Website welke het mogelijk maakt meetinstrumenten voor dagbezoek te vergelijken.
LINK
Het project Duurzaam vlees: natuurlijk! behelst het inventariseren van labels en indicatoren voor duurzaamheid van vleesproductie, met het oog op eventuele verrijking van de duurzaamheidskenmerken in de keurmerken. Het zal uiteindelijk moeten uitmonden in operationele toepassing daarvan in de praktijk van de vleessector. Het project zal een integraal overzicht opleveren van de keurmerken, meetmethoden, consumenten wensen, boeren wensen, maatschappelijke wensen en de spanningsvelden daartussen voor de (vlees)veehouderij.Het project Duurzaam vlees: natuurlijk! moet inzicht geven in de overlappingen en de blinde vlekken bijde duurzaamheidskenmerken van de keurmerken en de ontwikkelvragen die er leven als het gaat om een integrale benadering van de duurzaamheidskenmerken. Dit kan aanleiding zijn om bestaande keurmerken te adviseren over de gewenste ontwikkelrichting en uiteraard zal dit vertaald moeten worden in vermarkting en communicatie naar zakelijke afnemers en consumenten.
DOCUMENT
Marnix Eysink Smeets constateert dat de veiligheidsbeleving van het publiek al langer hoog op de politieke agenda staat. Criminologisch onderzoek op dit terrein heeft veel inzichten opgeleverd in operationalisering, meetmethoden en determinanten van angst voor criminaliteit. Maar over mechanismen, trends, effecten en beïnvloedbaarheid is veel minder bekend. Daarnaast valt op dat veel onderzoekers eenzijdig gericht zijn op de ‘traditionele’ angst voor criminaliteit, terwijl zich inmiddels nieuwe misdrijven en dreigingen hebben gemanifesteerd.
DOCUMENT
In dit rapport is een methode beschreven waarmee tijdens het groeiseizoen op basis van veldmetingen een voorspelling gedaan kan worden omtrent het uitbetalingsgewicht van zetmeelaardappelen (Karakter/Seresta). Als de voorspelling te laag uitvalt, kan besloten worden tot bijmesten. De bedoeling is een instrument te ontwikkelen waarmee tijdens het groeiseizoen kan worden beslist of er al dan niet moet worden bijgemest. De stikstofwaarden zijn op twee manieren bepaald: met de SPAD-meter en met de cropscanmethode. Voor beide meetmethoden zullen resultaten worden gepresenteerd.
LINK
In practice, faults in building installations are seldom noticed because automated systems to diagnose such faults are not common use, despite many proposed methods: they are cumbersome to apply and not matching the way of thinking of HVAC engineers. Additionally, fault diagnosis and energy performance diagnosis are seldom combined, while energy wastage is mostly a consequence of component, sensors or control faults. In this paper new advances on the 4S3F diagnose framework for automated diagnostic of energy waste in HVAC systems are presented. The architecture of HVAC systems can be derived from a process and instrumentation diagram (P&ID) usually set up by HVAC designers. The paper demonstrates how all possible faults and symptoms can be extracted on a very structured way from the P&ID, and classified in 4 types of symptoms (deviations from balance equations, operational states, energy performances or additional information) and 3 types of faults (component, control and model faults). Symptoms and faults are related to each other through Diagnostic Bayesian Networks (DBNs) which work as an expert system. During operation of the HVAC system the data from the BMS is converted to symptoms, which are fed to the DBN. The DBN analyses the symptoms and determines the probability of faults. Generic indicators are proposed for the 4 types of symptoms. Standard DBN models for common components, controls and models are developed and it is demonstrated how to combine them in order to represent the complete HVAC system. Both the symptom and the fault identification parts are tested on historical BMS data of an ATES system including heat pump, boiler, solar panels, and hydronic systems. The energy savings resulting from fault corrections are estimated and amount 25%. Finally, the 4S3F method is extended to hard and soft sensor faults. Sensors are the core of any FDD system and any control system. Automated diagnostic of sensor faults is therefore essential. By considering hard sensors as components and soft sensors as models, they can be integrated into the 4S3F method.
DOCUMENT
Omdat de oudste wadi in Nederland nu twintig jaar is, is oriënterend onderzoekgedaan naar de bodemkwaliteit van dertig wadi’s. Het onderzoek is uitgevoerd metde meettechniek XRF (X-ray Fluoresence). De XRF meet diverse elementen (waaronder zware metalen) door röntgenstralen uit te zenden.
DOCUMENT
Posterpresentatie. Divisie Beroepsonderwijs, Bedrijfsopleidingen en Vakmanschap. ORD2014 (Onderwijs Research Dagen) Van studenten in het hoger beroepsonderwijs (hbo) wordt verwacht dat zij ingewikkelde problemen in de praktijk kunnen oplossen (HBO-raad, 2009).
DOCUMENT
1e alinea column: Digital doing van de docent. Je zou in de functiebeschrijving van docenten hun 'digital doing' capabilities kunnen expliciteren en er een onderdeel van de planning- en beoordelingscyclus van kunnen maken. 'Digital doing': je moet met internet kunnen omgaan net als vroeger met de bieb. Het is ook wel handig als je weet wat begrippen als chatten, swarming en twitteren inhouden. Dit kan door middel van elektronisch toetsen van de kennis, vaardigheden en houding van docenten. De score levert een knip op voor je salarisschaal.
LINK
Het meeste vlees dat Nederlanders eten wordt niet duurzaam geproduceerd. Veel productie leidt tot overbemesting, kost veel water en gaat ten koste van de biodiversiteit en het landschap, terwijl dierenwelzijn niet per se is geborgd. Hogeschool Van Hall Larenstein participeerde binnen het onderzoek ‘Dierzaam’ van de Hogeschool Utrecht. Het project zocht naar marketingstrategieën die consumenten verleiden om over te stappen naar meer duurzaam geproduceerd vlees. In dit whitepaper beschouwt Van Hall Larenstein (VHL) de kansen in de keten vanuit het perspectief van de boer. Hiervoor bestudeerden onderzoekers literatuur en inspirerende voorbeelden. Meer aandacht voor dierenwelzijn zal leiden tot extensivering van de veehouderij. De milieubelasting van vlees wordt bepaald op veel criteria, de uitkomsten verschillen per diersoort en voor traditioneel of organische houderijsystemen. Over het algemeen zijn kip- en varkensvlees minder milieu belastend dan rundvlees. Echter, varkens en kippen eten weer meer granen die wereldwijd voor mensen belangrijk zijn en rundvee kan daarentegen op grasland leven. Voor de omschakeling naar duurzame vleesvee houderij is een systeemverandering nodig waar álle partijen een rol in hebben. De boer moet voldoen aan de vele normen en heeft deskundigheid nodig. Sociale media kunnen een transparante communicatie tussen boer en consument ondersteunen. De supermarkt en de slager kunnen het eigen assortiment kiezen en meer communiceren en informeren en de consument maakt uiteindelijk de keuze in de winkel. De overheid moet zich actiever opstellen in markt- en prijsbeleid. Boeren staan onder druk door enerzijds maatschappelijke eisen en aan de andere kant de kostprijs van duurzame productie. Een eerlijk en duurzaam verdienmodel voor de boer vereist een hogere vleesprijs, gecombineerd met betalingen van de boer voor maatschappelijke (ecosysteem)diensten.
DOCUMENT