 6 onderzoeken positief en in 5 afwezig. De bewijskracht van de onderzoeken met apps was matig tot laag. Activiteitsmeters leken fysieke activiteit te kunnen verhogen, maar de kwaliteit van deze onderzoeken was laag. De effecten op gewicht waren tegenstrijdig en de effecten op voeding zijn niet onderzocht. Conclusie Apps hebben een globaal positief effect op de fysieke activiteit. Het effect op voeding en gewicht is onduidelijk, maar de trend is dat ze het voedingspatroon verbeteren. Ook activiteitsmeters kunnen de fysieke activiteit verhogen. Om gebruik van apps en activiteitsmeters te kunnen aanbevelen is echter grootschaliger onderzoek nodig, met beter uitgebalanceerde controlegroepen en een langere follow-upduur.
DOCUMENT
Deze rapportage maakt deel uit van zes rapportages die zijn opgeleverd in het WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) project. In deze rapportages worden de resultaten gepresenteerd van de Intervention Mapping (IM) stappen 1 t/m 6 in het ontwikkelen van een leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie. Deze rapportage betreft de uitwerking van IM-stap 2 waarin de programmadoelen en veranderbare en belangrijke determinanten waarop de leefstijlapp zich zal richten zijn vastgesteld.
DOCUMENT
In het programma De Koplopers onderzoeken ze de eiwittransitie grondig. Deze aflevering richt zich op de psychologische en politieke hindernissen die we tegenkomen op de weg naar een dieet rijk aan plantaardige eiwitten. Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food aan de HAS green academy, presenteert hier over hoe men plantaardig voedsel aan de mens kan brengen.
LINK