The degradation of lactic acid under anoxic conditions was studied in several strains of Lactobacillus buchneri and in close relatives such as Lactobacillus parabuchneri, Lactobacillus kefir, and Lactobacillus hilgardii. Of these lactobacilli, L. buchneri and L. parabuchneri were able to degrade lactic acid under anoxic conditions, without requiring an external electron acceptor. Each mole of lactic acid was converted into approximately 0.5 mol of acetic acid, 0.5 mol of 1,2-propanediol, and traces of ethanol. Based on stoichiometry studies and the high levels of NAD-linked 1,2-propanediol-dependent oxidoreductase (530 to 790 nmol min−1 mg of protein−1), a novel pathway for anaerobic lactic acid degradation is proposed. The anaerobic degradation of lactic acid by L. buchneri does not support cell growth and is pH dependent. Acidic conditions are needed to induce the lactic-acid-degrading capacity of the cells and to maintain the lactic-acid-degrading activity. At a pH above 5.8 hardly any lactic acid degradation was observed. The exact function of anaerobic lactic acid degradation by L. buchneri is not certain, but some results indicate that it plays a role in maintaining cell viability.
DOCUMENT
The invention relates to an improved process for the purification of lactide from a crude lactide vapour product comprising at least lactide, lactic acid, water and linear lactic acid oligomers.
DOCUMENT
This study aimed to evaluate technological (acidification, proteolysis, lipolysis, resistance to low pH, NaCl, and bile salts) and biopreservation (antimicrobial activity against foodborne pathogens) features of 1002 LAB by high throughput screening (HTS) methods. The LAB was isolated from 11 types of Brazilian artisanal cheeses (BAC) marketed in the main 5 producing regions. Remarkable intra-species variability in acidification rates have been found, which was most pronounced between isolates from Mina's artisanal cheeses, Caipira and Coalho cheeses. Lacticaseibacillus paracasei and Levilactobacillus brevis showed the fastest acidification rate; however, all isolates showed slower acidification rates than a lactococcal control strain (4.3 × lower). When testing inhibitory effects, > 75% of LAB isolates could inhibit the growth of Staphylococcus aureus ATCC 19095 and Listeria monocytogenes ATCC 7644. Two of these isolates, identified as Lactiplantibacillus plantarum and Lentilactobacillus buchneri, the sterile and neutral supernatants alone, were sufficient to inhibit L. monocytogenes growth. Principal component analysis (PCA) allowed the identification of functional groups based on proteolytic and lipolytic activity, osmotic stress resistance, and inhibition of L. monocytogenes. The type of cheese the isolates were recovered from influenced properties such as anti-listerial compounds and lipolytic enzyme production. The use of HTS and multivariate statistics allowed insights into a diverse set of LAB technological and biopreservation properties. These findings allow a profound knowledge of the heterogeneity of a large set of isolates, which can be further used to design starter cultures with varied and combined properties, such as biopreservation and technological features. Besides that, HTS makes it possible to analyze a vast panel of LAB strains, reducing costs and time within laboratory analysis, while avoiding the loss of information once all LAB are tested at the same time (differently from the traditional labor-intensive approach, in which a few numbers of strains is tested per time).
DOCUMENT
In de laatste jaren zijn er veel biocomposieten ontwikkeld, gebaseerd op vezelversterkte biologisch afbreekbare polymeren. Polymelkzuur (polylactic acid, PLA) is een van de meest onderzochte biobased matrices door de competitieve prijs, afbreekbaarheid en de goede verwerkings eigenschappen. BioBase Pack uit Heinkenszand, Appkuns uit Oosterhout en M-plastics zijn actief in de innovatieve produktie en verwerking van biocomposieten. Het doel van dit project is om op een vernieuwende manier biocomposieten te benutten, niet alleen door het veranderen van de mechanische of thermische eigenschappen van het polymeer, maar ook om het design van het eindproduct zo te ontwikkelen dat er visueel aantrekkelijke en functioneel verbeterde en dan vooral 100 % biobased producten geproduceerd kunnen worden. Samen met Avans/CoEBBE heeft Biobase Pack binnen een eerdere samenwerking ontdekt dat bepaalde vezels goed kunnen worden toegepast om biopolymeren een 100 % biobased kleuring en daarmee een meer attractieve visuele uitstraling te geven. Het onderzoek richtte zich op de verwerking van de gekleurde vezels in het biobased Hemcell polymeer matrix. In het onderzoek werd zo de mogelijkheid om 100 % biobased kleurstoffen te gebruiken aangetoond. Maar op deze manier werd ook door specifieke kleureffecten in combinatie met het gebruik van vezels een andere design aan het Hemcell polymeer gegeven. Door het onderzoek zijn echter ook een aantal vervolg vragen ontstaan, vooral betreffende de effecten van het verwerkingsproces, de eigenschappen van de nieuwe materialen en de toepassingsmogelijkheden. Deze vragen zullen in dit Biobased Betaald project verder onderzocht worden. Het doel van dit project is om een innovatieve 100% biobased festival munt te produceren o.b.v. het toepassen van gekleurde natuurlijke vezels in biobased polymeren. De evaluatie en selectie van de mogelijke vezels, verwerking in het productie en de mogelijke speciale kleur effecten (design en functionaliteit) zijn de afgeleide onderzoeksdoelen van deze studie.
CIRC B.V. heeft een prototype biovergister ontwikkeld die op kleine schaal, 50 kilogram organische afval per dag kan omzetten in groen gas, elektriciteit, warmte en hoogwaardige plantenvoeding. In dit prototype wordt als startercultuur koemest gebruikt, waardoor het drie weken duurt voordat het vergistingsproces opgestart is. Alternatieven, zoals startersculturen uit GFT installaties zijn alleen te koop als bulk materialen, waardoor leveranciers geen kleinere hoeveelheden willen leveren aan CIRC. In dit KiemGoChem project gaat de Hogeschool Utrecht in samenwerking met CIRC B.V. onderzoeken welke innovatieve starterculturen gebruikt kunnen worden en welke voorbewerkingsstap nodig is om het biovergistingsproces geschikt te maken voor organisch afval en bioplastics. Met als doel een geurloze, robuuste en betaalbare biovergister te ontwikkelen die geschikt is in de gebouwde omgeving. Kansrijke alternatieven worden getest in het laboratorium en een klantgericht strategisch businessplan wordt opgesteld. Het project wordt uitgevoerd door docenten, studenten en medewerkers van de Hogeschool Utrecht, Utrecht Science Park InnovatieLab Life Sciences & Chemistry en de startup CIRC B.V.
Eggshell particles as bio-ceramic in sustainable bioplastic engineering – ESP-BIOPACK Plastics make our lives easier in many ways. However, if they are not properly disposed of, they end up in the environment. Recently, biodegradable biopolymers, such as polylactic acid (PLA) and polyhydroxy alkanoates (PHAs), have moved towards alternatives for applications such as sustainable packaging. The major limitations of these biopolymers are the high cost, which is due to the high cost of the starting materials and the small volumes, and the poor thermal and mechanical properties such as limited processability and low impact resistance. Attempts to modify PHAs have been researched in many ways, such as blending various biodegradable polymers or mixing inorganic mineral fillers. Eggshell (10 million tons per year by 2030) is a natural bio-ceramic mineral with a unique chemical composition of calcium carbonate (>95% calcite). So far it has been regarded as a zero-value waste product, but it could be a great opportunity as raw material to reduce the cost of biopolymers and to improve properties, including the decomposition process at the end-of-life. In this project, we aim to develop eggshell particles that serve as bio-fillers in biopolymers to lower the cost of the product, to improve mechanical properties and to facilitate the validation of end-of-life routes, therefore, economically enhance the wide applications of such. The developed bioplastic packaging materials will be applied in SME partner EGGXPERT’s cosmetics line but also in other packaging applications, such as e.g. biodegradable coffee capsules. To be able to realize the proposed idea, the partnership between Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), EGGXPERT B.V. and the Research Centre Material Sciences of Zuyd University of Applied Sciences is needed to research the physical, mechanical and end-of-life influences of eggshell particles (ESP) in biopolymers such as PLA and PHA and optimize their performance.