In "The Economist" verscheen recent een verhaal over emissies van methaan uit de gassector die sterk bijdragen aan de opwarming van de aarde. De auteur suggereert dat we maar beter steenkool kunnen gebruiken dan aardgas. Zoiets doet natuurlijk de alarmbellen rinkelen en prikkelt tegelijk de nieuwsgierigheid. Hoe zit dat eigenlijk?
DOCUMENT
Poster en begeleidende audio uit de guided tour van het Open Atelier van CoE Groen op 7 december 2023 over het project Sturen met het voer van de koe voor ammoniak en methaan. Dit project richt zich op wat nodig is om nu en in de toekomst het management van grasland en rantsoen zo in te richten dat dit leidt tot een lagere ammoniak en methaanemissie. Het project volgt twee sporen. Bij het eerste spoor gaat het om handelingsperspectief. Wat kan de veehouder concreet doen om minder ammoniak en methaanemissies te realiseren? Bij het tweede spoor gaat het juist meer om gedragsverandering en mindset. Is het een eerste vereiste om de houding en het perspectief van de melkveehouder en van zijn omgeving te begrijpen? Via participatief onderzoek en focusgroepbijeenkomsten worden in dit project veehouders samengebracht met sectorspecialisten, adviesorganisaties, toeleverende en verwerkende industrie en NGO's, retail en overheid om te werken aan integrale oplossingen. Het nemen van emissie reducerende maatregelen wordt ondersteund door training, scholing en kennisdeling.
MULTIFILE
Het voeren van de verse kruiden cichorei en smalle weegbree zorgt voor een lagere methaanemissie en melk met een hoger aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren. Vooral de 30 procent lagere methaanemissie bij cichorei biedt potentie, zo blijkt uit de eerste resultaten van het project BioDiverseMelk. Interview met Marije Strikwold, associate lector Veiligheid in de voedselketen van Hogeschool van Hall Larenstein Leeuwarden.
DOCUMENT
De ene koe produceert veel meer methaan dan de andere. Die grote variatie wordt hoofdzakelijk bepaald door de voeropname, de productie van meetmelk, het lactatienummer en het aantal dagen in lactatie. Dat blijkt uit onderzoek van Douwe Elgersma, student Dier- en Veehouderij aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij onderzocht hoe de melkkoeien van Dairy Campus op methaan scoren.
LINK
Power-to-gas technologies are considered to be part of the future energy sys- tem, but their viability and applicability need to be assessed. Therefore, models for the viability of farm-scale bio-power-to-methane supply chains to produce green gas were analysed in terms of levelised cost of energy, energy efficiency and saving of greenhouse gas emission. In bio-power-to-methane, hydrogen from electrolysis driven by surplus renewable electricity and carbon dioxide from biogas are converted to methane by microbes in an ex situ trickle-bed reactor. Such bio-methanation could replace the current upgrading of biogas to green gas with membrane technology. Four scenarios were compared: a refer- ence scenario without bio-methanation (A), bio-methanation (B), bio-methanation combined with membrane upgrading (C) and the latter with use of renewable energy only (all-green; D). The reference scenario (A) has the lowest costs for green gas production, but the bio-methanation scenarios (B-D) have higher energy efficiencies and environmental benefits. The higher costs of the bio-methanation scenarios are largely due to electrolysis, whereas the environmental benefits are due to the use of renewable electricity. Only the all- green scenario (D) meets the 2026 EU goal of 80% reduction of greenhouse gas emissions, but it would require a CO2 price of 200 € t−1 to achieve the levelised cost of energy of 65 €ct Nm−3 of the reference scenario. Inclusion of the intermittency of renewable energy in the scenarios substantially increases the costs. Further greening of the bio-methanation supply chain and how intermittency is best taken into account need further investigation.
DOCUMENT
In a long-term project, together with Courage, we are investigating whether it is possible to determine volatile fatty acids, methane or acetone in the air blown from dairy cows. These substances are associated with health and digestion of the cow. We are working on a sensor together with tech partners and we compare measured values in breathing air with both activity measurements with the Nedap sensors and with manual health scores. In een langlopend project bekijken we samen met Courage of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen. Deze stoffen zijn geassocieerd met gezondheid en vertering van de koe. Samen met tech-partners werken we aan een sensor en we vergelijken gemeten waardes in ademlucht met zowel activiteitsmetingen met de Nedap sensoren als met handmatige gezondheidsscores.
LINK
Wind and solar power generation will continue to grow in the energy supply of the future, but its inherent variability (intermittency) requires appropriate energy systems for storing and using power. Storage of possibly temporary excess of power as methane from hydrogen gas and carbon dioxide is a promising option. With electrolysis hydrogen gas can be generated from (renewable) power. The combination of such hydrogen with carbon dioxide results in the energy carrier methane that can be handled well and may may serve as carbon feedstock of the future. Biogas from biomass delivers both methane and carbon dioxide. Anaerobic microorganisms can make additional methane from hydrogen and carbon dioxide in a biomethanation process that compares favourably with its chemical counterpart. Biomethanation for renewable power storage and use makes appropriate use of the existing infrastructure and knowledge base for natural gas. Addition of hydrogen to a dedicated biogas reactor after fermentation optimizes the biomethanation conditions and gives maximum flexibility. The low water solubility of hydrogen gas limits the methane production rate. The use of hollow fibers, nano-bubbles or better-tailored methane-forming microorganisms may overcome this bottleneck. Analyses of patent applications on biomethanation suggest a lot of freedom to operate. Assessment of biomethanation for economic feasibility and environmental value is extremely challenging and will require future data and experiences. Currently biomethanation is not yet economically feasible, but this may be different in the energy systems of the near future.
DOCUMENT
De uitstoot van methaan uit runderdrijfmest kan flink omlaag als je de mest scheidt in een dikke, dunne en fosfaatrijke fractie. De winst is vooral een gevolg van de kortere opslagperiode van de ongescheiden mest. Wel stijgt het energieverbruik fors.
DOCUMENT
Deze rapportage beschrijft onderzoek naar het draagvlak voor een selectie van 12 relatief nieuwe, innovatieve en kansrijke technische maatregelen, met betrekking tot emissiereductie van methaan en ammoniak, in de melkvee- en varkenshouderij. Hierbij is zowel gekeken naar draagvlak in de maatschappij als de sector, waarbij rekening wordt gehouden met de neveneffecten. Ook is gekeken naar mogelijke aanknopingspunten, om het draagvlak te vergroten.
LINK
Biogas production from codigestion of cattle manure and biomass can have a significant contribution to a sustainable gas supply when this gas is upgraded to specifications prescribed for injection into the national gas grid and injected into this grid. In this study, we analyzed such a gas supply chain in a Dutch situation. A model was developed with which the cost price per m n3 was presented as a function of scale level (m n3/hr). The hypothesis that transport costs increase with increasing scale level was confirmed although this is not the main factor influencing the cost price for the considered production scales. For farm-scale gas supply chains (approximately 150-250 m n3/h green gas), a significant improvement is expected from decreasing costs of digesters and upgrading installations, and efficiency improvement of digesters. In this study also practical sustainability criteria for such a supply chain were investigated. For this reason, the digestate from the digester should be used as a fertilizer. For larger scale levels, the number of transport movements and energy use in the supply chain seem to become a limiting factor with respect to sustainability. © 2010 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.
DOCUMENT