Dit artikel is een op uitnodiging van het tijdschrift Acta Physiologica geschreven "Editorial" over het proeven van vetzuren door zoogdieren. Het artikel refereert naar een studie van Nagai et al. dat in juli 2025 in Acta Physiologica verscheen onder de titel “Fatty Acid Taste Quality Information via GPR40 and CD36 in the Posterior Tongue of Mice”. Daarin worden experimenten beschreven die erop duiden dat het proeven van vetzuren door dezelfde zenuwen van de muizentong wordt doorgegeven als het proeven van zoet en/of umami. Muizen ervaren de smaak van vetzuren volgens Nagai et al. als smakelijk, terwijl van mensen bekend is dat zij de smaak van vetzuren, ook wel bekend onder de naam "oleogustus", als onsmakelijk ervaren. De vraag is of mensen en muizen zo erg verschillen of dat het misschien een dosis-effect van de geteste hoeveelheden vetzuren kan zijn waarmee dit verschil verklaard kan worden.
MULTIFILE
Het voeren van de verse kruiden cichorei en smalle weegbree zorgt voor een lagere methaanemissie en melk met een hoger aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren. Vooral de 30 procent lagere methaanemissie bij cichorei biedt potentie, zo blijkt uit de eerste resultaten van het project BioDiverseMelk. Interview met Marije Strikwold, associate lector Veiligheid in de voedselketen van Hogeschool van Hall Larenstein Leeuwarden.
DOCUMENT
In a long-term project, together with Courage, we are investigating whether it is possible to determine volatile fatty acids, methane or acetone in the air blown from dairy cows. These substances are associated with health and digestion of the cow. We are working on a sensor together with tech partners and we compare measured values in breathing air with both activity measurements with the Nedap sensors and with manual health scores. In een langlopend project bekijken we samen met Courage of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen. Deze stoffen zijn geassocieerd met gezondheid en vertering van de koe. Samen met tech-partners werken we aan een sensor en we vergelijken gemeten waardes in ademlucht met zowel activiteitsmetingen met de Nedap sensoren als met handmatige gezondheidsscores.
LINK
In dit rapport worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd dat Aeres Hogeschool Dronten voor de Stichting Natuurlijk Melken 2050 heeft uitgevoerd. Met het onderzoek wordt een bijdrage geleverd aan het project Melklab 2.0. In het project Melklab 2.0 wordt gezocht naar de meerwaarde van natuurinclusieve melkveehouderij voor de melkkwaliteit en de management keuzes die melkveehouders kunnen maken om die melkkwaliteit te beïnvloeden. Het onderzoek dat door Aeres Hogeschool is uitgevoerd bestaat uit twee delen. Een deel gaat over de praktijkvraag naar de relatie tussen kruidenrijk grasland en gezondere melk en een deel gaat over andere aspecten van het rantsoen en de relatie met de samenstelling van melk en kaas.
DOCUMENT
‘Hoe kun je als boer invloed uitoefenen op de melksamenstelling?’ Deze vraag stond centraal tijdens het drukbezochte webinar dat georganiseerd werd in het kader van het project Meerwaarde van de Bioboer op dinsdagavond 13 april 2021.
DOCUMENT
Hoe kunnen we een rekenles beter laten aansluiten bij een kwalificatiedossier en het rekenexamen? Welk lesmateriaal is er al?
DOCUMENT
Weidegang is tegenwoordig een hot item. Steeds meer boeren houden de koeien het hele jaar op stal. Ontwikkelingen in de melkveehouderij zorgen ervoor dat weidegang niet meer zo vanzelfsprekend is als enkele jaren geleden. Enkele voorbeelden hiervan zijn schaalvergroting, arbeidsgemak, hoge melkproductie per koe en technische vooruitgang. Dit rapport is een overzicht van informatie die betrekking heeft op weidegang, bedoeld voor veehouders die een keuze willen of moeten maken om weidegang toe te passen of om op te stallen. Diverse aspecten, zoals diergezondheid, voeding, graslandmanagement, milieu en agrarisch natuurbeheer, komen aan bod.
DOCUMENT
Het Europese project Sport Empowers Disabled Youth (SEDY) heeft als doel een bijdrage te leveren aan het verhogen van sportparticipatie van kinderen met een beperking door de sportwens en het aanbod beter bij elkaar te brengen. De sportparticipatie van kinderen met een beperking blijft achter bij hun leeftijdgenoten zonder beperking (Von Heijden et al, 2013). Deelnemen aan sportactiviteiten heeft een positief effect op de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen met een beperking (Crawford, 2015). Voor dit kwantitatieve onderzoek is een enquête afgenomen op drie sportdagen in Nederland voor cluster 3 en 4 scholen (n=89). Gemiddelde leeftijd was 14 jaar (SD 2,2). 65% tevreden is over het huidige sportaanbod, 48% zegt genoeg keus te hebben en 54% zegt dat sporten meer zelfvertrouwen geeft. Als ze een sport zouden willen doen in je vrije tijd dan blijkt dat 62% in een groep wil sporten en 55% wil sporten voor het plezier.
DOCUMENT
Dit project is een eerste analyse naar de haalbaarheid en doelmatigheid van gras vergisting naar biogas.
MULTIFILE
In dit boekje leest u de essentie van de tekst die op vrijdag 2 november 2012 in Leeuwarden is uitgesproken in het kader van de inauguratie van de lector Health & Food bij Hogeschool Van Hall Larenstein. De tekst is gebaseerd op de rede zoals deze van tevoren was uitgeschreven. De middag van de inauguratie had een interactief karakter en in lijn daarmee is de rede op geïmproviseerde wijze gepresenteerd (de hier gepresenteerde tekst is dus ietsje anders dan in werkelijkheid uitgesproken).
DOCUMENT