Dit onderzoek is opgesplitst in verschillende deelonderzoeken. In het eerste onderzoek is permacultuur onderzocht. Dit onderzoek gaat in op de ontwerpprincipes van permacultuur. Het onderzoek legt daarna uit wat ontwerpkenmerken zijn. Vervolgens worden er voorbeelden gegeven van permacultuur principes die vertaald zijn naar ontwerpkenmerken. Tot slot wordt er beschreven hoe de principes in het ontwerp zijn toegepast.In het tweede deelonderzoek is onderzocht hoe een agrarisch bedrijf functioneert binnen de permacultuur principes. Het agrarisch bedrijf zal de motor van de wijk worden. Het bedrijf zal de wijk voorzien van voedsel en het afval zal wordt verwerkt tot energie. Het bedrijf vervult een centrale rol binnen de opzet van de wijk. Deze samenleving werkt nauw samen om voedsel te produceren en te verwerken.In het derde deel is het concept Earthship bestudeerd. Dit onderzoek heeft voornamelijk betrekking op de toepassing van materialen en technische systemen waarvan verschillende Earthships gebruik maken. Aan de hand van deze twee onderwerpen worden de Earthships geanalyseerd, vanuit het bouwkundig en architectonisch oogpunt en met de voorafgaande onderzoeken in het achterhoofd.Studentenonderzoek in het kader van het thema Duurzaam bouwen
DOCUMENT
Onderzoeker Philip Marcel Karré bespreekt twee recente rapporten die sociale innovatie in de stadslandbouw belichten. De auteurs beschrijven en analyseren Rotterdamse projecten vanuit twee resp. invalshoeken: als burgerinitiatief in de buitenruimte en als sociale onderneming, en schetsen zo een beeld van de stand van zaken in de praktijk.
LINK
Het lijkt een rare vraag. Wie in het bos van de rust geniet, zal zich niet snel afvragen of dat stukje natuur ook ‘kan werken’ of ‘geld kan opleveren’. Toch staat de vraag of er brood in zit, centraal in de beheerpraktijk van bos- en natuureigenaren. Bos- en natuurbeheer gaan weliswaar vaak om het behouden en beschermen van waardevolle en aantrekkelijke natuur, maar deze activiteiten kosten ook geld. Van oudsher is houtproductie een belangrijke bron van inkomsten, maar rendabel bos- en natuurbeheer blijft een uitdaging. Een uitdaging die bovendien urgenter wordt met de versobering van natuursubsidies vanuit de overheid.
DOCUMENT
Inaugurele rede van Daan Jochem Groot en Erwin van Woudenberg van het lectoraat "Innovatief Ondernemen met Natuur". De doelstelling van het lectoraat is het verhogen van natuurwaarden op productieve gronden. Het lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur heeft alle ingrediënten in zich om initiatiefnemers te voorzien van kennis en inzichten over het opzetten van nieuwe business met natuur. Daarbij gaat het om natuurcombinaties met winst voor natuur én economisch en maatschappelijk rendement.
DOCUMENT
Onderzoek naar de wijze waarop de waterhuishouding in een voedselbos functioneert. Het onderzoeksgebied betreft voedselbos Ketelbroek te Groesbeek en de naastgelegen akker. Uit de analyse van de waterbalans is voortgekomen dat er tussen de waterbalans van de akker en het voedselbos een aantal opmerkelijke verschillen zitten. Hoewel de bodem van de akker het hoogste organische stofgehalte bevat, vindt hier de laagste maximale berging plaats als gevolg van een kleinere worteldiepte. Dit komt door de vele vegetatielagen die in het voedselbos aanwezig zijn. De vele vegetatielagen zorgen namelijk voor een grotere verdamping en een grotere waterberging.
DOCUMENT
Het veranderende klimaat dwingt ons te zoeken naar veerkrachtige en weerbare ecosystemen voor de landbouw én de natuur. Voedselbossen kunnen daar een rol in spelen. Dit handboek geeft praktische handvatten bij het doorontwikkelen van een dennenbos naar een voedselbos.
DOCUMENT
Dit handboek is geschreven als supplement bij de scriptie ‘Communal forest gardens in urban environments in the Netherlands : an analysis of the benefits and succes factors’ in opdracht van Waterschap Limburg. In dit handboek zijn enkele resultaten beknopt vertaald in concrete stappen en adviezen voor actieve burgers. Voor burgers die het heft in eigen handen nemen en willen zorgen voor een leefbare en gezonde buurt en daarmee ook voor een leefbare wereld, voor nu en in de toekomst. Voor het schrijven van de scriptie zijn onder andere negen -veelal- (semi) openbare stedelijke voedselbossen in Nederland bezocht en is uitgebreid gesproken met de initiatiefnemers of coördinatoren van de locatie.
DOCUMENT
Most beginning food forests face the following challenge: how do we get the harvest to the consumer? At food forest 't Mortelke they had the same question. The following research presents the answer to the following question: 'What are potential outlets for the harvest of Voedselbos 't Mortelke and how can these collaborations be realized?' The research provides more clarity on the needs of the market regarding potential collaborations with Voedselbos 't Mortelke. Interviews with interested parties (restaurants, country stores, organic supermarkets, individuals) revealed that the most appropriate form of cooperation with the food forest lies with fine-dining restaurants in the Eindhoven area. To initiate these collaborations an experimental phase is needed in which the chefs can get to know the products of the food forest. As a result of this research, several collaborations with restaurants have been initiated! Due to privacy reasons, certain parts of the research have been removed from the publication version.
DOCUMENT
Bodemkunde was mijn favoriete vak tijdens mijn studie landschapsarchitectuur te Wageningen. En toch, terugkijkend, heb ik sindsdien bodem veronachtzaamd, als een neutrale, zwijgzame ondergrond die met water, mest en goede plantenkeuze doet wat die moet doen. Het is wat simpel gesteld en het doet de passie van mijn bodemkundedocenten onrecht. Maar een feit is, dat in de laatste 5 jaar ik me op een nieuwe manier tot bodem ben gaan verhouden. Deels omdat ik actief volkstuinder werd op 400 vierkante meter, maar veel meer nog omdat de kans kreeg mijn interesses verder uit te werken als lector Duurzame Voedsellandschappen in Stedelijke Regio's. En daarbij blijkt de bodem van het grootste belang.
DOCUMENT
Wie maakt zich druk om ons dagelijks eten? Het agro-foodsysteem zorgt voor goedkoop voedsel in de schappen. Tegenwoordig wordt minder dan tien procent van inkomen aan eten besteedt maar… deze zekerheid is aan het wegvallen. Voedsel wordt in toenemende mate geassocieerd met overgewicht, klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, erosie, ondervoeding, dierenleed en onderbetaling van landarbeiders. In dit artikel gaat de aandacht uit naar nieuwe vormen van omgang met voedsel in lijn met de idealen van de ontgroei-beweging. Voor deze nieuwe initiatieven is een belangrijke voorwaarde de beschikbaarheid van betaalbare grond in de stad.
MULTIFILE