In Antenne Gooi en Vechtstreek wordt sinds 2017 jaarlijks het gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere drugs in de regio in kaart gebracht. Dit gebeurt op basis van een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden. In 2023 verzamelden we informatie via (1) interviews met een panel van vier professionals en informele gesprekken met jongvolwassenen die vertellen over de leefwereld, vrijetijdsbesteding en middelengebruik van straat- en uitgaansgroepen; (2) een anonieme survey (vragenlijsten) over middelengebruik onder voetballers en publiek bij tien amateurclubs; en (3) analyse van testuitslagen van ruim driehonderd vrijwillig aangeleverde drugsmonsters bij de Hilversumse testservice. Tezamen schetsen de verschillende bronnen een gedifferentieerd beeld van (trends in) gebruikspatronen en aanbod van genotmiddelen in Gooi en Vechtstreek.
In Antenne Gooi en Vechtstreek wordt sinds 2017 jaarlijks het gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere drugs in de regio in kaart gebracht. Dit gebeurt op basis van een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden. In 2022 verzamelden we informatie via (1) interviews met een panel van vier professionals en een jongere die vertellen over de leefwereld, vrijetijdsbesteding en middelengebruik van straat- en uitgaansgroepen; (2) een anonieme survey (vragenlijsten) over middelengebruik bij 107 uitgaanders; en (3) analyse van testuitslagen van 276 vrijwillig aangeleverde drugsmonsters bij de Hilversumse testservice. Dit rapport schetst vanuit verschillende bronnen gebruikspatronen en trends in de wereld van genotmiddelen in Gooi en Vechtstreek.
Het voorstel is geschreven vanuit het perspectief van de student/ondernemer Business Innovation Vince Canisius van Avans Hogeschool. De aanvraag betreft een technologische innovatie voor de horeca en focust zich op de handhaving van de tabakswet binnen de horeca. Dit zal gebeuren door de ontwikkeling van een universele sigaretten-sensor. Het doel is het oplossen van de huidige problemen van rokende gasten op plekken waar dit niet is toegestaan binnen horeca-omgevingen. Smooq Alert bevindt zich halverwege de prototype fase; beoogd resultaat is om de laatste vertaalslag in de prototyping fase te maken en een nieuwheidsonderzoek te starten met opeenvolgend een eventuele patentaanvraag.