The prevalence of type 2 diabetes (T2D) is relatively high among people with a low socioeconomic status (SES). As lifestyle is crucial in T2D management, patients are advised to live healthily, but incorporating lifestyle changes in daily life is not easy. It may be even more difficult for people with a low SES, as they often struggle with more urgent issues in daily life that supersede healthy lifestyle. How to promote a healthy lifestyle such that the needs of low SES patients are met? A boundary condition is a thorough understanding of the target group, and of the differences between individuals in this group. Too often, people with a low SES receive either general advice, or advice targeted to literacy level or ethnic background, whereas the diversity within the low SES population is much wider than that. We developed personas to identify archetypes of the target group, each reflecting a distinct pattern in goals, attitudes and behaviours, to help grasp the diversity of the target group. Ten interviews with low SES T2D-patients revealed their perceptions and experiences related to what is important in life, a healthy lifestyle, living with diabetes, and lifestyle advice. Following Goodwin’s persona development methodology (2011), three groups were qualitatively extracted from the data. In short, the personas are: 1) the worrisome caregiver: wants to live healthier, but is incapable of incorporating advices into one’s life; caring for others is first priority; 2) the conscious self-confident: willing and able to follow up advice in order to reduce medication use; 3) the selfwilled survivor: dealing with multiple (health) issues, and dedicated to solve things one’s own way. Each persona likely responds differently to health promoting strategies. Additional research is needed to enrich the set of personas, for example by verifying them with the target group’s family or health professionals.
An important consideration for future age-friendly cities is that older people are able to live in housing appropriate for their needs. While thermal comfort in the home is vital for the health and well-being of older people, there are currently few guidelines about how to achieve this. This study is part of a research project that aims to improve the thermal environment of housing for older Australians by investigating the thermal comfort of older people living independently in South Australia and developing thermal comfort guidelines for people ageing-in-place. This paper describes the approach fundamental for developing the guidelines, using data from the study participants’ and the concept of personas to develop a number of discrete “thermal personalities”. Hierarchical Cluster Analysis (HCA) was implemented to analyse the features of research participants, resulting in six distinct clusters. Quantitative and qualitative data from earlier stages of the project were then used to develop the thermal personalities of each cluster. The thermal personalities represent dierent approaches to achieving thermal comfort, taking into account a wide range of factors including personal characteristics, ideas, beliefs and knowledge, house type, and location. Basing the guidelines on thermal personalities highlights the heterogeneity of older people and the context-dependent nature of thermal comfort in the home and will make the guidelines more user-friendly and useful. Original publication at MDPI: https://doi.org/10.3390/ijerph17228402 © 2020 by the authors. Licensee MDPI.
MULTIFILE
Met de groeiende groep 50-plussers in Nederland, neemt ook het aantal bedrijven toe dat graag voor deze doelgroep actief wil zijn. MKB-bedrijven zitten met vragen over deze doelgroep: wie is de doelgroep, welke behoeften hebben ze, welke productkenmerken zijn belangrijk, hoe bereik ik deze doelgroep en hoe richt ik de communicatie op hen in?Doel van het project was MKB-bedrijven die zich willen richten op de seniorendoelgroep een handreiking te bieden, enerzijds over de wijze waarop zij producten kunnen ontwikkelen die beter aansluiten bij de behoeften en denkwereld van de 50-plussers en anderzijds over de manier waarop deze producten in de markt gezet kunnen worden en hoe de doelgroep te bereiken is.De webbased 55plus Toolbox is hiervan het resultaat. 55plustoolbox.nl biedt bedrijven, ontwerpers en marketeers achtergrondinformatie over 1) de doelgroep (typologieën, demografie, …), 2) onderzoeks- en ontwerpmethodieken ten behoeve van het ontwerpen en marketing voor de doelgroep (persona 's, contextcartografie, marktcommunicatie, …) en 3) cases als de tassendrager, de grijphulp, ouderen inlevings tool.In het project hebben Charles Willems (penvoerder, Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn en Technologie), Karin van Beurden (Saxion Kenniscentrum Design en Technologie) en de partners Jaarsma+Lebbink, Novay, Panton, SENtrum, Syntens en Technologie Kring Twente intensief samengewerkt.
MULTIFILE
De impact van voedselproductie en -consumptie op het milieu is enorm. Door over te stappen van dierlijke naar plantaardige eiwitten kunnen we niet alleen onze CO2-voetafdruk verkleinen, maar ook onze gezondheid bevorderen en natuurlijke hulpbronnen eerlijker gebruiken. Ondanks deze voordelen blijft het merendeel van de Nederlanders vasthouden aan een dieet met veel dierlijke producten. In de voedingsindustrie worstelen partijen met het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën om consumenten aan te moedigen meer plantaardig te eten. Vaak worden generieke benaderingen gekozen die weinig impact hebben. Een gerichte aanpak is essentieel: door te begrijpen wat consumenten willen en belangrijk vinden, kunnen boodschappen beter worden afgestemd en wordt de communicatie effectiever. Om deze verandering te bewerkstelligen, bundelen changemakers ProVeg en Snakeware hun krachten met onderzoekers en studenten van NHL Stenden Hogeschool, Universiteit van Groningen en de Hanze Hogeschool om evidence-based persona's te ontwikkelen. Deze persona's, gebaseerd op gedragsmodellen, demografische gegevens, en mediagebruik in Nederland, zullen worden ingezet om consumenten aan te moedigen tot meer plantaardige consumptie. Dit Plant Power Profiling (PPP) instrument is niet alleen waardevol voor beleidsmakers en overheden die de overgang naar plantaardig voedsel willen bevorderen, maar ook voor producenten van plantaardige producten en supermarkten. Het biedt een stevige basis voor effectieve communicatiestrategieën en gerichte campagnes, waardoor de acceptatie en implementatie van plantaardige voedingskeuzes worden bevorderd, ten gunste van het milieu, de volksgezondheid en een eerlijkere verdeling van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.
Plant Power Profiling: Persona Creatie voor Plantaardige Voedseltransitie (PPP) De impact van voedselproductie en -consumptie op het milieu is enorm. Door over te stappen van dierlijke naar plantaardige eiwitten kunnen we niet alleen onze CO2-voetafdruk verkleinen, maar ook onze gezondheid bevorderen en natuurlijke hulpbronnen eerlijker gebruiken. Ondanks deze voordelen blijft het merendeel van de Nederlanders vasthouden aan een dieet met veel dierlijke producten. In de voedingsindustrie worstelen partijen met het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën om consumenten aan te moedigen meer plantaardig te eten. Vaak worden generieke benaderingen gekozen die weinig impact hebben. Een gerichte aanpak is essentieel: door te begrijpen wat consumenten willen en belangrijk vinden, kunnen boodschappen beter worden afgestemd en wordt de communicatie effectiever. Om deze verandering te bewerkstelligen, bundelen changemakers ProVeg en Snakeware hun krachten met onderzoekers en studenten van NHL Stenden Hogeschool, Universiteit van Groningen en de Hanze Hogeschool om evidence-based persona's te ontwikkelen. Deze persona's, gebaseerd op gedragsmodellen, demografische gegevens, en mediagebruik in Nederland, zullen worden ingezet om consumenten aan te moedigen tot meer plantaardige consumptie. Dit Plant Power Profiling (PPP) instrument is niet alleen waardevol voor beleidsmakers en overheden die de overgang naar plantaardig voedsel willen bevorderen, maar ook voor producenten van plantaardige producten en supermarkten. Het biedt een stevige basis voor effectieve communicatiestrategieën en gerichte campagnes, waardoor de acceptatie en implementatie van plantaardige voedingskeuzes worden bevorderd, ten gunste van het milieu, de volksgezondheid en een eerlijkere verdeling van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.